jetfan Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Mam problem jak w temacie tj zerwałem oryginalną, b. słabaj jakosci folię z modelu i miejscami zostały 'plamy' z warstwy klejącej. Czym to cholerstwo można usunąć? Próbowałem papierem ściernym ale to zbyt destrukcyjna metoda dla balsy - balsa pomiędzy 'plamami' ściera się znacznie szybciej niż klej i powstają zagłębienia w konstrukcji. Próbowałem też zmyć klej przy użyciu acetonu na szmatce - trochę puszcza ale bez spektakularnych sukcesów. No i nie mam pomysłu co dalej. Może ktoś z Kolegów już rozwiązał mój problem wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Ja usuwam rozpuszczalnikiem nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 nitro daje radę, właśnie czyszczę tak model balsowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laciaty Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Czy można w ten sposób usuwać klej CA z folii? Niestety ale trafiła mi się kropelka cyjaka na nowym modelu :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Do CA polecam Debonder bardzo dobry specyfik i nie niszczy zwłaszcza tworzyw sztucznych. http://www.jadarhobby.pl/wamod-rozklejacz-do-cyjanoakryli-debonder-zmywacz-plam-super-glue-20ml-p-27076.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Do usuwania starego kleju z folii moim zdaniem najlepszy jest czysty metanol. Ma ta zaletę, że nie jest drogi i nie jest agresywny dla podłoża. Najpierw trzeba mocno zmoczyć usuwaną warstwę, troszkę poczekać, aż metanol zacznie działać i ścierać np ręcznikiem papierowym. U mnie to zawsze działa. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Czy można w ten sposób usuwać klej CA z folii? Niestety ale trafiła mi się kropelka cyjaka na nowym modelu :/ Aceton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 z usuwaniem plam należy być zawsze ostrożnym, bo usuwając "plamkę" możemy zrobić "plamę" . Czasem środek do usuwania plamy okazuje się agresywny dla materiału z którego chcemy ją usunąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Panowie,ale temat dotyczył resztek kleju na konstrukcji balsowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi