enter1978 Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Fajny model. Na początku swojej przygody z modelarstwem przerobiłem wiele modeli z pianki , na początku były tylko podkłady pod panele ale po czasie doszedłem do wniosku że depron jest o wiele lepszym materiałem , więc przesiadłem się na depron i co kilka tygodni wylatywał inny nowy model. Większości nawet nie pamiętam dokładnie jakie to były modele , ot latały i była radość na niezbyt długi czas. Ale ten SU-37 był wyjątkowy od początku , dawał najwięcej radości i na tyle go polubiłem że mam takiego do dziś , mimo że już dawno wycofałem się z pianek i przesiadłem się na duże modele konstrukcyjne. Co prawda nie do końca jest sprawny bo kilka lat temu dzieci poprosiły abym poleciał modelem obok szkoły ale wiatr był tak silny że łeb urywał , ale model poleciał , niestety wiatr złamał w locie jeden ster wysokości na pół , modelowi nic się nie stało ale nie wymieniłem steru do dziś choć go wyciąłem i mam go gotowego do wstawienia. A model juz kilka lat stoi pod ścianą , i nie wiem czy nie chciał bym go uruchomić , mam i wolny odbiornik i dwa pakiety 3s 2600mah (trochę za duże ale da radę). Już kilka razy spoglądałem na ten model i mam do niego taki sentyment i dał mi tyle radości że jeszcze swój SU-37 uruchomię , może nawet tej zimy przygotuję go do lotów , bo serwa były dobre ale to tanie serwa 9g to po kilku latach stania pewnie będą trzęsły sterami. To jest model który umie wywołać uśmiech na twarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 19 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Wiesiek, miło to słyszeć że wraca się nieraz do tych samych sprawdzonych i ulubionych modeli.Wicherków miałem dwa i zrobiony jest trzeci, Stunt Caty były 4-ry i jest piąty, Fun Baty są dwa i jeszcze trzy Magnumki.Modeliki prostej konstrukcji ale dają dużo zadowolenia z budowy jak i lotów.Lubię budować modele konstrukcujne od podstaw ale, wiek, brak porządnego " lotniska" i środka transportu zniechęcają do takich przedsięwięć.Zresztą nie wiadomo????? Dzięki za pochwały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 9 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Od pażdziernika ubiegłego roku,/ mój drugi/ SU 37 złożony, przeleżał w piwnicy aż do dzisiaj. Jakoś o nim zapomniałe,? Dzięki temu że posiadam już kamerkę na głowę, nie muszę nikogo prosić o pomoc i przedstawic mój model. Pogoda dzisiaj z rana była w miarę spokojna i pokusilem się go oblatać.Model posiada tylko dzielony ster wysokości i ustawiony na deltę z wychyleniami po 2cm. Na początek dałem pakiet 2S/1100mAh, śmigło 3 łopatkowe 6X4", silnik 2212/2200kv, regielek 20A. Pierwszy lot i dusza na ramieniu- niepotrzebnie!? Teraz wiem już, że mogę dać mu większy pakiet, tzn 3S/1000mAh i dostanie większej prędkości. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Dzisiejsze latanie bylo super, model przy pakiecie 2S 1100mAh ale zmianie na śmigło APC 6x5.5" dostał życia? akurat 3S nie zabrałem. A oto rezultaty; Jakość filmów nie poraża, ale na kompie jest super. W sumie model lata wspaniale, pomimo że sterowanie odbywa się tylko lotkami wysokości. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 W dniu 15.08.2022 o 17:59, mayster8405 napisał: W sumie model lata wspaniale, pomimo że sterowanie odbywa się tylko lotkami wysokości. I to jest chyba cała magia tego modelu , niby stery ma tylko dwa , ale w strumieniu zaśmigłowym dają radę i jest radość. No i ja wreszcie po wielu latach stania modelu pod ścianą , a później roku zabierania się za naprawę , wczoraj naprawiłem ten model , wymieniłem stery wysokości na nowe i model by pewnie dziś zrobił jakiś lot pod blokiem gdyby od rana nie lał deszcz. Ale mam mały problem , jak kiedyś latałem tym modelem to latałem nim na pakiecie 3S 2200mah , i do takich akumulatorów jest zrobione miejsce w modelu. Ale teraz mam na stanie 5 szt akumulatorów 3S 1300mah i takie zasilą model , tyle że są lżejsze to i ich umiejscowienie się pewnie zmieni. Kłopot w tym że nie mam planów tego modelu , na modelu nie mam zaznaczonego SC , i w sieci coś nie mogę namierzyć tych planów. Mógł by ktoś mnie nakierować na plany tego modelu abym mógł zlokalizować gdzie jest środek ciężkości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 Model dziś zrobił lot ale nie za długo się nim cieszyłem, zamontowałem w nim odbiornik co do którego miałem wątpliwości czy jest w 100% sprawny , no i nie był , model uciekł, ale na samym końcu filmu widać że nadajnik odzyskał kontrolę , tylko trochę nie w porę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 Gdyby jeszcze ktoś miał ochotę zrobić ten model - to zamieszczam plany poniżej. Heniu ( + Mayster8405 ) - pewnie by się ucieszył że ktoś z nich skorzysta. FRCFOAMIES SU37 MK2.