Bartek Piękoś Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Mam silnik Turnigy D3536, 910kV, 102 g. Regulator Dualsky 65A Lite, ok. 70g, pakiet Nano-Tech 4S 35C 3300-4000mAh, 360-430g. Ciężar modelu do lotu: ok. 1200g. Preferuję latanie majestatyczne, ale lubię też trochę poszaleć. I wtedy FC z tym napędem idzie w górę jak rakieta. Przez dwa lata latałem z pakietem wsuniętym niemal do końca pod skrzydło, potem przesunąłem o 5-6cm do przodu, nie zauważyłem większych zmian w zachowaniu modelu. Jeśli przesuniesz pakiet jeszcze bardziej do przodu (bliżej silnika) to nie wiem, gdzie zmieścisz regulator. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Zależy jaki pakiet. Przy wąskich pakietach 2200 3S regulator zmieści się obok pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Mam pakiety 2200, lub 1300 (po dwa równolegle), wymiary najbardziej standardowe, regulator 30A mieści się z boku. Funcub jest mało wrażliwy na SC. Silnik coś około 105g. Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Mój pakiet też pod skrzydłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Dziękuję za rady. Deseczka z rzepem wklejona, rzep w poprzek też jest. Ustawienia SW, SK i lotek dam z instrukcji. Poproszę o podpowiedź jakie wychylenia klap i jakie miksy ustawić na początek? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Ja mam domiksowany lekko ster kierunku do lotek i to się sprawdza, Natomiast klapy mogę wychylić maksymalnie tak mocno jak tylko serwa pozwalają . Tyle tylko że sterowanie nimi mam na ślizgaczu (sliders) czyli wychylam je proporcjonalnie tylko tyle ile potrzeba, Przy silnym wiaterku i wychyleniu na maxa ( ok 70 procent ) model prawie stoi w powietrzu. Nie domiksowałem steru wysokości do klap bo zauważalne wachnięcie modelu , po ich wychyleniu ,występuje u mie tylko w trakcie ich wypuszczania, pózniej FC statecznie i wolno podąża ku ziemi bez większej potrzeby korekty sterem wysokości , wystarczy tylko odpowiednio ująć gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Mixy w Funcubie to przesada. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Zgadzam się . Ale jak już ustawiłem ten jeden to niech sobie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Jak już coś przerabiać, to podwozie. To oryginalne to trzeba prostować co 3 loty :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Mam pytanie, Z racji że moja nowa spalinowa zabawka jest niesprawna (czekam na serwo) , od czasu awarii intensywnie ujeżdżam wszystkie elektryczne modele. I dziś fun cub zaliczył awarię, elektryka mi się sypie w modelach , pecha mam czy co? Model do połowy mocy działa normalnie , ale na pełnej mocy , to dostaje takich wibracji że kabina odpina sie w czasie lotu, Wszystko wyglądało OK ale pomyślałem że może gdzieś zaczepiłem śmigłem nawet nie wiedząc o tym, ale to nie to. W akcie desperacji postanowiłem wymienić wał silnika. Po rozebraniu silnika (silnik to emax 2815/07)okazało sie że jedna cewka ma przerwane uzwojenie. Pewnie to było przyczyną tych wibracji na pełnej mocy , uzwojenie nie było przepalone, raczej przetarte.. Nigdy nie nawijałem silnika to nie będę się nawet za to brał. Ale mam zalegający silnik emax 2820/07, i chciał bym go wykorzystać w fun cubie. Ale że raz rozbiłem model przez źle dobrany silnik a raczej śmigło, to wolę zapytać. Emax 2820/07 tak samo idealnie pasuje do modelu jak i do wręgi , ma wszystkie wymiary i rozstawy śrub takie same jak 2815/07 jedynie jest troszkę dłuższy i chodzi na pakietach 4S. Czy on będzie odpowiedni do fun cuba? będzie chodził na pakiecie 3S i z regulatorem 40A, Jakie do tego zastosować śmigło?, i czy to odpowiedni silnik do fun cuba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 I dziś fun cub zaliczył awarię, elektryka mi się sypie w modelach , pecha mam czy co? Mi nie zadziałał nowiutki regulator Dualsky 65A Lite. A już miałem wszystko przygotowane do wyjazdu na lotnisko i inauguracji sezonu. A tu nadajnik wszczyna alarm (pewnie dlatego, że regulator nie podaje napięcia do odbiornika). Także nie jesteś sam Edit (03.04. 2017): Wychodzi, że trąba ze mnie. Jesienią zeszłego roku bawiłem się ustawieniami telemetrii i obniżyłem próg alarmu napięciowego. Wystarczyło podnieść jego wartość o 0,3V i alarmy się skończyły. Dualsky - zwracam honor! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Po części problem rozwiązany, drugi silnik załatwił problem wibracji , ale pojawił sie inny problem. Silnik emax 2820/07 na pakiecie 4S , ze śmigłem 12x6 , naprawdę ma jad, kiedyś napędzał mi extrę 300 około 1600-1700g do lotu , i naprawdę dawał radę. Niestety fun cub ma pakiet 3S , ze śmigłem 12x6 zmierzyłem 1520g ciągu , model do lotu waży około 1200-1300g . Efekt jest taki że mój fun cub ze sprytnego modelu stał się mułem bagiennym. Na starym silniku szedł pionowo w górę jak dziki , aż czasami go ledwie widziałem , z tym napędem można zapomnieć o pionowym widowiskowym wznoszeniu. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak przesiadka na pakiet 4S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 I w ten sposób latasz na skrzydłach a nie na śmigle. ;-) sorki tak mi się jakoś.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 A nie lepiej założyć mniejsze śmigło . Ja na silniku 2815/06 mam trójłopatowe 10/6 i lata bardzo ładnie na 3 S. Myślę że do Twojego silnika i bateri 3S śmigło 11/4 będzie sprawniejsze od tej 12. Pozdrawiam , A jak daleko jesteś ze spalinówką? Ja w niedzielę miałem dokonać pierwszego startu po latach ale z nerwów nie zabrałem skrzydła do modelu.Lecz i tak wiało niemiłosiernie więc oblot i tak by się nie odbył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Od wczoraj mnie jakieś przeziębienie sponiewierało , tak ze nie bawiłem sie modelami. Może jutro już się lepiej będę czuł to spróbuję polatać fun cubem na 11 calowym śmigle. Co do spalinówki to zabawka jest super , tym to można się wylatać. Ale coś ostatnio model źle latał, tak jak by się przemieścił domek silnika i ustawił za duży skłon , bardzo model ciągnie do ziemi , chyba że odpuszczę gaz, jak silnik chodzi na wolnych obrotach to model lata wspaniale, jak dodam gazu od razu ciągnie go do ziemi. Ale przez chorobę nie sprawdzałem o co chodzi i co sie stało, szczególnie że w pierwszej kolejności muszę naprawić krawędź natarcia skrzydła. Bo zostawiłem na chwile uruchomiony model , który nie był przywiązany i model postanowił sie przejechać, uderzył skrzydłem w huśtawkę i trzeba naprawić skrzydło. Uszkodzenie jest kosmetyczne , więc jak jutro będę się lepiej czuł to na niedzielę spalinówka powinna być gotowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Już wiem. Znalazłem Twój wątek w dziale spalinówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Dziękuję wszystkim za rady.Mój Funcub oblatany lata super.. lepiej niż w symulatorze.Muszę poćwiczyć gładkie lądowania.Czuje że jak zrobi się cieplej będzie FUN...https://www.youtube.com/watch?v=gK4FYCaptNwhttps://www.youtube.com/watch?v=gK4FYCaptNw[Edit] Funcub pomalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi