Skocz do zawartości

Nowa aparatura Turnigy 10 ch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwilą wyciągnąłem z pudełka swojego klona.

Dokładnie jest to Pioneer 1400mm firmy R-Planes w wersji RTF.

Miała latać nim moja córka, która dostała go w prezencie.

I dlatego kupiłem wersję kompletną z fabrycznym radiem.

Podczas małego przeglądu przed jutrzejszym lataniem zauważyłem, że odbiornik ma sześć kanałów.

Odrzepiłem go i wyciągnąłem na zewnątrz.

Wydał mi się jakiś znajomy... miałem dziwne przeczucie, że może to być FS-R6B (HK-TR6A-V2) w R-Planes skórze.

Włączyłem FlySky FS-i10, wybrałem wolny model (Models) (Select model:)

potem (RX setup) (RF std.) (Yes) (AFHDS) (Bind with a receiver) (Yes).

Następnie w odbiorniku wpiąłem zworkę bindującą i włączyłem zasilanie modelu...

Dioda na czerwono... wyłączyłem zasilanie, wyciągnąłem zworkę, włączyłem zasilanie modelu i po wyjściu z trybu bindowania w nadajniku, model ożył.

Revers na lotki i ster kierunku i dwa dodatkowe kanały.

Jedno radio mniej, mała rzecz a cieszy :)

Opublikowano

Witam!

Wertując strony internetowe dotyczące FlySky FS-i10 10CH - Telemetria z czujnikami znalazłem dwa typy odbiorników telemetrii. Czy są jakieś różnice w przedstawionych poniżej komponentach i-Bus dedykowanych do FS-i10:

post-9230-0-17191700-1452895791_thumb.jpg

post-9230-0-24327100-1452895841_thumb.jpg

Przeszukując Google nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi. 

Opublikowano

Różnica jak przypuszczam to wtyczka przystosowana do połączenia z odbiornikiem sześciokanałowym iA6B.

To nie jest telemetria tylko demultiplekser magistali iBus.

Np.: odbiornik iA6B w kadłubie, połączone serwa 2 kanał/wysokość, 4 kanał/kierunek i 3 kanał do silnika.

W skrzydle montujesz iBus receiver FS-CEV04 i cztery serwa: 1-lewa lotka, 2-lewa klapa, 3-prawa klapa, 4-prawa lotka.

Do skrzydła dodatkowo zasilanie z BEC do ostatniego gniazda.

Teraz za pomocą nadajnika i szpilki przypisujesz odpowiedni kanał z nadajnika do odpowiedniego kanału w demultiplekserze.

Np.:

Lewa lotka CH1>K1

Lewa klapa CH6>K2

Prawa klapa CH7>K3

Prawa lotka CH5>K4

Opublikowano

Nie tylko do i6. Flysky wprowadziło nowszy odbiornik 10C w którym zrezygnowaliz tej mikro-wtyczki na rzecz rozmiaru wtyku serwa, tak jak ma to miejsce w odbiornikach 6C.

7eef2ea4-9a31-4552-8de0-5a32663e682d.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

To bardzo dobra wiadomość. Teraz iBus przestanie być bezużyteczny.
Jedyna rzecz, która powstrzymywała mnie od korzystania z iBus to te mikroBusy :)

Robercie chyba miałeś na myśli FS-iA10B.

Opublikowano
Dziękuję za odzew!

"The CEV is for the iA6B receiver and the AEV is for the i10. Both are exclusive to the 

particular receiver..." Z tłumaczenia tego zdania z wątku 

demultipleksery magistali iBus pasuja do tylko jednego rodzaju odbiornika, czyli nie 

można ich zamieniać. Czy to potwierdzacie?.

Z tego co pisze "robertus" wynika z kolei, że nowszą generacją jest odbiornik FS-iA10B

Czy FS-iA10 różni się od FS-iA10B jedynie układem i kształtem gniazd czy też jest 

bardziej zaawansowany technologicznie? Pytam, ponieważ zastanawiam się nad 

gdzie cena jest konkurencyjna do cen w zagranicznych sklepach. Sklep ten oferuje 

w zestawie odbiornik FS-iA10. Upraszczając, czy FS-iA10 jest gorszy od FS-iA10B.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

być może to głupie pytanie, ale skąd wiadomo, że pakiet jest już naładowany ? w trakcie ładowania świeci się niebieska lampka, czy ona powinna zgasnąć ?

Opublikowano

Świeci się cały czas. Koś tam twierdził, że ona jakby mruga jak jest naładowana. Może i tak... Ja stwierdziłem, że to bateria jak w komórkach, nie da się jej przeładować, więc po prostu wracam z latania, podłącam aparaturę, ładuję pakiety, jak po paru godzinach odłączam od ładowarki ostatni pakiet to wyjmuję zasilanie z aparatury i gotowe

Opublikowano

To prawda. Może jest to jakoś rozwiązane w przypadku ładowarki, ale sama aparatura to chyba nie oznajmia. Jak wspomniałem, ja podłączam na kilka godzin (czas ładowania pakietów którego danego dnia latały) i tyle. 

Opublikowano

Z i10 HK-GT2R działa na pewno, tylko nadawanie trzeba przestawić w najstarszy tryb.

Robert wiem że trochę po czasie, ale właśnie miałem kupować ten odbiornik, a na czacie stwierdzili, że GT2R nie jest kompatybilny z i10??? Latał ktoś osobiście na tym odbiorniku? Bo byłoby dziwne, gdyby tej kompatybilności nie było, zakładam raczej, że chińczyk się nie zna.

Edit:

Podjąłby się ktoś zrobienia listy odbiorników działających z i10? Nieźle mi ten chińczyk zamieszał.

Opublikowano

Szanowni koledzy, czy któryś z was testował już to cudo z multicopterami?

Dla tych,którzy nie obserwuja wątek na rcgroups o tej aparaturze lub nie zaglądają do HK do zakładki files: jest nowy firmware, a w nim ustawienia dla multikoptera.

Filmik na yt widziałem, ale czy ktoś z Was już przez to przechodził?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.