Lucjan Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam! Po otrzymaniu wytłoczki kabiny przyszła pora na usunięcie tymczasowej i montaż właściwej kabiny i wyposażenia wnętrza . Pozdrawiam
pacek Opublikowano 13 Stycznia 2015 Opublikowano 13 Stycznia 2015 z czego robiłeś maski liter na kadłubie ?
Lucjan Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2015 z czego robiłeś maski liter na kadłubie ? Tak jak Ci pisałem używam do tego celu folii maskującej, a napisy eksploatacyjne drukuję na papierze do kalkomanii. Pozdrawiam Lucjan
pacek Opublikowano 13 Stycznia 2015 Opublikowano 13 Stycznia 2015 no tak ale trzeba umieć czytać ze zrozumieniem , dzięki
Lucjan Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2015 no tak ale trzeba umieć czytać ze zrozumieniem , dzięki Tak to bywa że człowiek czasem się "poplącze".......Lub coś zmaści ..
JNAW Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dzień dobry Panie Lucjanie Piękny model i piękna robota... Chciałbym się Pana spytać o to : gdzie można zamówić wytłoczki oszklenia kabiny ? czy może mi Pan poradzic z czego i jak wykonać imitację ramek okiennych ? jak Pan zrobił imitację onitowania ?
Lucjan Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dzień dobry Panie Lucjanie Piękny model i piękna robota... Chciałbym się Pana spytać o to : gdzie można zamówić wytłoczki oszklenia kabiny ? czy może mi Pan poradzic z czego i jak wykonać imitację ramek okiennych ? jak Pan zrobił imitację onitowania ? Witam Kolegę Jerzego ! Dziękuję za słowa uznania, miło mi bardzo. Kabinę wykonałem we własnym zakresie , t .j. zrobiłem kopyto i wytłoczyłem. Ramki kabiny i nne elementy można wykonać z cienkiej 0,2 - 0,4 mmm miękkiej blachy aluminiowej . Imitację nitów można robić na kilka sposobów ; zamocować do lutownicy rurkę odpowiedniej średnicy i wygrzewać na pomalowanym modelu, nity wypukłe wykonuję z kleju typu wikol nanoszonego pipetką . Pozdrawiam Lucjan
JNAW Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Panie Lucjanie Co by mi Pan poradził w kwestii wykończenia powierzchni modelu balsowego ? Czy tak jak Pan czyli tkanina szklana 50g/m2 czy też papier japoński i warstwa cellonu, farby podkładowej i powierzchniowej ?
Lucjan Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2015 Panie Lucjanie Co by mi Pan poradził w kwestii wykończenia powierzchni modelu balsowego ? Czy tak jak Pan czyli tkanina szklana 50g/m2 czy też papier japoński i warstwa cellonu, farby podkładowej i powierzchniowej ? Zdecydowanie tkanina plus żywica lub lakier poliuretanowy .Następnie podkład akrylowy samochodowy 2K.
JNAW Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zatem byłbym zobowiązany gdyby Pan w wolnej chwili odniósł się do tego wątku z nomen - omen "Sprawdzone patenty modelarskie". Czyli może być tkanina&żywica LUB lakier poliuretanowy ? A jaki lakier poliuretanowy konkretnie Pan użył ? Czy może Pan opisać metodę pokrycia gotowej powierzchni powiedzmy statecznika matą "50-tką" i epidianem ?
Lucjan Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zatem byłbym zobowiązany gdyby Pan w wolnej chwili odniósł się do tego wątku z nomen - omen "Sprawdzone patenty modelarskie". Czyli może być tkanina&żywica LUB lakier poliuretanowy ? A jaki lakier poliuretanowy konkretnie Pan użył ? Czy może Pan opisać metodę pokrycia gotowej powierzchni powiedzmy statecznika matą "50-tką" i epidianem ? Witam ! Dobre lakiery - poliuretanowe bezbarwne produkuje FIRMA TROTON linia SEA LINE . Nie polecam żadnych Epidianów , bardzo długo się utwardzają i żle się szlifują . Na zdjęciu jest brdzo dobra bardzo wydajna żywica firmy ZAP, jet chyba w sprzedaży w MODELE MAX Na wyszlifowaną i odpyloną powierzchnię kładziemy tkaninę Rozrabiamy żywicę w ilości 20 - 30 g. można rozcieńczyć spirytusem 30 -50 % lub lakier poliuretanowy bez rozcieńczania. Na środku powierzchni liniowo wylewamy cienkim strumykiem żywicę i szybko rozprowadzamy starą kartą kredytową lub raklą . Krawędzie i zakamarki nasączamy pędzelkiem , nadmiar żywicy usuwamy ręcznikiem papierowym ,który działa jak bibuła .Powierzchnia musi być matowo jedwabista. Po wyschnięciu ostrożnie szlifujemy na mokro papierem ściernym 240. Nakładamy następną bardzo cienką warstwę żywicy . na drugi dzień szlifujemy papier 240, 360 na mokro. Natryskujemy podkład akrylowy , ----- szlifujemy na mokro papier 360 Ubytki ,nierówności itd szpachlujemy szpachlówką poliestrową lekką ! -szlifujemy Natryskujemy następną cienką warstwę podkładu i tak powtarzamy procedurę aż uzyskamy zadowalający nas efekt. Powodzenia!!!! Pozdrawiam Lucjan
Modelarz 2123 Opublikowano 4 Marca 2015 Opublikowano 4 Marca 2015 Witam Mam pytanie czy nity imitować można za pomocą kleju CA? Oraz czy duża ilość wypukłych nitów na skrzydle nie zmienia jakoś jego właściwości nośnych?
stema Opublikowano 4 Marca 2015 Opublikowano 4 Marca 2015 Też mam pytanie Wiadomo, że "zegary" były montowane NA panelu: U Ciebie są POD panelem, czy to tak na razie w tym pięknym modelu, a potem zostanie poprawione?
pacek Opublikowano 4 Marca 2015 Opublikowano 4 Marca 2015 nie chcę wypowiadać się za Lucjana, ale chyba już gdzieś to pisał, że buduje modele przede wszystkim do latania. A swoją drogą to marzy mi się żeby kiedyś osiągnąć poziom warsztatu Lucjana.
Lucjan Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Opublikowano 4 Marca 2015 Też mam pytanie Wiadomo, że "zegary" były montowane NA panelu: Panel.JPG U Ciebie są POD panelem, czy to tak na razie w tym pięknym modelu, a potem zostanie poprawione? Panel 1.JPG Witam! Wiem o tym , jest to prowizorka żeby jako tako wnętrze wyglądało . nie chcę wypowiadać się za Lucjana, ale chyba już gdzieś to pisał, że buduje modele przede wszystkim do latania. A swoją drogą to marzy mi się żeby kiedyś osiągnąć poziom warsztatu Lucjana. Witam ! Po pierwsze model musi dobrze latać po drugie wyglądać !!!! Szkoda życia na próby odtwarzania wszystkich detali , bo to utopia. Dzięki za miłe słowa . Pozdrawiam Lucjan
Modelarz 2123 Opublikowano 4 Marca 2015 Opublikowano 4 Marca 2015 W sprawie tych nitów czy zmieniają one własności lotne modelu ?
Lucjan Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Opublikowano 4 Marca 2015 Witam Mam pytanie czy nity imitować można za pomocą kleju CA? Oraz czy duża ilość wypukłych nitów na skrzydle nie zmienia jakoś jego właściwości nośnych? Witam! Kleje CA nie nadają się do tego! Ja wykonuję nity z kleju typu Wikol . Z plastikowej buteleczki po kroplach do oczu wykonuje pipetkę , to znaczy w końcówkę buteleczki wciskam kawałek rurki mosiężnej o odpowiedniej średnicy ,nalewam kleju i już mogę nanosić nity . Trzeba trochę potrenować żeby nabrac precyzji i wpaść w odpowiedni rytm. Nie zauważyłem negatywnego wpływu nitów na własności lotne moich modeli.
stema Opublikowano 4 Marca 2015 Opublikowano 4 Marca 2015 Witam! Wiem o tym , jest to prowizorka żeby jako tako wnętrze wyglądało . Pozdrawiam Lucjan Tak sądziłem. Dziękuję.
JNAW Opublikowano 24 Maja 2015 Opublikowano 24 Maja 2015 Panie Lucjanie, Jak zamknął Pan otwory rewizyjne pod serwa klap chyba na górnej powierzchni płatów ? Świetnie widać to na jednym zdjęciu ale nie widać jak są zamykane. Magnesy może czy śruby ? Jurek
koriolan2 Opublikowano 24 Maja 2015 Opublikowano 24 Maja 2015 Witam. Szczere wyrazy uznania. Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem relacje z budowy .Super robota. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi