Gość Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Nie tak do końca zrobione. Brakuje wzmocnienia przodu i wzmocnienia łoża tylnego podwozia. Wygiętym węglem się nie przejmuj. Łatwo się prostuje. W następnej kolejności należy zmontować domek silnika i nasunąć od tyłu pierwszą wręgę. Wszystko bez kleju. Klejenie tych elmentów należy wykonać po złożeniu kadłuba o czym napiszę potem. wrzucam przekrój kadłuba jako ogólną koncepcję żeby było wiadomo z czym się walczy. Jedna bardzo ważna sprawa : wręgi garba kadłuba składają się z częsci dolnej i górnej. Części górne dokleja się do dolnych dopiero po całkowitym ukończeniu dolnej części kadłuba, włącznie z węglowymi elementami profilującymi poszycie i pokryciu go w częsci przedniej balsą 1,5mm.Garb z wręgami robiony jest na końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 A rzeczywiście, jeszcze po dwa elementy.... Tymczasem wygląda na to że udało mi się zrobić jednakowe skrzydła, choć jedno lewe a drugie prawe, ale o identycznym skosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Przed przyklejaniem pokryć koniecznie przyklej skrzydło do deski montażowej. Potem stopki odetniesz brzeszczotem i uwolnisz skrzydło od deski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Ta ostatnia grafika po schematach domku to chyba trochę na wyrost jeszcze ale domek gotowy: Przy przymiarce boków do domu okazało się, że nie dopatrzyłem na schemacie, do końca której ścianki ma iść węgiel... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Mógłby dojść do końca ale nie ma to znaczenia. Za godzinę wrzucę kolejne rysunki złożeniowe. Kolejną czynnością jest montaż drugiej wręgi. Należy ścisnąć domek w tylnej części palcami z obu stron, trzeba zrobić to delikatne i nawlec wręgę na domek odsuwając ją od dolnej półki w taki sposób żeby wypust o nią nie zahaczył. Kiedy wręga będzie już we właściwej pozycji należy dopchnąć ją do półki a taki sposób żeby dolny wypust się w niej schował. Potem należy dopchnąć ścianki do wręgi . W taki sam sposób przebiegał będzie montaż następnej wręgi. Wysokość wypustów które stykają się z domkiem można przyciąć o połowę tak żeby miały 1,5mm , ich zadaniem jest tylko i wyłącznie pozycjonowanie wręgi we właściwym miejscu a przycięcie ułatwi nawlekanie wręg na domek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Następnie należy wsunąć w szczelinę półkę podwozia sklejoną z dwóch elementów: sklejki balsowo lipowej i brzozowej. Botem nawlekamy wręgę nr3 i zamykamy całość ostatnią wręgą . Warto dopasować otwory kieszeni łącznika skrzydeł do wymiarów zewnętrznych samej kieszeni. Może okazać się że będzie trzeba te otwory delikatnie podszlifować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Wojtek sklejasz Uhu-porem?a czym Sławek sklejasz akurat domek?przynajmniej co zalecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Wszystko sklejam rzadkim CA. Wręgę silnikową można wkleić na żywicę czy wikol lub podobnym klejem. Wieczorem wrzucę kilka dodatkowych rysunków ze składania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Co tylko się da złożyć do siebie na spokojnie - kleję klejem do drewna Rakoll Expres 15. Węgle i wręgi które były naciskane na domek - tutaj już tylko CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Kolejne etapy to sklejenie półki na odbiornik. Składa się ona z deseczki balsowej (wycięta laserem) Do jej boków nalezy dokleić płaskowniki węglowe 1x3 dłuższe o 3 mm z każdej strony. Czerwona wręga składa sie całkowicie z balsy i złożona jest z czterech oddzielnych elementów które należy skleić ze sobą jak na rysunku. Ponieważ miała być lekka a wycięcie ze względu na układ słojów z jednego kawałka balsy odpadało zrobiłem ją z czterech części, dodatkowo połączenie ich na rzadki CA powoduje wzrost wytrzymałości poprzez wniknięcie kleju głęboko w balsę w miejscach klejenia. Pomysł okazał się bardzo dobry a wręga jest sztywna i lekka.Drugą wręgę należy wzmocnić płaskownikami węglowymi 1x3mm. Płaskowniki nadają sztywność poprzeczną wrędze i mają za zadanie przeciwdziałać zgnieceniu kadłuba przy zahaczeniu skrzydłem o ziemię ( tego brakowało w Katanie PL) Oczywiście nie mówię tu o pionowym walnięciu w glebę gdzie jako pierwsza dotyka ziemi jedna z końcówek skrzydła. Na screenie widać ideę montazu półki na odbiornik. Kolejne opisy będę zamieszczał na screenach. . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Sławku, świetny pomysł z tym opisem umieszczonym na schemacie - dzięki temu spokojnie drukuję obrazek wraz z opisem i idę do piwnicy kleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Wczoraj padłem na pysk po pracy i nie miałem siły już rysować. Kończę akurat zaległy projekt Kobuza 3500mm i tak trochę rozerwany jestem pomiędzy projektami tym bardziej że Extra 1.8czeka na rozrysowanie. Jeszcze muszę rozrysować dwustronne hamulce aerodynamiczne a trzeba najpierw złapać koncepcję na ich mechanikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nic się nie dzieje - w międzyczasie wklejałem węgle w skrzydła wzdłuż dżwigara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Jutro wrzucę kolejne screeny. Reszta elementów dołu kadłuba takich jak : półka tylnego podwozia, okrągłe podłużnice węglowe, pokrycie balsowe przedniej części kadłuba mają znaczenie pod kątem sztywności. Nim jednak co do czego trzeba przykleić jeszcze kilka detali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 No z tymi aluminiowymi podłużnicami to mnie zaskoczyłeś, użyłem co było pod ręką: wycinanki z Łosia z balsy 6mm - krawędź jest prosta, tudzież oka.... Oko jest nie byle jakie, ale to inny temat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ciąg dalszy zmagań. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Wklejenie magnesów zostawiłem na razie, bo nie dysponuję odpowiednim klejem... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Piękny projekt Sławka,ładne wykonanie.Gdybym był prezdentem mianowałbym Go pierwszym projektantem RP .podziwiam i podziwiam od dawien dawna. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Termos Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Slawku,pisalem do Ciebie na PW..odpowiedz w wolnej chwili..kibicuje od poczatku i czekam na final... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi