Krystianjedral Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 to jaki wybrać optymalny silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 to jaki wybrać optymalny silnik Zdefiniuj priorytety, mając świadomość, że coś za coś. Potem można coś polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Według mnie dając silnik mocny do FunCuba to z myślą że będe holował szybowce a nie robił zawisy. Do tego służy model akrobacyjny. Górnopłat to trenerek czyli spokojne loty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Bartek z tego co pamiętam ty pakujesz do FC pakiet 4s to musisz mieć mocy też srogo ..... Ja mam silnik 400W 1000kv i latam na pakiecie 3s , wznoszenie pionowe nie robi problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Bartek z tego co pamiętam ty pakujesz do FC pakiet 4s to musisz mieć mocy też srogo ..... Ja mam silnik 400W 1000kv i latam na pakiecie 3s , wznoszenie pionowe nie robi problemu . Nie narzekam. Rwie pionowo w górę jak burza. Silnik 3536 910kV, śmigło10x5, pakiet Nano-tech 3300 4S, regulator Dualsky lite65A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Tutaj taki setup The motor is the KD 36-16M 1050kv motor from hobbyking. I'm using a 12x6 prop on 3s. I radzi sobie nieźle, a patrząc na pilota jest to "dziecinnie proste " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianjedral Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 o tak własnie chce A może taki ? http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21482__NTM_Prop_Drive_28_36_2700KV_595W.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nie nadaje się 2700 kv za wysokie obroty do 1000 kv szukaj . Ja myślę że taki robił by już straszna robotę http://abc-rc.pl/silnik-Emax-GT2820-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Krystian, pomysł z kosmosu. Widziałeś w ogóle specyfikację tego silnika? Śmigła, prądy, kV? Czytasz, co piszemy? Dwa posty wcześniej masz dwie gotowe propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianjedral Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 KD 36-16M 1050kv to ja bym chciał taki silnik jak ten, tylko nie wiem ile on ma mocy i nie da się go nigdzie kupić. Jakbym wiedział ile ma mocy to poszukałbym jakiegoś podobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Przy każdym silniku są opisane parametry i tak Funcub gotowy do lotu wazy 1130g (tak jakoś ) , wiec szukasz silnik żeby miał chociaż 1;1 czyli ciągu powiedzmy 1300g . Silnik z mojego linku ma max ciągu 2300g wiec jest spoooro zapasu mocy do zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Możesz zastosować ten: http://www.nastik.pl/dualsky-xm3548ca4-nowa-wersja-p-4649.html Da się go upchać w FC, ale trzeba troszkę podrzeźbić kadłub, jeśli zastosujesz wykłon. Taki jest w moim FC, latam na 3S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianjedral Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Moc to natęzenie razy napięcie, czyli pakiet 3s o napięciu 11,1V razy maksymalne natęzenie tego silnika 29A daje ok 320 W ! Czyli silnik o mocy 320 W wystarczy żeby wykonywać fun cubem akrobacje 3D to niesamowite. ! Nareszcie wszystko zrozumiałem. Teraz wiem jaki popełniłem błąd kupując silnik który ma aż 910 Wat HAHA http://abc-rc.pl/silnik-Emax-GT2815-07 Czyli ten silnik będzie super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Szukając silnika, postaw na większy moment obrotowy dający możliwość napędzania większych śmigieł. Czyli raczej silniki o kV do 1000. Powinieneś dążyć do śmigła wielkości 10-12 cali o skoku max 6 cali. Większe śmigło to większa jego efektywność i lepsze (precyzyjniejsze) dozowanie mocy przy odpowiednim kV. Proponuję Ci taki silnik lub o podobnych parametrach. Śmigła masz podane w specyfikacji silnika. Im większe napięcie tym mniejsze śmigło. Napęd max 4S. Edit: Jeszcze taki Podany przez Tomka też będzie dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ja pogubiłem się w tych twoich obliczeniach ja na podobnym latam (trochę więcej mocy i mniej kv) mocy do latania ,pionowych wznoszeń jest wystarczająco ale do zawisu może nie do końca i będzie działać tylko z bateria 3s . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianjedral Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__36421__Turnigy_D3548_6_790KV_Brushless_Outrunner_Motor_EU_Warehouse_.html?strSearch=turnigy%203548 A czy ten silnik panie Bartoszu nie bedzię za cięzki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ten 3548 z HK miałem jako pierwszy w moim FunCubie i musiałem dać kilka gram na ogon. Co może jest nieeleganckie, ale nie było innego wyjścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Przed sklejeniem zapobiegawczo w środek polówek wsadzić ołów i będzie ładnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianjedral Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 A mógł pan wykonywać z nim zawis ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nie próbowałem. Zapewne by się dało, bo na pełnym gazie idzie pionowo w górę. I proszę mi nie "panować" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi