MareX Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Teraz pojąłem. Dzięki za wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Mnóstwo pracy. Efekt powinien Ci to wynagrodzić. Czekam z niecierpliwością na malowanie. Wtedy robią się takie czary-mary i z "ulepków" drewniano-szpachlowo-jakichś tam rodzi się harmonia kształtów, faktura i wydobywają piękne detale. I wtedy dopiero można w pełni docenić dziesiątki godzin pracy przy "ulepkach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Idziesz jak burza. Cały czas Ci kibicuje. Co to za serwa? I orczyki serw sa zabezpieczone gumką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 mam mały problem z synchronizacja klap ,zamykają i otwierają się do końca w tym samym momencie ,ale w pozycji do polowy jest różnica w otwarciu i nie mam pomysłu jak to zrobić , Da się to zrobić w nadajniku (każde serwo z oddzielnego kanału). Połowę wychylenia klap ustalasz zerem serwa tak, aby były jednakowe, zamknięcie/otwarcie ustalasz limitami +/-. Minusem tego rozwiązania jest konieczność zastosowania 2 a nie 1 spowalniaczki, jeśli chcesz realistycznie powolne otwieranie klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal3013 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tak sobie spojrzałem na zdjęcia i wydaje mi się, iż snapy od steru kierunku mogą się wzajemnie blokować. Jak na moje są zbyt blisko siebie...a klapy bym spowolnił bo bardzo szybko się otwierają i zamykają. Reszta super:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Seba, jeśli to głupio zabrzmi to przepraszam, ale jestem mile zaskoczony jak daleko poszedłeś w kierunku makiety. Bardzo podoba mi się to co ostatnio zrobiłeś. Zapowiada się piękna maszyna. Jak są przymocowane ramki do oszklenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Piękna robota. Naprawdę. Przyjemnie popatrzeć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 0,5 l mam w Ultku z DLE-60. Wystarcza to na około 12 minut lotu i zostaje jeszcze bezpieczna rezerwa. Dla boxera 100 cm3 dałbym 0,7 - 1,2 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 powerboxa to w zależności na co pozwoli ci ilość kanałów w nadajniku jeśli masz ich dosyć to wystarczy coś prostego jak ten evolution albo któryś z emcotec-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Mam pytanie do znających się: kiedy należy stosować powerboxy? W jakich modelach, przy jakich parametrach? Sprawdziłem, że to kupa pieniędzy (Evolution w HK to ponad 800PLN), więc chciałbym wiedzieć kiedy to uzasadnione/niezbędne. Mam nadzieję, że autor nie ma nic przeciw temu pytaniu w tym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisj23 Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 nie mam nic przeciwko temu Mam pytanie do znających się: kiedy należy stosować powerboxy? W jakich modelach, przy jakich parametrach? Sprawdziłem, że to kupa pieniędzy (Evolution w HK to ponad 800PLN), więc chciałbym wiedzieć kiedy to uzasadnione/niezbędne. Mam nadzieję, że autor nie ma nic przeciw temu pytaniu w tym miejscu. Powerbox kosztuje tyle bo przeważnie łączy w sobie kilka funkcji - poza odciążeniem odbiornika przez prądożerne serwa, oferuje możliwość zasilania z 2 baterii, podłaczenia kilku serw pod jeden kanał, czasem możliwość ich synchronizacji, zabezpiecza przed błędnym podpięciem serw, czasem pozwala na prace z kilkoma odbiornikami, stabilizuje napięcie dla odbiornika, serw itd... generalnie dajemy je wtedy kiedy skala modelu jest na tyle duża że ryzykowne było by zasilanie modelu z jednego pakietu i podpinanie wszystkich serw pod odbiornik. Często wystarczy jakas prostsza wersja "boxa" taka która odciąża prądowo odbiornik i puszcza przez niego tylko sygnały sterujące, warto poszukać wersji z podwójnym zasilaniem. Nie trzeba od razu kupować mercedesa wśród powerboxów za kilka tyś. zł. Oczywiście kiedy ogólna cena modelu oscyluje koło 15-20 tyś.... 2 tyś na powerboxa nie jest ekstrawagancją Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Dzięki Krzysztof. Na jakie parametry mam zwracać uwagę, chcąc uniknąć przeciążenia odbiornika przez pracujące serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisj23 Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Nie wiem jaki odbiornik masz - generalnie jeśli planujesz latać modelami akrobacyjnymi z dużą ilością serw cyfrowych i to o dużej sile - musisz się zaopatrzyć w coś co da odpocząć odbiornikowi - w takich modelach pobór prądu jest na poziomie 10A i więcej... Ostatnio pojawia się coraz więcej odbiorników przystosowanych do przepuszczania dużego prądu - mają wtedy odpowiednio wydajną szynę która doprowadza napięcie do serw - a nie po zwykłych ścieżkach... W razie pytań wal na PW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Krzysiek, wielkie dzięki za dawkę wiedzy ogólnej, która mi i innym się pewnie przyda. Natomiast odnośnie mojego konkretnego odbiornika oraz tego co chcę budować i czy to potrzebuję power boxa - pozwolisz, że odezwę się na PW. Dziękuję raz jeszcze. Tobie Seba również, za przestrzeń do rozmowy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkdarch Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 A czemu nie zamówiłeś bardziej makietowego śmigła.Na stronie Bieli jest bardziej bliskie oryginałowi. Gdzieś czytałem że dla trój łopatowe śmigło ma być o 1" mniejsze niż dwu łopatowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Żyjesz tam w tym Paryżu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 No dobra jesteś usprawiedliwiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coster Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 wyposażenie kokpitu prawie skończone wszystkie większe elementy zrobione tylko teraz je pomalować i połączyć drutami kabelkami linkami i tym podobnym i środek będzie skończony położyłem całość na wagę i wyszło 10 kg ,to jest cały kadłub z skrzydłami uzbrojony w serwa do tego dojdzie 2.5 kg silnik jakiś 1 kg podwozia no i reszta elektroniki myślę ze zmieszczę się w 15 kg to chyba będzie najlżejszy z la7 to co oglądałem na rcscalebuilder to wszystkie la7 sa w miedzy 18 a 22kg tak że myślę nie jest tak złe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Wszystko w porządku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi