kaczma2 Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 To co ja uchwyciłem w Zabartowie. Filmy w opracowaniu. 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kaczma2 Opublikowano 6 Września 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 Września 2021 No i film. Najlepiej oglądać na Pełny ekran. 5
marcini59 Opublikowano 11 Września 2021 Opublikowano 11 Września 2021 Dzień Dobry Oto kilka moich zdjęć z Zabartowa oraz krótki filmik. Impreza bardzo udana można było podziwiać wiele wspaniałych modeli oraz co jest najważniejsze wymienić się doświadczeniami i uwagami w znakomitym gronie. Z roku na rok jest coraz więcej modeli co bardzo cieszy 4
marcini59 Opublikowano 11 Września 2021 Opublikowano 11 Września 2021 Projekt budowy kociołka na finiszu, testy wypadły pozytywnie ciśnienie pracy stabilne 2,5 bar, zawór bezpieczeństwa ustawiony na 3 bary. Gwizdek wymaga regulacji na tak wysokim ciśnieniu. 3
kaszalu Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 (edytowane) Pokazy modeli RC podczas dożynek gminnych w Zabartowie nie przeszły bez echa - jest pozytywny oddźwięk w relacjach mieszkańców i napisała o nas nawet trochę lokalna prasa ! ? Edytowane 12 Września 2021 przez kaszalu 3
kaczma2 Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 Bardzo dobrze! Dzisiaj po 8 min pływania motorówką Celinka po kanale stało się coś niedobrego. Motorówka zaczęła pływać w koło i dryfowała w stronę wędkarza. Ten w trzecim rzucie trafił haczykiem i przyciągnął model do brzegu. Po wyjęciu z wody zobaczyłem znane zielsko na śrubie. Ode chciało mi się dalszego pływania. Powrót na rodos.
kaszalu Opublikowano 24 Września 2021 Opublikowano 24 Września 2021 JUTRO O GODZ. 11 W PIECZYSKACH NAD ZALEWEM KORONOWSKIM W MARINIE KLUBU PASAT WSPÓLNE PŁYWANIE MODELAMI I CZYM SIĘ DA !! ?? 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kaszalu Opublikowano 25 Września 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) Dzisiaj w Pieczyskach nad Zalewem Koronowskim w marinie klubu Pasat spotkaliśmy się w gronie kolegów modelarzy i osób towarzyszących aby popływać, pogadać, pobiesiadować i nacieszyć się spotkaniem po dłuższej, pandemicznej przerwie ! Spotkanie bardzo udane pomimo bardzo wietrznej i popadującej pogody ! Kilka migawek z naszego spotkania poniżej ! Swoistą perełką wśród wielu pięknych modeli był model pancernika "BISMARK" autorstwa kolegi Krzyśka Popaszkiewicza z Grudziądza - TO NIE ŻADEN SKLEPOWY ZESTAW PLASTIKOWY DO SKŁADANIA - CAŁOŚĆ TO RĘCZNA, BENEDYKTYŃSKA ROBOTA, WYKONANA W OKRESIE 7 LAT !!!?? TU RÓWNIEŻ DUŻE PODZIĘKOWANIA DLA NASZYCH WSPANIAŁYCH PAŃ, KTÓRE PRZYGOTOWAŁY NAM PYSZNE POSIŁKI REGENERACYJNE I DOBRĄ ATMOSFERĘ W TYM BARDZO INTENSYWNYM DNIU !!! ??? Edytowane 26 Września 2021 przez kaszalu Dodano zdjęcia ! 6
kaczma2 Opublikowano 26 Września 2021 Opublikowano 26 Września 2021 Wnioskuję, udana impreza. Nowe twarze. Modele popływały. Na działce miałem bezwietrzną pogodę i mówiłem sobie, mają w Pieczyskach spokojną wodę. Po szczęśliwym powrocie do domu chyba wszyscy zadowoleni. Mam nowe zdjęcia z Zabartowa, zrobione przez kol. Vadima. Wstawię później, po obejrzeniu zdjęć z Pieczysk.
kaczma2 Opublikowano 26 Września 2021 Opublikowano 26 Września 2021 Dla przypomnienia kolejna seria zdjęć z Zabartowa, zgodnie z zapowiedzią. 4
WALDENGERD Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 Imprezka udana - miłe wspomnienia i fajne zdjęcia ?
marcini59 Opublikowano 1 Października 2021 Opublikowano 1 Października 2021 Dzień Dobry Krótki filmik z spotkania w Pieczyskach KLUB PASAT 2
cezar65 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 Poniewaz jest ładna pogoda , to pomyślałem że szkoda siedzieć tylko nad budową nowego modelu , pojadę popływać na Balatonie , wezmę Rosomaka , myślę że koło 17 będę...
marcini59 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 Cześć Poszukuję książki "Polskie holowniki morskie" praktycznie nie do zdobycia, ma ktoś może pożyczyć lub w formie cyfrowej pdf ?
marcini59 Opublikowano 4 Października 2021 Opublikowano 4 Października 2021 13 godzin temu, cezar65 napisał: Ja mam. Część napisałem wiadomość na pocztę.
marcini59 Opublikowano 6 Października 2021 Opublikowano 6 Października 2021 Jest nowy pomysł na adaptację mojej siłowni parowej , pokazanej na ostatnim spotkaniu w pieczyskach. Mały holownik parowy, model będzie w skali 1:25 co da około 62cm długości Jedyny problem do rozwiązania to budowa małego zbiorniczka na gaz, gdyż kartusz 100g jest za duży do takiej skali modelu, ale już mam pomysł który wkrótce przedstawię Trochę informacji na temat tego holownika. „ZENEK”TYP STATKU: Holownik parowy portowy. ROK I MIEJSCE BUDOWY: 1914; Schiffswerft & Maschinenbau vorm. Jansen & Schmilnsky, Hamburg [Niemcy] STOCZNIOWY NUMER BUDOWY: 539 DANE TECHNICZNEwymiary:długość całkowita - 16,08 m; szerokość-4,80 m; zanurzenie- 2,27 m. pojemność brutto: 35 RT.silniki główne:1 maszyna parowa podwójnego rozprężania dwucylindrowa; prod. Schiffswerft & Maschinenbau, Hamburg; rok prod. 1914; średnica cylindra niskiego rozprężania:291 mm; średnica cylindra wysokiego rozprężania: 479 mm; moc: 180 KMkotły parowe:1 kocioł parowy typu szkockiego; prod.: Schiffswerft & Maschinenbau, Hamburg; rok prod.:1914; ciśnienie robocze: 10 atm.; numer fabryczny: 637 1958 1 kocioł parowy prod.: Dampfkesselbau, Dresden [NRD]rok prod. 1956; ciśnienie robocze: 10 atm., numer fabryczny: 10163.materiał budowy:kadłub stalowy o poprzecznym układzie wiązań, nitowany pędnik: 1 śruba napędowa trzyskrzydłowa; prędkość: 9 w.; załoga: 5 ludziARMATORPrzedsiębiorstwo Państwowe Zarząd Portu SzczecinPORT MACIERZYSTYSzczecin 3
Rekomendowane odpowiedzi