cezar65 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Ster też można w lewym drążku. W prawym mixer silników.
kaszalu Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 No to faktycznie w tym układzie może w miejscu zawracać ! ?
kaczma2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Na szybko zrobiona taka piasta śmigła i dlatego nie dałem max obrotów. Na zdjęciu porównanie wielkości silnika do wielkości śmigła 280 mm. od de agostini.
marcini59 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Kaziu gratulacje z opływania modelu, bardzo ładnie się prezentuje na wodzie. Faktycznie trochę wolno pływa, ale to wszystko do dopracowania i będzie super.
kaszalu Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Uruchomiona ostatnia funkcja minikombajnu modelarskiego do spławików - można ciąć klocki na spławiki, toczyć, szlifować, frezować , wiercić i robić co tam kto sobie chce , jak fantazja długa i szeroka !! ?? Czyli gotowe - niedługo całość jedzie do kuzyna w Kołobrzegu !!? Buduje się także "Strażak" Krzyśka z Grudziądza i Janusza "Zaruski" ! Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Ciąg dalszy "Strażaka" - precyzyjne prace blacharskie przy nadburciu ! ? Krzysiek ma fach w ręku !!! ?
kaczma2 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Coś te dłutka do tokarki nie takie. Na podpórce powinna być oparta część metalowa, stabilny płaskownik a wygląda, że opiera się rączką. Pół dłuta powinna być płaskownikiem a druga połowa rączką. Najczęściej używanym jest o zaokrąglonym ostrzu. Najlepiej zbiera nadmiar materiału przesuwając w prawo i w lewo. Potrzebny jest też nuż do odcinania gotowego detalu.
kaszalu Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak wygląda prawidłowa budowa dłuta tokarskiego do obróbki drewna - jeden z wielu kształtów ( to akurat do wytaczania ). Długa rękojeść pozwalająca na pewny chwyt, umożliwiająca nawet podparcie rękojeści od spodu przedramienia ( dźwignia) przy chwycie dłonią za zaokrągloną część rękojeści przy skuwce. Stalka oczywiście podparta na podstawce która jest dosunięta jak najbliżej do materiału ( ale z pewnym jednak odstępem ) ! Te chińskie dłutka służą do toczenia drobnych detali więc zasada jest zachowana 1 : 3-4 ( 1 - długość klingi, 3-4 długość rękojeści), plus podparcie stalki na podstawce oczywiście - Będzie działać !! Poglądówka poniżej !! Kurs toczenia w drewnie ! Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzisiaj niespodziewana inspekcja PRS-u wpadła na pochylnię gdzie powstaje "Zaruski" - starszy pochylniowy Janusz był obecny podczas kontroli - mandatów nie nałożono !! ??? "Zaruski"wkrótce spłynie na wodę !! ? VID-20200426-WA0012.mp4 Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez kaszalu
tytan12 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 E,tam bałagan zawsze musi być?,żony nie dopuszczam do sprzątania,bo potem szukam narzędzi itp.przez parę godzin?,co prawda jestem z pod znaku Panny,lubię porządek,ale nie lubię sprzątać?. 1
marcini59 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Dzień dobry Bałagan w modelarni świadczy o tym że się dzieje i pracę idą I tak u mnie też prace idą przy Bałtyku na parę. Dalsze oklejanie, malowanie oraz produkcja nie wiem jak to nazwać bojek z jajek Kinder poniżej krótka foto relacja 1
kaszalu Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 To są tak zwane odbijacze albo "bumle" !! ? "Bałtyk" pięknieje z każdą odsłoną !!! ?
kaczma2 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zrobiłem film z pracy silnika. To nie były jeszcze najwyższe obroty za względu na mocowanie śmigła 10 x 3 1/3
cezar65 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Wczoraj pojechałem nad Kanał ....zonk...w stosunku do tego co byłem trzy dni wcześniej , to ubyło z 20cm. wody . W tej sytuacji pojechałem nad Balaton . Po zajechaniu stwierdziłem że od tamtego roku od jesieni przybyło może z 10 cm. wody ....zawsze coś. Pływałem 2.0 godziny , a dzisiaj też byłem i pływałem 2 h i 15 min. . Pogoda ładna , wiatr taki sobie z północy .
marcini59 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dzień dobry Dalsze prace nad Bałtykiem oraz test oświetlenia jakie chce zastosować w następnym modelu, może nie pływającym ale unoszącym się na wodzie a mianowicie ma to być latarnia morska cowy na to
kaszalu Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) ?No w końcu ktoś pomyślał o wyznaczaniu bezpiecznego kursu do domu !!! Brawo Marcin !!! ? Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez kaszalu
WALDENGERD Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Marcin - pięknie Ci robótka idzie, aż miło popatrzeć Endriu - fajny gif z latarnią
kaszalu Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 (edytowane) Po pewnych problemach technicznych ( uszkodzony moduł grzania ekstrudera ) i wymianie płytki sterującej drukarka w końcu na dobre ruszyła !! Teraz trzeba dokładnie machinę poznać, wyregulować, trochę się poduczyć i opanować warsztat !! ? 20200501_235839.mp4 Edytowane 2 Maja 2020 przez kaszalu
WALDENGERD Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Fajnie, że w końcu się z nią uporałeś - ale szkoda, że filmik cosik kiksuje ? ? Video w tym układzie należy otworzyć w nowej karcie i płynnie idzie - ładuje się ok. 2 sek !!!
kaszalu Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 daj mu się w całości załadować to potem gładko idzie !
Rekomendowane odpowiedzi