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 5 godzin temu, RobRoy napisał: Gdyby jeszcze ktoś miał ochotę zrobić ten model - to zamieszczam plany poniżej. Heniu ( + Mayster8405 ) - pewnie by się ucieszył że ktoś z nich skorzysta. Świetna zabawka , o ile juz dawno temu wycofałem się z depronu , o tyle ten model ma tyle uroku i daje tyle radości że go sobie zostawiłem , choć nim nie latałem i tylko stał pod ścianą. W końcu 3 dni temu postanowiłem się nim pobawić , jak widac na filmie kiepsko poszło , ale wystarczająco mi się podobała zabawa że dziś kupiłem do niego nowy odbiornik i w niedzielę ten modelik będzie śmigał na lotnisku w zamościu , muszę tylko do niedzieli naprawić jedną gondolę bo oberwała od tej wiśni na której się model zatrzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 W sobotę miałem okazję polatać tym modelem od ŚP. Henryka model zrobił na mnie ogromne wrażenie. Sukhoi lata rewelacyjnie i postanowiłem że biore się za budowę tego modelu. A to film z lotu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Witam rozpoczynam zabawę z modelem Su37 wyciąłem wszystkie elementy z planów. Dalszy etap budowy to wzmocnienie płata płaskownikiem węglowym 6mm zgodnie z planami, spływ skrzydeł + sternwysokosci bede chcial wzmocnic natarcie boki i spływ balsa. Płat jest dzielony na dwie części ja postanowiłem zrobił w całości będzie sztywniejsza konstrukcja. Dzisiaj z Aliexpres dotarł do mnie silnik serwomechanizmy śmigła oraz ze sklepu modelemax zawiasy do lotek,szpilki modelarskie jak i 4x płaskownik węglowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 4 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 Dzisiaj robota ruszyła na przód:) Okleiłem stery wysokości jak i stateczniki pionowe balsą aby usztywnić ich konstrukcje. Model składa się rewelacyjnie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 Węgiel na spływie skrzydeł sobie odpuść , lepiej ten płaskownik poprzyklejaj na natarciu gondoli , i koniecznie paski balsy na spływie i natarciu w miejscu gdzie idą zawiasy , bo przy agresywnym lataniu wyrywa zawiasy z samej pianki. W dniu 4.09.2023 o 20:08, endriuRC napisał: Model składa się rewelacyjnie I rewelacyjnie się nim lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 9 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 7 godzin temu, enter1978 napisał: Węgiel na spływie skrzydeł sobie odpuść , lepiej ten płaskownik poprzyklejaj na natarciu gondoli , i koniecznie paski balsy na spływie i natarciu w miejscu gdzie idą zawiasy , bo przy agresywnym lataniu wyrywa zawiasy z samej pianki. I rewelacyjnie się nim lata Nie zrobiłem fotek ale okleiłem miejsce balsa gdzie idą zawiasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 15 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Listwy balsowe na natarcie skrzydeł wklejone. Troszkę krzywo wkleiłem pręty węglowe nie łączą się w osi modelu ale w niczym to nie przeszkadza na szczęście ?. Czekam aż wyschnie klej. Kolejny krok to przymiarka serw a że będą aż lub tylko dwa serwa (Wysokość i lotki w jednym tzw Delta) nie będzie z tym dużo roboty. Będzie też trzeba myśleć o montażu wręgi silnika ale to w późniejszym etapie. Zamówiłem w dniu wczorajszym Spraye wodne którymi będę malował Su. Efekt zobaczymy już w weekend ? Edit. Właśnie dotarły do mnie Spraye do malowania modeli Zakres prac które pozostało wykonać to: 1. Wkleić serwa w model 2. Przyciąć drut na popychacze z montażem dźwigni popychacza. 3.wkleić stery wysokości 4.wyszligowac balsa na natarci skrzydła jak i na natarciu usterzenia pionowego 5. Pomalować i nakleić naklejki DSP 6.Ustawić w aparaturze wyważycbi można lecieć Model gotowy do malowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 24 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Miało być w miarę makietowo jak w oryginale. Od siostry 5letnia córka stwierdziła że ona wymyśli malowanie i pomaluje model według uznania. Stwierdziłem skoro ma ją to ucieszyć niech maluje. Jest mega zadowolona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 1 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Model szczęśliwie oblatany lata rewelacyjnie ! Towarzyszył mi rowniez kumpel który posiada Su od Ś.P Henia. Ponizej filmik jak lataliśmy w dwójkę ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 1 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Rewelacja, gratulacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 W dniu 1.10.2023 o 15:13, model napisał: Rewelacja, gratulacje ? Dziękuję w planie mam zbudowanie kolejnego Sukhoia takiego samego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 21 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Ma pytanie - z czego budowałeś ten model, bo wygląda mi to na płyty z XPS - Diall z Castoramy 6 mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi