jpd Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 na upartego mozna by to zrobic z latawca treningowego do keita. wydatek na poziomie 200 pln. mozliwe ze bylyby potrzebne jakies przerobki. ale baza jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Duży wydatek za kawał szmaty. Lepiej samemu uszyc. I wolę okrągłą czasze samocentrujaca niz prostokatny-komorowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubuniek Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Ostatnio ulotniłem Spitfire z gazety (zbudował znajomy i niedrogo sprzedał :-) - za co wielkie dla niego dzięki - jeszcze raz dziękuję Kaziku!!). W pierwszym locie zabrakło niestety paliwa, ale na szczęście udało się "wylądować" bez strat własnych (jeśli będą chętni to zmieszczę film z tego "lądowania"). To spowodowało, że zacząłem myśleć o bezpieczeństwie modelu. I tu pytanie o radę do kolegów - czy w tym modelu nie będzie nadmiarem jednoczesny montaż: http://www.rcskorpion.pl/towar/p/id/1519/ - na wypadek rozładowania jednego pakietu będzie zasilanie awaryjne; http://www.ef3m.pl/1786,modul-podtrzymania-zarzenia-swiecy.html – na wypadek problemów z temperaturą świecy. Łącznie z dodatkowym pakietem dołożę pewnie ze 120 gram... :-( Nie jest to nadmiar ostrożności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Z 250g ci dojdzie jak nie lepiej. Pakiet do ogrzania świecy + moduł grzania+ moduł zasilania+ pakiet. Podwójne zasilanie zawsze jest dobre. A grzwnie świecy jest niepotrzebne. Dobrze ustawiony silnik cię nie zawiedzie a jak ci paliwa zabraknie to moduł i tak nic nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubuniek Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Doszłoby równo 140g bo chcę dać taki pakiet do podtrzymania żarzenia: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__32562__Turnigy_nano_tech_2100mAh_2S1P_20C_LiFePo4_Transmitter_Pack_Futaba_T14SG_EU_warehouse_.html a może nawet mniej - bo wyjmę pakiet NiMh i włożę dwa takie... a co do paliwa to się zgadzam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Szkoda że to nie jest na li pola, wtedy wagi by Sie jeszcze urwalo. A z dualskiego coś? Ja pozostanę przy ratowaniu modelu przez spadochron:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o.patrykmodelarz Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Witam Wtrącę się jeśli chodzi ,,fail safe" Kiedyś latam sobie Pioneerem. Lece prosto nic nie skręcałem (jak leciał tak leciał) I w pewnej chwili na około 25m korkociąg,Z dziwiłem się bo dlaczego nagle wpada w korkociąg sam z niczego, Probuję skorygować kurs ale wo gule nie reaguje (tak jak by stracił połączenie) i gleba .Podchodzę i drugie zdziwienie lotki ustawione na lewą stronę i ster wysokokości ma maxa w górę. Myślę że zakłócenia ale jak to przecież w promieniu 15 km nie ma żadnego modelarza i jeszcze moje aparatura procuje w trybie 2.4 GHz.Doszedłem że silnik był sprawcą ale niewiedziałem dlaczego sam w pad taki dziwny korkociąg. I czytam w tym temacie fail safe. No to zaraz włonczam apke i szukam w ustawieniach fail safe i jest w dodatku włączone.I już wszystko rozumiem. Silnik był wadliwy przez co zżerał anergie + grzał regulator doszło do zaniku napięcia w odbiorniku i włączyło się fail safe.Model cały tylko przód pogięty I już wiem że warto czytać tematy na forum Pozdrawiam OP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 cholercia a w mojej aparaturze tego nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Witam Wtrącę się jeśli chodzi ,,fail safe" Kiedyś latam sobie Pioneerem. Lece prosto nic nie skręcałem (jak leciał tak leciał) I w pewnej chwili na około 25m korkociąg,Z dziwiłem się bo dlaczego nagle wpada w korkociąg sam z niczego, Probuję skorygować kurs ale wo gule nie reaguje (tak jak by stracił połączenie) i gleba .Podchodzę i drugie zdziwienie lotki ustawione na lewą stronę i ster wysokokości ma maxa w górę. Myślę że zakłócenia ale jak to przecież w promieniu 15 km nie ma żadnego modelarza i jeszcze moje aparatura procuje w trybie 2.4 GHz.Doszedłem że silnik był sprawcą ale niewiedziałem dlaczego sam w pad taki dziwny korkociąg. I czytam w tym temacie fail safe. No to zaraz włonczam apke i szukam w ustawieniach fail safe i jest w dodatku włączone.I już wszystko rozumiem. Silnik był wadliwy przez co zżerał anergie + grzał regulator doszło do zaniku napięcia w odbiorniku i włączyło się fail safe.Model cały tylko przód pogięty I już wiem że warto czytać tematy na forum Pozdrawiam OP Patryku .. popraw proszę pisownię i zadbaj o ortografię bo aż żal, że w wieku 14 lat nasz system edukacji ponosi taką klęskę .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 a ja tak trochę z innej beczki. w eclipse7pro mam funkcję fail safe, ale nie o nią mi chodzi. nadajnik oferuje test zasięgu. z racji informacji o tym tylko w angielskiej intsrukcji moż ktoś mi podpowie jak go przeprowadzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Wyślij mi instrukcję to przetłumaczę co potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o.patrykmodelarz Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Ja bardzo przepraszam staram się ale mam z tym problemy przepraszam bardzo. Postaram się poprawić ( wszytko co mi pokreśliło to poprawiłem to nwm jak się przedostały błędy) Przepraszam i pozdrawiam OP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Patryku nie przepraszaj bo nic się nie stało. Włącz słownik albo weź ten "papierkowy" i od razu zobaczysz, że "Z dziwiłem" się pisze razem a "wo gule" to już wyższa szkoła jazdy ... nie zraź się proszę do moich uwag tylko zadbaj następnym razem by było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 W moim radiu mam możliwość ustwienia fail-save na dowolne położenia sterów. Ustawienie modelu na lekkie krążenie z opadaniem jest zasadne o ile model leci sobie poziomo. A jak model kręci figurę akrobacyjną lub leci na plecach? Żadne ustawione w FS położenie wtedy nie pomoże. Jedynie skteczne wydaje się tylko odcięcie silnika i model "obniża" lot. Spadochrony rzecz dobra ale jak je wyzwolić skoro radio przestało działać? Z FS silnika trzeba uważać przy jego aktywowaniu. Z reguły nadajnik przyjmuje domyślnie wartość 100% lub - 100% i może się okazać że FS włączy na silnik na max. Dlatego ustawiając tę funkcję zdejmuję śmigło i sprawdzam wyłączając nadajnik. Obroty silnika winny spaść do 0 niezależnie od położenia gazu w radiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 ustawić w FS kanał X który się aktywuje przy zaniku sygnału i otwiera spadochron ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 ustawić w FS kanał X który się aktywuje przy zaniku sygnału i otwiera spadochron ? A jak pada zasilanie radia? Co obróci serwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Głównym zasilaniem można na stałe wysterować przekaźnik. Jak padnie zasilanie to przekaźnik się rozłączy wyzwalająć osobny prosty układ ze swoim zasilaniem, by aktywować otwarcie spadochronu. Ten drugi układ byłby bardzo lekki łącznie z jakimś minimalnym i lekkim źródłem zasilania. Teraz pytanie - dyskutujemy o FS i braku sygnału czy o padniętym zasilaniu. Jak nagle padnie zasilanie to przecież i FS nie zadziała ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 FS działa jak jest zasilanie. Przed wszystkim się nie zabezpieczymy, ale zawsze lepsze coś, niż nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Głównym zasilaniem można na stałe wysterować przekaźnik. Jak padnie zasilanie to przekaźnik się rozłączy wyzwalająć osobny prosty układ ze swoim zasilaniem, by aktywować otwarcie spadochronu. Ten drugi układ byłby bardzo lekki łącznie z jakimś minimalnym i lekkim źródłem zasilania. Teraz pytanie - dyskutujemy o FS i braku sygnału czy o padniętym zasilaniu. Jak nagle padnie zasilanie to przecież i FS nie zadziała ... W moim radiu FS działa i przy braku zasięgu i przy odcięciu zasilania odbiornika FBS. Z tym że odbiornik wystawi w ostatnim tchnieniu odpowiednie sygnały położenia serw ale ich nie obróci. Dlatego stosuje sie managery zasilania, albo osobne zasilanie serw. W przypadku silnika wystawiony sygnał wystarczy do jego zatrzymania gdy jest to silnik elektryczny sterowany regulatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Trzeba było tak od razu Więc i otwarcie spadochronu nie stanowi tu dla mnie żadnego problemu, rozwiązując to tak jak napisałem i korzystając z osobnego zasilania serw, które stosujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi