idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale tam listewki nie będą chyba przechodziły. Mam 4 listwy świerkowe, które spełnią rolę dźwigarów, ale one między płatami wzajemnie nie stanową połączenia. To jeszcze jedna zagadka, dlaczego przedni łącznik (ten ze sklejki) wchodzi w płat 1/3 w jeden i 2/3 w drugi a tylni po 1/2 na płat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Te nakładki powinny być pomiędzy dźwigarami te czerwone z jednego kawałka, a nie cięte. Jak masz przecięte, rozważ zamianę na ciągłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 khmmm ... nie powiem, żebyś mi uprościł, ale spróbuję to jakos po swojemu ogarnąć dzięki. Zastanawiam się tylko, czy ten model na prawdę potrzebuje by płaty były ze wzniosem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 skrzydła masz dzielone, czy w jednym kawałku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Możesz zrobić nowe łączniki z mniejszym wzniosem. A jak będziesz robił nowe, to zrób z płyty laminatowej, będzie mocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 skrzydła masz dzielone, czy w jednym kawałku? dzielone Możesz zrobić nowe łączniki z mniejszym wzniosem. A jak będziesz robił nowe, to zrób z płyty laminatowej, będzie mocniejsze. Muszę to Tomku przeanalizować bo zastanawiam się czy nie zrezygnować całkowicie ze wzniosu i zrobić jakiś solidny łącznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 To o mojej radzie zapomnij W CAPie mam wznios realizowany na zmianie przekroju. Góra płata jest prostą. Nie wiem, czy dobrze zrobisz likwidując ten wznios. Ponoć dolnopłaty wówczas są trudniejsze w pilotażu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Dzięki Bartku, tak jak napomniałem muszę popytać, poczytać i ostatecznie zdecyduję Na razie na spokojne mogę składać połówki a potem się będę martwił. Tak szczerze mówiąc to nie jest model, który jakoś specjalnie potrzebuje wzniosu, stąd moje rozterki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Tak szczerze mówiąc to nie jest model, który jakoś specjalnie potrzebuje wzniosu, doprawdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Możesz rozwinąć ? Mogę się mylić .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 To jeszcze jedna zagadka, dlaczego przedni łącznik (ten ze sklejki) wchodzi w płat 1/3 w jeden i 2/3 w drugi a tylni po 1/2 na płat ? jak przesuniesz ten bagnet bardziej w prawo, to też będzie wchodził tyle co trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 To wiem, ale umieściłem go w miejscu, gdzie plany pokazywały, stąd moje pytanie EDIT: Dobra .. nie ma tematu, jak robiłem właśnie zdjęcie detalu z planów to zobaczyłem, że wypiłem o jedno piwo za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Możesz rozwinąć ? Mogę się mylić .. Ujmę to tak: -jeśli masz wątpliwości - rób jak na planach pokazano. Wszelkie przeróbki przy braku doświadczenia najczęściej odbijają się niekorzystnie na konstrukcji, więc nie kombinuj. Kupiłeś zestaw, który lata i nic nie zmieniaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 O i taka odpowiedź mnie zadawala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Wcale za dużo tego piwa nie było, bo jeszcze źle nie wkleiłeś :-) Ja kiedyś po piwie zrobiłęm dwa prawe skrzydła ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 :) ja się w środku nocy mogę na "siusiu" obudzić i pamiętam o tym, że dwa takie same można zbudować, mimo że mi się nigdy nie przytrafiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jaaa ... nerwy mnie zaczynają ponosić macie jakiś patent na wbijanie szpilek w świerkową listwę ? Twarda jak piorun, szpilka wchodzi do połowy i albo się gdzie albo łamie. Próbuję listwę przypiąć do deski. EDIT: Ile żeberek na płat widzicie na planach ? ciągle mam problemy z prawidłowym odczytaniem. Mi wychodzi 11 żeber a mam tylko 9 (18 wszystkich). dobra ... jedno już się odnalazło jeżeli płaty będę łączone tymi sklejkowymi bagnetami to pewnie wewnętrzne, gdzie płaty się spotykają muszą być z przerwą. jeszcze muszę rozgryźć jak zrobić skrajne końcówki płatów. EDIT: Jeszcze coś nie tak .. jeżeli pierwsze żeberka będą z przerwą to i tak nie ratuje bo bagnety wchodzą dużo głębiej aż przez kolejne żebro. Tu jest jak byk 11 żeber .. już zgłupiałem. http://alexwhittaker.magix.net/album/all-albums/!/oa/6245839-69246445/ http://alexwhittaker.magix.net/album/all-albums/!/oa/6245839-69246448/ http://alexwhittaker.magix.net/album/all-albums/!/oa/6245839-69245478/ Sprawa "przerywanych żeberek" (Boże ... jak to uwalone klejem ..) : http://alexwhittaker.magix.net/album/all-albums/!/oa/6245839-69246463/ ... i znowu 11 żeber .. kur... czyżby mi brakowało w zestawie ? http://alexwhittaker.magix.net/album/all-albums/!/oa/6245839-69246465/ Nawet na spisie obrazkowym elementów zestawu jest po 9 plus jedno przerywane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Dobra, nie ma tematu .. wystrugałem brakujące żeberka i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Dzielny modelarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Dzielny modelarz Powoli zaczynam dojrzewać dlaczego wolałbym składać model wyłącznie na podstawie planów a nie wyciętych elementów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi