Andree Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 LordKris, zapisy w OWU nawet w dobrze sprecyzowanych punktach stoją w sprzeczności z wyłączeniami, poza podanym zapisem jeszcze np.: Za czynności życia prywatnego w wariancie MINIMUM uważa się: 5) posiadanie i użytkowanie zgodne z przeznaczeniem: c) bezzałogowych balonów oraz latawców, o ile nie są napędzane silnikiem, a ich ciężar nie przekracza 5 kg; Jest to bez sensu wobec wyłączenia, które przytoczyłeś, bo najprostszy latawiec to też statek powietrzny. Nie najlepiej świadczy to o firmie, pozostaje jedynie mieć nadzieję, że w przypadku wątpliwości interpretacyjnych sąd przyzna rację Ubezpieczającemu. Kontakt do agenta poszedł PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZARZU Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam, Poniżej zamieszczem informację jaką dostałem dzisiaj na piśmie od agenta Allianz: Informuję, że zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym (OC - suma gwarancyjna 100 000 zł) z zakresem terytorialnym Polska ochroną ubezpieczeniową objęte są szkody wyrządzone przez modele samolotów (także zdalnie sterowanych) o wadze do 5 kg. Składka podstawowa 60zł/rok Możliwe jest rozszerzenie zakresu ochrony ubezpieczeniowej (OC - suma gwarancyjna 100 000 zł) o : - modele o wadze do 20 kg - udział w zawodach - udział w pokazach - zakres terytorialny kraje Unii Europejskiej Koszt rozszerzenia 200 zł/rok W przypadku rozszerzenia na wniosku będzie dopisana następująca klauzula: „Rozszerzenie dotyczy modeli latających do 20kg i udziału w zawodach i pokazach. Zakres terytorialny: kraje UE.” Co, Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 A czy nie mozna namowic jakiegos ubezpieczyciela na zawiazanie wlasciwej polisy ? U koncu to dla nich kasa i modelarzy jest coraz wiecej . Jakas to mi sie wszystko pokrecone wydaje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Czy możliwe jest rozszerzenie zakresu ochrony ubezpieczeniowej jedynie o : udział w zawodach i udział w pokazach? Kraj (Polska) i waga modelu niech pozostaną bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 tzn. chcesz wykupić tylko na zawody czy rozszerzyć o zawody jeżeli rozszerzyć o zawody to raczej nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Chciałbym wykupić pakiet podstawowy i rozszerzyć go o pokazy i zawody, dzięki czemu kwota będzie też niższa. ma nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Darek czy wykupiłeś to ubezpieczenie ? Czy jesteś w stanie zrobić skan umowy ? Cena ubezpieczenia wydaję się być przystepna, nawet ta z rozszerzeniem na UE chociaż 3/4 modelarzy zapewne wolałaby bez tego rozszerzenia na UE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrp_de Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Próbowałem ubezpieczać się u polskiego ubezpieczyciela. Była to Hestia, ale zmienili warunki i przestał to się opłacać. Od kilku lat należę do niemieckiego klubu modelarskiego i w ramach opłacanej składki mam ubezpieczenie na milion Euro od każdego zdarzenia. W zależności od klubu do jakiego się należy składki są różne, ale kwota ubezpieczenia i warunki podobne, Z tego co wiem składka waha się od kilkudziesięciu euro do stu paru. Cześć, sorry, nie chcę nikomu tu psuć humoru, ale jako że wiem gedzie Władek jest ubezpieczony :lol2: muszę sprostować... Władku - od tego roku jesteśmy ubezpieczeni na kwotę dwóch milionów Euro za szkodę i model. Czyli teoretycznie możesz jednego dnia powiedzmy trzema różnymi modelami narobić bałaganu za 6 milionow euro :mrgreen: Część składki członkowskiej odprowadzanej do ubezpieczenia wynosi rocznie zaledwie 18,50 Euro :idea: Niestety ubiegając pytania - nie jest możliwe samo ubezpieczenie się nie będąc członkiem tego klubu i całkowita opłata łącznie z członkostwem klubu jest taka jak pisałeś... Smutne, ale prawdziwe - firmy ubezpieczeniowe w Polsce są zupełnie niepoważne. Z ubezpieczniem na 50 czy 100 tys. PLN nie wolno Wam teoretycznie latać w krajach unijnych. Minimum ubezpieczenia wynosi w tej chwili jak wiem milion Euro a organizatorzy niektórych imprez modelarskich w Niemczech (czy w innych krajach nie wiem) jako warunek uczestnictwa stawiają często wymóg posiadania ubezpieczenia nawet na 3 miliony. W Niemczech od 2 lat nawet najmniejsza zabawka - model musi być ubezpieczona. W przypadku modeli i zabawek latających normalne, rodzinne ubezpieczenie OC nie przejmuje żadnej odpowiedzialności. Pozdrawiam Piotr www.piotrp.