KamilDudek Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Ja tez jestem na widowni, zawsze dobrze jest podpatrzeć czyjś warsztat. To jest pouczające i cenne, tak więc zainteresowanie chyba nie jest takie zerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Dzięki, od czasu do czasu coś wrzucę jak będę pamiętał. Tymczasen chciałbym się "pochwalić" problemami przy montażu płatów. Jak wcześniej wspomniałem krawędź natarcia to gruby profil z balsy. Niby uproszczenie i założenie projektanta było słuszne, ale listwy które dostałem w zestawie są solidnie wypaczone i skręcone. Musiałem się sporo nagłowić by dokleić profil do żeberek. Na niektóre żeberka musiałem nawet doklejać balsowe naddatki by dało się ją w zasadzie dokleić do konstrukcji płata. Wygląda to mniej więcej ta: Listwa do 1/3 długości idealnie przylega do linijki (prostej i sprawdzonej). Potem niestety zaczyna iść swoją drogą ... No i znowu kombinujesz jak koń pod górę . Płaty mają być w całości jako molityczny element. Po co starasz się na siłę utrudniać sobie prostą robotę? Wszystko pozostanie tak jak powinno Płaty będą jako "monolityczny element" i w takiej postaci dojadą do PRLu. Znalazłem kolegę, który często jeździ autem i mi przewiezie całą konstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Tyle jak na focie to jeszcze nie tragedia. Trzeba tylko kleić etapami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Dałem radę jedne żeberka trzeba było skrócić inne wydłużyć i "znalazłem pion" Właśnie wstępnie montuję silnik, ale zastanawiam się nad jego zmianą na mocniejszy .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Silnik dopiero gdy skończysz cały model. Skąd wiesz, że obecny za słaby? Model wychodzi za ciężki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie wiem tego, ale z założenia silnik od początku wydawał się na styk .. rozglądam się za lżejszym o podobnej mocy bo ASP niestety nie mają najlepszej proporcji masa/moc. Jeśli się mylę to mnie popraw, proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Jeśli model za ciężki wychodzi i dasz mocniejszy silnik to możesz mieć problemy z opanowanie go. Jeśli skrzydła nie skończone jeszcze to może lepiej wydłużyć np. o 4 żebra i cięciwę trochę zwiększyć(?) Dałoby to mniejsze obciążenie powierzchni. Mój ASP FS 61 AR siedział w modelu ala I wojna o masie do lotu 2,8kg i było baaardzo dobrze. Wystartował też z wody na pływakach gdy masa wzrosła do 3,4kg. Ale Twój to bardziej akrobat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Właśnie o to chodzi .. z tym silnikiem to nie będzie akrobat. Miałem mniej więcej na myśli to, że przy tej samej masie mogę dobrać mocniejszy silnik. Nawet kosztem +100 gramów na tym zyskam a w obecnej konfiguracji buduję trenerka wożącego po niebie cegłę w postaci obecnego silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 No właśnie - cegła...a ja chyba bardzo dawno pisałem, że przekroczysz znacznie zakładaną masę . W takim razie zrezygnuj z 4suwa na rzecz 2suwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Dobra ... ruszam z tematem Zakupiłem do niego silniczek benzynowy Saito FG-14 C. http://www.rcskorpion.pl/towar/p/id/17803/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Baaardzo jestem ciekaw, jak Ci się będzie spisywał te silnik. Swego czasu zastanawiałem się nad kupnem mniejszej benzynki Saito (fg-17). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Tez jestem ciekaw nie omieszkam opisać jakie wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Będziesz sam odpalał, docierał i regulował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Oczywiście, że tak .. niestety na koniec miesiąca dopiero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Oczywiście, że tak .. niestety na koniec miesiąca dopiero Jak odpalisz, to ubiorę się w gajer, przyjadę i posłucham. Wystawisz fotel do ogrodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Z przyjemnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Powoli dojrzewam by wrócić do prac Jesienne nastroje wracają, wcześniej ciemno i zaczyna mnie znowu brać na budowanie .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Kacper! jak tam postępy? dzień jest już chyba wystarczająco krótki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 he he ... próbowałem się ostatnio sam mobilizować, ale .. Tak na prawdę to pozostało oklejenie i największą trudność sprawia mi wymyślenie wyglądu a za tym i dobór folii. Skłaniam się do podobnego wyglądu jak u autora planów i modelu. Weekendy się zajęły bo całe dnie na "lotnisku", ale powoli pogoda zmienna to zaproszę Kolegów do "modelarni" i już się nie wywinę, będę musiał go dokończyć 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi