mayster8405 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Z tej strony wykonałem ten model http://www.freemindmodels.com/StuntCat_Build/_Build_1_3_.html Jako materał posłużył mi "depron" z Decatlonu , klej Uhu Por i Soudal 66a. Wyposażenie: silnik własnej produkcji, dwa serwa tower pro 9gram, regler 20A, pakiet 2S 1,6Ah Zdjęcia z budowy oraz filmik 100_0760.MOV Model lata przepięknie,jak na moje umiejętności poprostu lata sam, a szybuje jak prawdziwy szybowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Mam sentyment do tego modelu i postanowiłem wykonać go ponownie,a to z racji tej,że model został pogryziony przez MYSZY które zrobiły sobie mieszkanie w modelu / modele trzymam na wsi na strychu bo w mieszkaniu mam mało miejsca/ Nie będę opisywał metody budowy gdyż jest taka sama-prawie, jak w opisie wyżej, wyposażenie takie same z wyjątkiem odbiornika.Materiał to resztki różnych "podkładów" więc model wygląda trochę nie tak. Teraz pozostała mi tylko zabawa aby to wszystko dokończyć i wreszcie nim polatać bo poprzednik wykonał tylko cztery loty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 @krankor powinien tu zajrzeć pamiętam że miał ten model Ale napęd służyły dwa silniki 3f sprzezone szeregowo i dwa śmigła pracujące przeciwbierznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztofus Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Miło patrzy się na efekty Twojej pracy Heniu, pierwszy raz widzę ten model, naprawdę świetny. Nie wiem dlaczego, ale jak go zobaczyłem pomyślałem o leżącym w szufladzie napędzie edf 55 mm. Znajdę odrobinę czasu zabiorę się za niego. Super, super, super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Z napędem na dwa silnik to był inny model z tej rodziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Chyba Indrojeep.Ja zrobiłem Turtle One http://pfmrc.eu/index.php?/topic/27588-turtle-one/?hl=turtle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 O dokładnie tego miałem na mysli. Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Marcin ma rację Zrobiłem StuntCata jponad 5 lat temu. Boże jakie korowody były ze Staffanem. żeby wysłał plany . Miesiące czekałem na zahasłowany pdf. Początkowo miał 1 silnik a po wkurzeniu się podczas startów włożyłem tam podwójny. Jednym z głównych mankamentów jest sposób wkładania pakietu. Za każdym razem wydaje się że rozerwę krawędź. Loty (wczesne) widać na filmikach. Oczywiście teraz plany są już dostępne bez problemu w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Może zareklamuję tu moją konstrukcję X-Shutlle. Układ aerodynamiczny podobny, budowa równie łatwa,jeśli nie łatwiejsza. No i hasła nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Zaciekawił mnie ten żółw. Ma ktoś może plany w pdf? Tu są dostępne żółwia powiększonego o 150% - Big Turtle: http://www.vth.de/flugmodell-und-technik/downloads/11001-downloadplan-big-turtle/ i niby można zmniejszyć, ale jakby ktoś poratował oryginałem, byłbym wdzięczny. Swoją drogą widać jak setup się zmienia przy przeskalowaniu -półtora raza powiększone i trzeba rakiet do napędu i elektrowni do zasilenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Oryginału nie było w PDF tylko w formie papierowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Dla wprawionych w "bojach" pilotach taki napęd w modelu jest trochę mały i można się pokusić na coś bardziej wyrafinowanego .W tym modelu to mi się podoba, że na tym silniku model ma doskonałe własności lotne, akurat do szlifowania moich umiejętności. Sumując ! za małe pieniądze mogę mieć model z którego będę zadowolony i latał bezstresowo i sylwetka nie brzydka. , jak widać na filmie Stuntcat może coś więcej. Niestety nie jst to jeszcze mój. Krzysiu, ciekawa sprawa z tym EDF-em, napewno by latał i to nieżle, bo to model lecizna. Bez zciemy, mój pierwszy model z wysokości gdzieś 50-60m, w locie szybowym przebył ok 150metrów i zatrzymał się w zaroślach na skraju lasu. Dzisiaj trochę go "głaskałem" i niedługo finał pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Na dzień dzisiejszy mój Stuntcat jest skończony.Poustawiałem wychylenia i modelik wyważyłem pod pakiety od 57 -91gram. Z pakietem 73gramy / 7.4V/1300mAh model waży 318 gram.Silniczek ma około 70W być może będzie to za mało, ale taki na dziś posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 To już trzecie podejście do Stunt Cat-a. Pierwszy jest gdzieś w lesie, drugi jeszcze lata, a że już jest zmęczony nie czekałem i zrobiłem nowy bo ten modelik na to zasługuje. Konstrukcja niczym się nie różni od poprzedników więc opis zbędny.W modelu zainstalowalem serwa tower pro SG 92R, silnik 2204 2300kv,śmigło 6/4" , pakiet 3S 1400mAh. waga gotowego do lotu 350gram ! Wielka szkoda, że nie można kupić płyt EPP bo model byłby o wiele trwalszy, ale niewielki to problem, bo model można wykonać w jeden dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Tu możesz kupić płyty EPP https://sklep.modelarnia.pl/p3371,epp-plyta-900x600-10-mm.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 o wielkie dzięki za info ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gucio72 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Lub tu: https://eppshop.eu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 Robert, prawie na miejscu, dzięki !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 Po południu Stunt Cat został oblatany bezproblemowo.Wypuściłem go z ręki i stwierdzilem że mu potrzebna minimalna regulacja na sterach ale i tak wykonałem ładną beczkę, lot na plecach i lot bezsilnikowy.https://drive.google.com/file/d/1--gru4HncMtknwBQw7lZFvYQ4E-aRft9/view#długo lotaniem się nie nacieszyłem bo nagle silnik przestał pracować i musialem lądować na "liścia "; Już na ziemi stwierdzilem że silnik jest bardzo gorący, podobnie regulator/ pomimo że był na wyrost 20A/. Ponowna próba jego uruchomienia spowodowała tylko drgania śmigla w lewo i prawo i lekki dymek z silnika. Nie wiem co zrobić, czy opłaca się go reklamować, bo winy u siebie nie widzę, pakiet 3S, śmigło jak zalecane do dronów 6x4, regulator 20 A , a pobór silnika podają max 12A.W sumie jestem zadowolony z tego modelu jak i jego poprzedników. Niestety film jest zrobiony telefonem i trochę nie wygodnie się go ogląda za co bardzo SORY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 To już piąty model!!! Bardzo go lubię, ale materiał , czyli podkłady nie gwarantują dłuższego jego żywota. Co prawda stary jeszcze lata, ale jego bużka już jest dobrze zmasakrowana. Silnik jaki dałem nie ma oznaczeń więc nie wiem co to jest / przypuszczam do 100W/, ale śmigło 7x4", regolator 30A i pakiet 1300 2S lub 1400 3S chyba mu nie zaszkodzą.Z tymi pakietami wstępnie ładnie się wyważa. Pozostało wkleić rzep wewnętrz dla pakietu i wkleić cały zespół napędowy do płata. Co do śmigła jeszcze nie wiem, narazie jest takie/ GWS 8x4 zmniejszone do 7"/ Właśnie czekam na wiadomość od naszego kolegi " Zbjanik " czy by nie dało się go wykonać z coroplastu!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi