bzik4 Opublikowano 29 Września 2014 Opublikowano 29 Września 2014 Bardzo chciałem mieć taką kaczuchę, więc niewiele myśląc na podstawie kilku zdjęć z internetu zbudowałem sobie takie coś: Dziś maszyna została oblatana, mimo początkowych problemów z silnikiem a później ze startem udało się to coś oderwać od ziemi i po smrodzić troszeczkę Lata bardzo przewidywalnie, start - trzy metry rozbiegu, natomiast dobieg sporo dłuższy. Kadłub - sklejka i balsa, skrzydło - styrodur balsa sosna. Całość pokryta folią z HK stąd ten paskudny kolorek pięć serwomechanizmów standard, zasilanie 5x1050mAh KAN. Silnik 4t Os max .48.
Marcin Opublikowano 29 Września 2014 Opublikowano 29 Września 2014 KAN 1050? No retro Panie, retro Fajny model, widziałem od kumpla taki w akcji - przyjemnie to lata.
zbjanik Opublikowano 29 Września 2014 Opublikowano 29 Września 2014 Adamie- gratulacje! Taki trochę amatorski I-16, bardzo mi się podoba. Jaka rozpiętość? I jaka konstrukcja skrzydeł- szkielet drewniany, pokrycie styrodur, na to folia?
grafitxt Opublikowano 29 Września 2014 Opublikowano 29 Września 2014 Bardzo fajny model, podobają mi się wszystkie modele robione ręcznie przez modelarzy bo niestety mamy więcej składaczo-lataczy. Może pokusisz się i wykonanie drugiego pod silnik benzynowy od kosy, a wiem że Tobie to bardzo dobrze wychodzi.
MASK Opublikowano 30 Września 2014 Opublikowano 30 Września 2014 A i silnik bardziej retro by tu pasował, na przykład taki:
robertus Opublikowano 30 Września 2014 Opublikowano 30 Września 2014 Adamie, na pewno chciałeś w tym dziale umieścić ten wątek? Bo model fajowy, ale w tym dziale nie można komentować i pewnie zaraz moderator posprząta odpowiedzi.
bzik4 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Opublikowano 1 Października 2014 robertus prosiłem Moderatora o przeniesienie tego tematu do działu "modele spalinowe", ale widocznie nie zasłużyłem na akt łaski Eee.. trochę przesadzacie, samolot jak samolot, trochę balsy, kleju i innych dupereli do kupy złożone , ale dziękuję za dobre słowa. Marcin KAN 1050 faktycznie zabytek, ale trzymają jak nowe . zbjanik rozpiętość coś chyba koło 120cm, budować zacząłem go jakieś półtora roku temu, w międzyczasie zacząłem bawić się w paralotniarstwo i modelarstwo zeszło na dalszy plan, teraz przyszedł czas aby go dokończyć. Skrzydło jest zrobione ze styroduru, odcięta tylko została krawędź natarcia i wklejona balsowa, w wycięte rowki wkleiłem sosnowe dźwigary a w spodniej części skrzydła kawałki sklejki do których dokręciłem golenie podwozia potem całe okleiłem japonką na wikol i na to folia. Kadłub to dwie deski balsowe jak dobrze pamiętam 4mm, "podłoga" z łożem sklejka 4mm zdublowana pod silnikiem, garb z balsy ~1,5mm stery i stateczniki z balsianych patyczków 6x10 grafitxt pod benzynę raczej nie zrobię - brak czasu i miejsca do trzymania takich dużych modeli (mieszkanie w bloku i piwnica 2,5m2). Ten z awatara w tym sezonie jeszcze nie latał i pewnie nie polata MASK do tego silnika to musiałby być model na nitrocellon japonką kryty a nie jakąś folią made in china
robertus Opublikowano 1 Października 2014 Opublikowano 1 Października 2014 Do tego samolotu to pilot by się przydał, jakaś szalona kaczka, albo coś podobnego.
bzik4 Opublikowano 3 Października 2014 Autor Opublikowano 3 Października 2014 Masz rację robertus będę musiał porozmawiać ze swoimi córkami aby w czeluściach swoich pudeł z zabawkami poszukały jakiegoś pilota Dziękuję Moderatorowi za przeniesienie tematu.
Rekomendowane odpowiedzi