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Printer Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 To co oferuje Alianz wydaje się nienajgorsze, no fakt, tylko 100000 ale zawsze coś. Tylko pytanie jak to będzie w praktyce, gdy nastąpi wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam Wszystkich . Nic nowego . Ja też ubezpieczałem się w Hestii było do 20 kg przez dwa lata płaciłem 190 zł. na 200000 ;potem zmienili na 5kg i zapisałem się do Niemieckiego Klubu modelarskiego bo innego wyjścia nie było . W Niemczech płacę składkę klubową i ubezpieczeniową ,kwota ubezpieczenia to 3 miliony EURO i mogę latać na zachodzie też modelami odrzutowców . Z polisąna 100 000 Pln na zachodzie nikt was nie wpóści na lotnisko . Jeżeli bieżemy udził w pokazach czy zawodach to jest przedstawiciel firmy ubezpieczeniowej i nas ubezpieczy na okres pobytu. Sami nić nie zrobimy ,potrzebna jest organizacja do której będzie należało dużo modelaży i wtedy ona może ustalać ,wypracować wspólny regulamin dla modelarzy . Tak to dzieje się nacałym świecie . Może coś odkolegów z Czech będzie się można cośdowiedzić bo oni właśnie znależli ubezpieczyciela. Pozdrawiam Grześ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Witam. Zapomniałem dodać że jest możliwość zapisania się do klubu w Niemczech w ramach członka wspierającego . Więcej na stronie klubu jest plik po Polsku- drugi od dołu. http://www.mbc-lehrte.de/index.php?kat=13 Pozdrawiam Grześ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 No niestety jecze dlugo nie bedziemy tak zorganizowani jak np. Niemcy . Nie wiem czy to dobry pomysł ale mozna by powołac stowarzyszenie ktorego zadaniem bedzie ubezpieczenie modelarzy . A do Piotra Może byś pośredniczył w tym przedsięwzięciu ? Może któryś ubezpieczyciel by zbiorowo ubezpieczył modelarzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Cześć Odświeżę trochę temat. Po wielu rozmowach z kilkoma brokerami, udało mi się uzyskać taką ofertę. jeśli są zainteresowani - przekażę kontakt dalej. Oto treść oferty: - suma gwarancyjna- 100 000 zł na jedno i wszystkie zdarzenia w okresie ubezpieczenia - zakres terytorialny- TYLKO POLSKA - zawsze składka podstawowa w zależności od liczby osób i zakresu terytorialnego + za rozszerzenie: 1) dla modeli do 5 kg- 50 zł składki dodatkowej 2) dla modeli powyzej 5 kg do 20 kg- 100 zł składki dodatkowej 3) dla modeli powyżej 20 do 25 kg- 150 zł składki dodatkowej W ramach powyższych składek chronimy dodatkowo udział Klienta w amatorskich zawodach. Niestety nie jest możliwe udzielanie ochrony w ramach składki podstawowej za wariant minimum. Jak widać, treść wyraźnie mówi o modelach i dzieli je na kategorie wagowe. Nie jest więc to pisane patykiem na wodzie (wiele było ofert ubezpieczenia, które niby obejmowało modele ale nigdzie to nie było napisane). Uprzedzając pytania o kwotę: w tej chwili nie uzyskamy niczego więcej (bez utworzenia specjalnego, "podstawowego" pakietu ubezpieczeniowego - a nie, jako rozszerzenie). Ustawa mówi o bodajże 3000SDR co jest dużo mniejsze niż 100 000zł. Jeśli będzie zainteresowanie powyższą ofertą, Allianz może wystąpić do zarządu o utworzenie takowego pakietu (wtedy tez i na wyższe kwoty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Jesteśmy zainteresowani - proszę o więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Ja tez jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Również zmieniłbym ubezpieczyciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Cześć Chętni proszeni są o kontakt z Panią Teresą Florenc z firmy Allianz pod numerem 602-736-432 Powołajcie się na mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 Chętni proszeni są o kontakt z Panią Teresą Florenc z firmy Allianz pod numerem 602-736-432 Powołajcie się na mnie. Właśnie przed chwilą rozmawiałem z p. Teresą. W przypadku większej ilości chętnych jest możliwość przyjazdu i załatwienia formalności na miejscu. Ma jeszcze w tej sprawie rozmawiać z Markiem. Inna ew. to załatwienie prywatnie, trzeba przesłać dane, przychodzi polisa i dowód wpłaty, podpisujemy, robimy wpłatę i chyba tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAL Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Witam, Ja jestem nadal na etapie wyboru ubezpieczyciela, na dzień dzisiejszy warunki, jakie zaproponował mi agent Allianza wyglądają tak: Ubezpieczenie jest ubezpieczeniem OC w życiu prywatnym, OWU do pobrania ze strony Allianz. Składka za ubezpieczenie podstawowe wynosi 60 zł.Zakres terytorialny - Polska. Suma gwarancyjna - 100 000 zł. Za rozszerzenie o modelarstwo lotnicze trzeba zapłacić dodatkową składkę w zależności od wagi modelu: -do 2 kg - 45 zł 2-5 kg - 90 zł powyżej 5-20 kg -180 zł powyżej 20- 25 kg - 270 zł Włączony jest udział w zawodach amatorskich. W ubezpieczeniu podstawowym są 3 osoby, za każdą następną dopłata 10 zł. Nie widziałem jeszcze wzoru umowy, bo w OWU brak zapisów o udziale w zawodach (to dla mnie bez znaczenia) i kategoriach wagowych. Być może przydadzą się komuś powyższe informacje. Po rozpoznaniu aktualnej oferty Hestii zamieszczę także stosowne informacje. Czy ktoś z Was może opisać w szczegółach, jak zostać członkiem klubu modelarskiego w Niemczech i tam się ubezpieczyć na 1M EUR? Czy jest to w ogóle wykonalne "zdalnie" :roll: Pozdrawiam, Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi