KamilDudek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Bardzo ładny model, to jest pierwsza wersja Gupika? Jak pokryty jest kadłub, również solarfilmem czy malowany? Ten drugi model fajnie nawiązuje do retro silnikówek Podoba mi się patent z mocowaniem skrzydła, czy nie ma ono tendencji do przesuwania się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jest to pierwsza wersja Guppiego.Model był wykonywany ściśle wg planów, czyli w środku kadłuba jest rurka węglowa obłożona balsą i malowany.W pasmanterii miałem do wyboru kilka rodzai gum, wybrałem najmocniejszą którą dopasowałem na płacie i zszyłem naszyną.Można ewentualnie, tam gdzie mają być śruby mocujące płat, wkleić krótkie kołeczki które będą go utrzymywały w osi. Zmiany jak wspomniałem w poście.Do oklejania stosowałem zwykłe żelazko z teflonowym spodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dziękuje za te informacje, bardzo mi się to przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jeśli mogę Ci doradzić to zalaminuj od spodu kadłub tak do początku płata i oklej wszystko folią. Malowanie jest fajne ale wystarczy lądowanie na czymś ostrzejszym i pojawią się rysy zadrapania. Ja mojego starego guppika nie laminowałem i widzę że balsa się lekko porysała. Wszystko zabezpiecza folia i gdyby nie ona to model już malował bym z 3 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Myślałem o laminowaniu, chciałem tez złapać okolice wręgi silnikowej bo jakoś tam słabo mi się wydaje... A z ta folia masz rację, pewnie lepiej chroni kadłub niż farba. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Prace znów trochę ruszyły do przodu Sklejkowa klatka kadłuba wykonana technologią laubzegowo - dremelową: Oklejony został również ster kierunku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Gondolka kadłuba zrobiona, czeka mnie jeszcze nadanie jej obłości, ale to wtedy jak będę miał ochotę zapylić całe mieszkanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Bardzo ładnie, starannie to wychodzi Koledze ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Dziękuje za docenienie:) Teraz będzie chwila przerwy bo muszę poczekać aż w moim sklepie modelarskim pojawia się bowdeny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Trochę czasu i Gupikowi wyrósł ogonek. Teraz czeka mnie duuużo szlifowania żeby te wszystkie kanty przemieniły się w piękne łuki Praca zostało oczywiście odebrana przez kota dyżurnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Bardzo fajnie to wygląda Sam przymierzam się do budowy, będę śledził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Moja kocica też pilnuje jak buduję, ale uważaj ... ogryzła mi końcówki płatów i krawędź spływu płata. Skurkowana wyczekała swój moment jak zrobiłem sobie przerwę na obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Dlatego moje modele mieszkają na jedynej szafie gdzie sierściuchy nie wejdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRC Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Siersciuch dyżurny czy ni na stół i do modeli powinien mieć zakaz wstępu ☺ a praca przy modelu bardzo mi się podoba i kibicuje pisane za pomocą telefonu więc błędy możliwe ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 No i na stół ustawowy zakaz wstępu jest W czasie pracy tez koty raczej mi nie przeszkadzają. Mam sierście tak wychowane że nie niszczą tylko kibicują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ale balsę kochają .... żuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Prawda, zawsze jak mi zostanie jaki ścinek którego nie posprzątam to jest potem dokładnie wymamlany Swoja drogą koty uczą utrzymywania porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Gupik został oszlifowany, całe mieszkanie było w pyle balsowym, ale żona jakoś mi to wybaczyła, trudniej było z kotami Efekt wizualny jest dość przyjemny Do modelu wybrałem silnik Robbe 2827-26, myślę że powinien być wystarczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 A te przewody od silnika ?? To chyba nie poleci tak na zewnątrz ?? Całość bardzo ładna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Przewody pójdą górą, rowkiem pod kabiną. Zrobię go dopiero kiedy powstanie oszklenie żeby ładnie to dopasować. Dziób jest dość wąski i to jest chyba jedyny sposób na poprowadzenie przewodów zasilających. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi