zolty Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 mam nadzieje że zbytnio nie wytrąciłem Sławka z jego obecnych projektów, ale jak patrze na jego dzieła to mnie aż zatyka z wrażenia, i tak z ciekawości się zapytałem a nie by coś narzucać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Myślałem nad trenerkiem jakiś czas temu, nie bardzo widziałem sens go rysować bo mnie nie potrzebny ale jeżeli zajdzie taka potrzeba do jest to do zrealizowania w 4-5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek78 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Z tym wierceniem dziury w brzuchu to chyba prawda, ja też już dość długo czekam na ofertę na Su ale pw milczy jak zalęte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Nie zawsze mam jak odebrać PW bo więcej jestem w pracy niż w domu a wchodzenie na fora z lumii 820 to nie jest coś fajnego. Inna sprawa że wycenienie to nie jest takie proste ponieważ j niektórych elementów jeszcze nie ma.Wojtek wierci mi dziurę w brzuchu od dłuższego czasu i niebawem dostatnie zestaw beta ale bez maski którą doślę mu potem. Dużo elementów wytwarzam sam i szczerze pisząc wielokrotnie zastanawiam się nad sensem tych działań bo jak by na no nie spojrzeć to jest to sztuka dla sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Slawku nie narzucam sie bo widze jak dużo masz na głowie ale jak byś przypadkiem miał dużo czas i/lub sie nudził to może zaprojektujesz trenerka. Ja bylbym chyba jednym z pierwszych na zestaw, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 No to Suchego czas zacząć: dostałem dzisiaj paczkę i wyodrębniłem to co na podstawie rysunków z pierwszych stron tego tematu wydaje się być skrzydłem Zaskakuje mnie liczba elementów, wygląda na dwa i pół skrzydła, ale nie do końca, więc tutaj prośba do Sławka: jestem początkujący w temacie składania drewnianych modeli, więc prosiłbym o więcej takich kolorowych rysunków, zwłaszcza typu "exploded view" (bardzo fajne wyrażenie tak przy okazji...) w okolicach gniazd serw, bo nie za bardzo mogę "zatrybić" z których elementów je złożyć... Podobnie sprawa ma się z kadłubem w okolicach kabiny - na rysunkach część zasłonięta jest maską.... Ja ze swojej strony postaram się wrzucić jak najwięcej zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Wrócę do domu to w sobotę zrobię Ci dokładne fotki ze składania skrzydła podczas montażu. Z tym nadmiarem elementów to mnie zaskoczyłeś. Nie zdarzyło mi się to jak do tej pory. Filip pewnie za dużo wyciął Elementy żebra z półką serwa. Cała półka serwa jest z balsosklejki. Ważne jest przyklejenie wzmocnień żeberek ze sklejki 0.8mm -muszą być z właściwej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 O widzisz.... Dokładnie o takie coś mi chodziło, zwłaszcza też o informacje gdzie i jakie wstawiać węgle... I ten rysunek jeszcze fajnie to uzupełnia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 W skrzydło wchodzi jeszcze sklejkowa podkładka pod nakrętkę kłową której na rysunku nie ma. to takie kółko z czterema wycięciami na łapki nakrętki. Rurki laminatowe są do wklejenia na samym końcu, zarówno w skrzydłach jak i w kadłubie. Chodzi że jak coś Ci się krzywo sklei to będziesz mógł wypoziomować skrzydło własnie przez odpowiednie wklejenie rurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Klejenie rozpocząłem od skompletowania tego elementu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Klej schnie, jak ten etap zwiąże to wstawię węgle i listwy przy węglach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 fajnie wyglada to skrzydelko to model bedzie ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Rurki z laminatu wklej dopiero po ukończeniu skrzydeł i kadłuba- konstrukcja na to pozwala. Cel w tym jest taki że jak będziesz miał szczeliny pomiędzy skrzydłem i kadłubem to możesz to skorygować zmieniając delikatnie położenie rurki w danym skrzydle. Rurkę do kadłuba przyklej na stałe dopiero po wymierzeniu geometrii modelu Przesunięcie boczków względem siebie o 0.1-0.2mm spowoduje przekoszenie rurki a co za tym idzie skrzydeł i wtedy szlifując otwory na kieszeń łącznika w kadłubie możemy skorygować ten błąd. Problem nie dotyczy tylko tego modelu ale wszystkich kitów tego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Klejenie modelu Wojtek powinieneś zacząć od kadłuba . Jak masz kadłub to wtedy do niego pasujesz skrzydła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Składanie kadłuba należy zacząć od sklejenia balsowych elementów oznaczonych nr.1 . Muszą być sklejone pod kątem prostym. Potem doklejamy listwy węglowe 1x3 oznaczone numerem 2 a na końcu sklejkowe elementy oznaczone numerem 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Czym kleić węgiel do balsy? Skrzydło kleiłem Rakolem, bo ponoć lżejszy od cyjanu a poza tym daje czas na korekty i ustawienie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Ja całość kleiłem CA. Węgiel do balsy klej rzadkim CA z cienką igłą. Przykładasz płaskownik do balsy i na miejscu styku z balsą zapuszczasz rzadki CA. Połączenie jest mocne i pewne. CA znakomicie wiąże balsę z węglem. Elementy 1 złóż ze sobą pod kątem prostym i zapuść połączenia rzadkim CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zrobione. Przy okazji - dzisiaj przekonałem się że płaskowniki węglowe nie zawsze są proste. Jeden z 3x1 był jak łuk Robin Hooda, musiałem go pozycjonować szpilkami co 10cm... Co dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi