Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.Nie mam zamiaru robić reklamy , ale regulator jest do kupienia w firmie RC CITY w GNIEŻNIE.Polecają go do tych łódek dla wędkarzy. Kiedyś to on był po ok. 160pln,ostatnio zobaczyłem że obniżono jego cenę na 106pln.Stwierdziłem że mogę go wziąć. No niestety z wad jakie ma wg. mnie to ewidentnie za krótki przewód do odbiornika!!,brak uszek do umocowania jego do kadłuba modelu. Z tym sobie poradziłem , zrobiłem i przykleiłem uszka .Tym samym wiem że już nie mam gwarancji.... . Brak specyfikacji technicznej , opisu parametrów.Kartka na której pisze aby się nim nie bawiły dzieci i żeby go nie zanurzać w wodzie to mi nie jest potrzebna.Rozmawiałem telefonicznie z właścicielem sklepu na ten temat,stwierdził że ma tyle w ofercie artykułów że mu na dokładne opisy czasu nie starcza.No cóż tego pana cyrk i jego małpy.

Opublikowano

Dzięki za info - popatrzę sobie ! :)

Pozdrowienia !

Ps.

Możesz wrzucić fotkę i podać prąd znamionowy reglera - sprawdzałem na Allegro aukcje z tego sklepu i na taki nie trafiłem ...A strony sklep nie ma !

Opublikowano

Szukanie nie jest trudne.... . ALEGRO-KOLEKCJE-MODELARSTWO.... wpisać frazę REGULATOR OBROTÓW DO ŁODZI ZANĘTOWEJ 7.2V-- 16V 320A...i jest kilka.

Opublikowano

Dla każdego coś miłego - wybór należy do Ciebie ! :)

Ja już obiecałem że się pojawię na Balatonie .

.......

Cezar65

Reglerek namierzony i zamówiony ! To nie było w RC City tylko w MM Hobby !

W każdym razie dzięki za info i namiary - szukałem takiego od dłuższego czasu tylko nie tam gdzie trzeba !!! :rolleyes:

Opublikowano

Regulator z wyjściem na dwa silniki. Jak to rozumieć? Do 2 silników szczotkowych wystarczy jeden regulator. Do bezszczotkowych dwa regulatory i kabelek Y do odbiornika. Co innego jeżeli kierunek  się zmienia silnikami to musi być specjalny.

Opublikowano

Kazimierzu.....proszę Cię ...... skąd taka teoria u Ciebie że do dwóch silników wystarczy jeden regulator.To zależy jakie się ma silniki . Nie chcę sie rozpisywać o mojej histori z zefirem,no ale może po krótce.... . Z początku parę lat pływałem nim mając prosty przełącznik mechaniczny zbudowany na bazie mikrowyłącznikow.Jak zapewne wiesz mam tyle regulatorów i aparatur co modeli czyli sześć. Regulatory budował mi kolega . W modelach jednosilnikowych one pracują mi poprawnie . Natomiast w zefirze przy dwóch silnikach 500 ten regulator po kilkudzieśięciu minutach pływania spaliłem i to dwukrotnie.Konstruktor regulatora się poddał.....no i zaczełem szukać coś taniego i mocnego. Najpierw chciałem kupić dwie sztuki a 20 amper każda u BODZIOCHA W KRAKOWIE. Prawie już je zamówiłem za prawie 175 pln. kiedy natrafiłem na ten regulator do tych łodek wędkarskich z wyjściem na dwa silniki za jedyne 109 pln.to sie dużo nie zastanawiałem bo wiem że wędkarze to raczej wymagający są i na pewno ten regulator u mnie wytrzyma.Dzisiaj było drugie pŁywanie w PIECKACH.Też 1 GODZINĘ I 20 MIN.Ten czas się raczej nie wydłuży bo akumulator żelowy ma 7Ah.No i sam regulator ma wiartaczek który pobiera też trochę prądu co skraca czas pływania.

post-12473-0-12381300-1409426983_thumb.jpg

post-12473-0-55487100-1409426993_thumb.jpg

post-12473-0-34208300-1409427010_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Ładny model podziwiam, a tak te 1 h 2O min pływania nie męczy ja po 1h szybowcem kręgosłupa nie czuje.

Opublikowano

Cezar65, to nie teoria tylko prawa fizyki. Speed 500 12V max pobiera 10A. Z przekładnią jeszcze mniej. Czyli 10x2 max.  Regulator 30A w zupełności wystarczy za 55zł. Dwukierunkowy będzie droższy. Swoją drogą jestem przeciwnikiem stosowania Speed i Permax do redukcyjnych.

Opublikowano

Kaczma.... zlituj się. Tranzystory na regulatorze mogą przenieść jakąś moc w danym czasie i  jak potrzebujesz regulatora 20A ( bo tak sobie wyliczyłeś) to do łódki kupujesz 2,5 raza taki i koniec kropka. Wynika to z tego, że nie masz gdzie ciepła w modelu oddać, nawet wiatraczkiem ani wodą. Po drugie jakość komponentów pozostawia wiele do życzenia. A po 3 jak poleci jeden mosfet w regulatorze to wszystkie inne są  obciążone mocniej i wypadniecie kolejnego to lawina prądu na  pozostałe.

Hornt3t- nas kręgosłupy nie bolą bo patrzymy poziomo i tak jest anatomicznie poprawniej. Po prostu połóż się na polu na plecach i lataj, wyjdzie na to samo ;)

Opublikowano

Witam Wszystkich !

W Bałtyku mam Jumbo 540 i regulator od p. Bodziocha dwukierunkowy - bardzo ładnie się sprawdzał ale grzanie było spore .Przy pływaniu "cała naprzód" też musiałem uważać, bo zabezpieczenie termiczne wywalało napęd. Dołożyłem radiator i wentylatorek za 8 zyli z Elektronixa i zdecydowanie pomogło .Ale to jest jeden silnik - w przypadku 2 szt pewnie już by nie dał rady. Zamówiłem więc sobie do dwusilnikowych wynalazek Cezarego i mam nadzieję że to się sprawdzi !

Z kolei w Broniekatierze mam rozwiązanie takie o którym mówi Kaziu - jeden regler dwukierunkowy na dwa silniki ( z tym że 500 o niskim poborze prądu ) ale z dużym radiatorem i nadmuchem powietrza z wentylatora - na razie daje radę !

Czyli wszystko zależy od konkretnego przypadku i rozwiązania .

Pozdrowienia !

Opublikowano

Dzień dobry . Kaczma.... Wziełem sobie do serca twoje uwagi .... . Prawa fizyki są takie że przychodzę nad wodę z modelem czy modelami stawiam na wodę i pływam...... nie mam potrzeby wyciągania ich z wody co chwilę .Wiesz cieżko mi siebie zaliczyc do osób które lubią wydawać niepotrzebnie swoją kasę na rzeczy zbędne. Na jakiego diabła mi ma być potrzebny regulator jednokierunkowy , nie wyobrażam sobie pływania moimi modelami bez wstecznego biegu.No chyba że się mylę.

Opublikowano

Mike nie wyliczyłem regulatora 20 A tylko max. pobór prądu 20A i że na taki pobór, regulator 30A wystarczy.

Cezar straszne rzeczy opowiadasz z tym wyciąganiem modelu z wody, to nie do przyjęcia. Nie namawiam Cię na regulator jednokierunkowy. Jeszcze raz przeczytaj. Ja, nie stosuję regulatorów dwukierukowych bo do modeli z jedną śrubą nie ma sensu. No Artur jeszcze jako tako płynie prosto na wstecznym. Stosuję wsteczny w modelu z dwoma śrubami ale jak jest wiatr to znosi. Ten wsteczny to serwoprzełącznik wstawiany między regulator i silnik (szczotkowy lub bezszczotkowy). Wstawiam do dowolnego modelu. A tak w ogóle wszystko zależy od zastosowanych silników.

Z nowości, ostatnie moje dzieło elektroniczny symulator diesla. Relacja i film  http://marek.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=1989&start=40 

Opublikowano

Mam nieodparte wrażenie, że Kaczma jak czytasz to widzisz w treści zdania sens, który Tobie odpowiada. Niekoniecznie ten wynikający z treści zdania. Cała dyskusja jest bez sensu. Budujemy nie gadamy.

Opublikowano

Panowie, to ja zabiorę głos :) niech każdy robi jak uważa, najważniejsze,że przenosi mu to frajdę i miłą zabawę o kosztach nie wspomnę.

Na weekendzie i ja buduje symulator dźwięku diesla :)

Opublikowano

Wczoraj zabrałem kuter Linda nad wodę aby wypróbować symulator diesla. Model popłynął 3 m i stanął. W dryfie zatrzymał się na trzcinach. Do domu, ponton w bagażnik, Powrót nad wodę. 5 min. pompowania i na wodę. Był trochę ukryty w małych trzcinach.

Po powrocie do domu, sprawdzam, wysiadł odbiornik. Wcześniej był problem z tym odbiornikiem i wcześniej kupiłem 2 odbiornik, tak, że nadajnik nie będzie leżał. Lipol 3S się ładuje ale czy będzie dobry? Napięcie spadło do 5V

Opublikowano

Kaziu - a ten symulator diesla czegoś Ci nie nabałaganił - może jakieś przepięcia powoduje ...

Ja trochę podganiam torpeedoboota ale nie wiem czy na sobotę wyda - zawsze coś plany psuje ;)

post-3419-0-30219600-1409864269_thumb.jpg

post-3419-0-81528200-1409864286_thumb.jpg

post-3419-0-87722200-1409864302_thumb.jpg

post-3419-0-56180200-1409864314_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Lipol 3S się ładuje ale czy będzie dobry? Napięcie spadło do 5V

5V to bardzo mało nawet dla 2S, a dla 3S tym bardziej.

Jeśli uda się zreanimować ten ako, to i tak sporo z niego życia upłynęło.

Przy lipolach wartość graniczna to 3V na jedną celę, czyli 9V przy 3S i to tak teoretycznie.

W praktyce jest jeszcze gorzej, nie powinno się nawet zbliżać do tej granicy.

Im bardziej rozładowany lipol, tym bardziej cele się rozjeżdżają

i na najsłabszej celi wartość napięcia potrafi drastycznie spaść (to ją "zabija").

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.