Marek_Spy Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Nie, nie przewiduję ledów. Nie było łatwo wytoczyć a właściwie wywiercić pierścionków. Tokarka po przeróbkach.Fajna samoróbka ( chyba)Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marcini59 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Stycznia 2021 Witam Trochę podgoniłem z modelem parowca, zamontowałem serwa do zaworu pary oraz zmiany kierunku obrotów. Dotarł gwizdek oraz mały regulowany zawór bezpieczeństwa, w miejscu dużego będzie wlew wody. Poniżej kilka fotek z dalszych prac. 4 1
kaszalu Opublikowano 22 Stycznia 2021 Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Pięknie !! ? A jaki głos ma gwizdek ? Wygląda imponująco !! ? Edytowane 22 Stycznia 2021 przez kaszalu
cezar65 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Opublikowano 23 Stycznia 2021 COVID trwa w najlepsze ale coś tam powoli robię , budowa już trwa 2.5 roku i jakieś 1000 h. Do zakończenia jeszcze trochę..... . 2
marcini59 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Cezar65 Bardzo ładny H-300 Bogdan
kaczma2 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Dobrze wykonany model Cezary. Wydaje mi się, że H-17 to H-17 a nie H-300 Ale niech się wypowie Cezary. Kolejny Bogdan i Halny to mi się nie widzi. Tyle zbudowano w kraju i na świecie, że mam dość. Są ciągłe postępy w budowie statków, nowe rodzaje napędów a w modelarstwie ciągle te same statki. Zgadza się, plany są drogie ale można coś wykombinować. Z drugiej strony każdy buduje to co mu się podoba.
cezar65 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Opublikowano 23 Stycznia 2021 No nie.... . Kaczma ....co ci się nie widzi...czemu masz dość? . H17 to holownik Polskiej Marynarki Wojennej , był w eksploatacji do 1998 roku. Został sprzedany prze AMW prywatnemu armatorowi . Obecne losy jego nie są znane. Reprezentował on typ H-400. Ja go robię w skali 1:20 , ma długość 110 cm. Jego przeznaczeniem będzie pływanie rekreacyjne , holowanie pontonu. Śruba napędowa 102mm , czterołopatowa , dysza korta , silnik napędowy klasy 600, przekładnia redukcyjna paskowa o przełożeniu szacunkowym ok. 1 ; 4 . Myślę sobie że ponton który posiadam o długości 3m nie będzie stanowił problemu , podobnie jak przy innych moich modelach.A skoro mówisz o innych rodzajach napędu to przyjdzie czas że skończę H17 i wtedy zacznę nowy projekt oparty na pędnikach SCHOTTLA . Ale masz pole do pokazania i zrób coś takiego.
kaczma2 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Jak rozwiązałeś mocowanie nadbudówki żeby przy szarpnięciu ponton jej nie wyrwał? Marzy mi się zrobienie m/s Bydgoszcz. Mam plany. To musiałby mieć długość ponad metr. Nie mam na to miejsca. Z tego też powodu nie będę budował nowych modeli a chciałbym posterować modelami holowników z tymi nowymi napędami. Tymi narzędziami co posiadam nie ugryzę takich napędów. Robiąc napędy strugowodne korzystałem z pomocy kolegi. Ograniczam się do poprawiania starych modeli. Nowe mosiężne lampy robiłem na tokarce. Ubiegły rok był cienki w pływaniu. Miał wpływ koronawirus ale przede wszystkim całe lato zanieczyszczona woda na kanale.
kaszalu Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Mnie też niestety dopadło to paskudztwo covidowe i kwitną na kwarantannie... Teraz wyszedłem już powoli na prostą i widać koniec choróbska. Nawet przyszła mi trochę chęć na dłubanie i podłączyłem siłownię w bocznokołowcu !? Chyba do wiosny wykończę ... Edytowane 24 Stycznia 2021 przez kaszalu 3
Marek_Spy Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Okropnie ładne te modele budujecie aż mnie cholera bierze że nie mam już gdzie budować Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
jamyk Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 W dniu 30.11.2020 o 14:49, kaczma2 napisał: Śruba raczej 4 łopatowa. Możesz zrobić samemu na wymiar jaki chcesz. Janusz ma przyrząd do wlutowania łopatek do piasty. Masz dużo, dużo szybciej i taniej od zamawianej. Witam widzę że macie chęć do pracy ,to dobrze wróży mam nadzieje że w okresie letnim spotkamy na wspólnym pływaniu i lataniu trzymajcie się zdrowo?
robas69 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Andrzej, duuuuuuużo zdrowia życzę.
kaszalu Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Dzięki - przyda się bo mnie dość mocno dojechało.... ?? Dobrze że się skończyło bez szpitala i dreny, odmy oraz rurki i przewodologię mogę ćwiczyć i montować tylko na modelu a nie na sobie !!!? Wydmuchy z zaworów bezpieczeństwa do komina, zasilanie gwizdka, nadajnik ciśnienia do manometru, odprowadzenie skroplin z maszyny do zbiornika kondensatu, odprowadzenie nadmiaru skroplin ze zbiornika kondensatu do komina, doprowadzenie pary do smarownicy parowej i maszyny, sterowanie zaworem pary i stawidłem nawrotnym itp itd - jest tego trochę !!! ?? Ale ja to lubię !!!? Edytowane 24 Stycznia 2021 przez kaszalu Dodano zdjęcie 1 1
marcini59 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Dużo zdrowia Andrzej, no ładnie wygląda ten boczno-kołowiec, przybędzie nam parowców nad Brdą już nie mogę się doczekać wspólnego pływania. Dzisiaj wypróbowałem gwizdek podłączając do kompresora, rewelacja fajny niski ton jak na parowca przystało ? 1
TomTech Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Andrzejku zdrówka Życzę mam nadzieję że to przeszłeś bez jakiś większych komplikacji. Jak będzie ciepło to się umówimy nad waszym kanałkiem. 1
kaszalu Opublikowano 24 Stycznia 2021 Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Dzięki !!! ? A tu coś dla klimatu - poczujcie ten dyskretny urok maszynowni parowego bocznokołowca i nie tylko !!! ? Edytowane 25 Stycznia 2021 przez kaszalu
tombrzus Opublikowano 25 Stycznia 2021 Opublikowano 25 Stycznia 2021 23 godziny temu, kaszalu napisał: Mnie też niestety dopadło to paskudztwo covidowe i kwitną na kwarantannie... Teraz wyszedłem już powoli na prostą i widać koniec choróbska. Nawet przyszła mi trochę chęć na dłubanie i podłączyłem siłownię w bocznokołowcu !? Chyba do wiosny wykończę ... Trzymam kciuki za pełną rekonwalescencję i podziwiam Twojego bocznokołowca! Tomek
kaszalu Opublikowano 25 Stycznia 2021 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Próby maszynerii w toku !!!? SAITO po pierwszym rozruchu na gorąco ! Muszę popracować nad palnikiem bo pracuje trochę mało stabilnie - pewnie słaba jakość denaturatu albo zanieczyszczenia - w podgrzewacz palnika po rozruchu zostaje sporo brudu i pozostałości - muszę sobie załatwić spirytus czda 99.9% wtedy zobaczę co go boli !! ? 20210125_135644.mp4 20210125_135827.mp4 2 1
marcini59 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Andrzej pięknie, teraz tylko zabudować lub zostawić aby można było podziwiać maszynę i na wodę 1
Rekomendowane odpowiedzi