Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I następne  efekty działań szkoleniowo - praktycznych 3D !?

Makieta silnika gwiaździstego i zamontowany na instrumencie, drukowany z PLA spec-uchwyt do saksofonu !

Teraz szukam do testów osprzętu okrętowego - nawiewniki, bulaje, polery itp .

IMG-20200521-WA0002[1].jpeg

IMG-20200521-WA0000[1].jpeg

IMG-20200521-WA0004[1].jpeg

IMG-20200520-WA0026[1].jpg

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano (edytowane)

Ta większa czy ta mniejsza Kaziu ? Biały czy czarny ?

A może inaczej zapytam - jaka ma być średnica zewnętrzna silnika - mogę to odpowiednio przeskalować ( w granicach oczywiście powierzchni roboczej stołu !! )

Chętnie Ci zrobię w ramach działań ćwiczebnych !!! ?

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano

To jedna sprawa. Zbudować i mieć plany takiego modelu to druga sprawa.

Przedstawiam napęd azymutalny kolegi Andrzeja.

IMG_20200521_164348.thumb.jpg.dbc8683cc992bcd554feec7855505423.jpgIMG_20200521_164436.thumb.jpg.6d6fa917a83508cc7edd9c0cdff241ba.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam

Świetny ten napęd,  mieć takie dwa i można fajną jednostkę pływającą zbudować. I znów będę nusiał podjechać do Andrzeja na korepetycje z budowy hi hi ;) ale najpierw trzeba skończyć Bałtyka na parę a następnie budowa latarni morskiej :)

Opublikowano

w jaki sposób jest zrealizowany posuw noża prawo/lewo przód/tył ?

tzn. jak kręcąc korbkami się ta głowica przemieszcza po tych prętach ?

da się jakoś fotkę od dołu zrobić ?

Opublikowano (edytowane)

Na pewno ręcznie na śrubach, ale zdjęcie jest tak zrobione, że ich nie widać ! 

Gdyby Kaziu zrobił zdjęcie bardziej z góry i z boku od strony konika to by było widać .....

Na razie śrubę zasłania pręt łoża i tylna ściana suportu.

Ale zasada jest taka jak w tym Unimacie poniżej - widać dokładnie śruby napędu suportu!

Jest  tylko posuw ręczny, mechaniczny można było zrealizować na Unimacie za pomocą specjalnej przystawki z napędem paskiem od wrzeciona.

Miałem taką kiedyś w modelarni jeszcze w czasach technikum....?

Austriacka mini Tokarka Emco Unimat SL -Super Stan

Tokarka zegarmistrzowska Emco Unimat SL Frezarka

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano

Takiego UNIMATA posiadam.... dupy nie urywa , elementy w większości zrobione są z aluminium...... ale już mi służy z 10 lat , patrzałem na austryjackiej stronie  i ona kosztuję nowa z kompletem przystawek prawie 700 euro .....śmiech mnie ogarnął , tyle bym w życiu nie dał za to coś . Ja za moją z jakimiś tam przystawkami dałem 500 pln. , była mało używana .

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj nagle i zbyt szybko odeszła od nas nasza piękna, mądra i kochana kotka Lola ....

Była z nami od urodzenia 18 lat i 7 m-cy.....

Często towarzyszyła mi  mi przy budowie wielu różnych modeli .....

Bardzo mi jej brakuje ....?

Lola.jpg

Lola1.jpg

Lola2.jpg

Lola3.jpg

20190925_214502[1].jpg

IMG-20191007-WA0000[1].jpg

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano

Dziękuję ....

Piękny kot....

Oby długo był zdrowy i sprawny !

Zrób mu badania na mocznik i kreatyninę - to wyznaczniki cholernie groźnej i podstępnej choroby - wcześnie wykrytą można jeszcze opanować....

Opublikowano

Współczuje stratę kochanego zwierzaczka, miałem kiedyś szynszyle zdechła na jakąś chorobę nagle nawet weterynarz nie pomógł. Broniłem się przed następnym zwierzaczkiem aż żona i córka namówiły męczyły mnie kilka miesięcy na króliczka, teraz obowiązkowa wizyta u lekarza i szczepienia aby go nie dopadła choroba. 

Opublikowano

Cześć Andrzej, nasz Rysiek jest z fundacji Koci Pazur i badamy go średnio co dwa miesiące bo ma koci Aids. Może dobrym sposobem na stratę poprzedniego kłaczaka jest danie szansy jakiemuś z fundacji? Nasza jest taki kochany tylko pierwsze śniadanie je o 4 ... rano:-)

Opublikowano (edytowane)

Może za jakiś czas..... na razie muszę się z tym oswoić ....?

Była członkiem rodziny ....

Edytowane przez kaszalu
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.