Lech Mirkiewicz Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Niedawno kolega MASK wyszperał w necie plany modelu przedziwnej urody. Gdy pokazał je na tym forum modelarz o nicku "Kamyczek" nazwał go "Szkaradkiem" Model jak i jegonowa polska nazwa przypadła mi do gustu na tyle, że postanowiłem zbudować ten model dla czystego żartu Przypadkiem znalazłem w necie opis samolotu francuskiegokonstruktora Henri Mignet o nazwie "Pou-du Ciel" na którym niewątpliwie oparta została konstrukcja tego modelu .0 samolocie można poczytaćtu: http v>v>v> samolotypolskie pl/samoloty/i846/126/Miqnet-HM-14-Pou-du-Ciel a budowę modelu postaram się sukcesywnie prezentować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Faktycznie ..... piękny inaczej :-) Ciekaw jestem czy to poleci, życzę powodzenia i podglądam temat ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Dlaczego ma nie poleciec. Firma star model robi piękny zestaw tartaczka tego modelu, zaś w muzeum lotnictwa w Krakowie stoi w magazynie polska konstrukcja tego typu. Niestety nie pamiętam konstruktora. Wyslane z Note3 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Eeee tam piękny inaczej. Świetny jest! . Coś mi tak świtało, że gdzieś już to widziałem. No to przewertowałem prasę lotniczą i znalazłem w PLAR '96 - polskie "Pchły". Powodzenia w budowie i zasiadam do kibicowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Rewelacja zasiadam i kibicuje powodzenia Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Na pokazach w Świdniku (w roku bodajże 1995), miałem możliwość oglądania tego cuda w locie :-) Nawet gdzieś mam zdjęcia (analogowe - takie na papierze jakby ktoś nie pamiętał :-) Poszukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Model tego "samolotu" robił kol. Krzysztof z Chodzieży. Model ma rozpiętość ok. 3m. Zdjęcie jest dokładnie sprzed dwóch lat, jaki jest stan obecny tego nie wiem. Na zdjęciach skrzydła i statecznik pionowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 3 metry ! niesamowite, trzy razy większy od mojego. Ciekawe czy już latał? Tymczasem strugam powolutku mojego "szkaradka" .Jest już silnik, zbiornik i podwozie. Silnik co prawda trochę większy niż w planach ale nie miałem mniejszego. Wybrałem wersję podwozia dwukołowego. Koła są dużej średnicy ale są z bardzo lekkiej pianki. Może jutro zamknę kadłub i zacznę oklejać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Silnik co prawda trochę większy niż w planach ale nie miałem mniejszego. Do wiosny znajdzie się coś bardziej odpowiedniego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Widziałem takiego na żywo w muzeum lotniczym w Anglii Powodzenia w oblocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Widziałem takiego na żywo w muzeum lotniczym w Anglii Amatorska konstrukcja jest na lotnisku w Turbia ,Aeroklub Stalowa Wola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Co ciekawe to jeden z niewielu samolotów ,który nie ma lotek a jedynie ster kierunku i do tego zamiast sterowany statecznik wysokości ma zmienny kąt nastawienia płata . ten model trzeba traktować raczej jak motoszybowiec wyposażając go w niezbyt mocny napęd , jednak serwa do steru "wysokości" i kierunku ze względu na dość duże powierzchnie nośne będą wymagały sporej siły sterującej . To czego można się obawiać to możliwa tendencja do pogłębiania nurkowania przy rozpędzaniu wynikająca z niesymetrycznego nośnego statecznika poziomego i myślę że warto się zastanowić nad zmianą jego profilu na symetryczny ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Kadłub jest skończony.Oto moja wersja dopasowania wyglądu do nazwy. Teraz pora na skrzydła ale to trochę potrwa bo zleciłem wycięcie elementów laserem ,mam czas, do wiosny daleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Szkarada jak się patrzy i do tego panie czy leci z nami pilot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Casting na pilota właśnie jest otwarty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jak patrzę na ten silnik,serwo z kierunku i jego powierzchnię to się zastanawiam czy da radę a tryby się nie wysypią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 To metalowe dość mocne serwo a model raczej spacerowy, nie spodziewam się problemów w tym modelu. Silnik? zakładam nie wykorzystanie jego pełnej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 A serwa nie schowałeś w kadłubie bo ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 bo ??? mi to nie przeszkadza i bardziej go szpeci a tak naprawdę to i tak trzeba będzie doważać ogon a nie jestem pewien czy przesunięcie akumulatorów wystarczy .Poza tym krótki sztywny bowden - same ma zalety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Mi też to nie przeszkadza ale ciekawość moja nie zna granic. Czemu nie skleisz wszystkiego,złożysz to do kupy,sprawdzisz co trzeba i dopiero wtedy okleisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi