karambolis8 Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Hej. W sobotę ulotniłem swój pierwszy model RC w życiu Do lotu wyszedł ok 450g. Wyposażenie: 4 x TG-9e Emax CF-2812 śmigło GWS 8x4 pakiet Turnigy 1300 2S. Pogoda była piękna ale trochę dmuchało. Zdecydowałem się jednak na lot. Wyważenie trudno mi ocenić z powodu wiatru, ale wydaje się ok, w momentach kiedy wiatr się uspokajał model leciał stabilnie. Sterowanie w rzeczywistości okazało się łatwiejsze, niż na symulatorze, opłacały się godziny spędzone przed kompem Z napędu jestem zadowolony, mógłby być nawet słabszy. Następnym razem wypróbuję śmigło 7035. Wykonałem kilka ok 2-minutowych lotów, poniżej dwa z nich. https://www.youtube.com/watch?v=guvpcXuhmaQ https://www.youtube.com/watch?v=GBEQ0GQ8pfI Niestety ostatni lot zakończył się kretem. Tuż nad ziemią wyrwało się serwo ze skrzydła i model zaliczył glebę. Pękło poszycie skrzydła i urwał się statecznik pionowy. Skrzydło skleiłem klejem polimerowym i taśmą pakową, statecznik dorabiam. Za tydzień mam nadzieję na kolejne loty Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Dobry model, dobre wykonanie, dobra waga, dobry lot. Nie bój się latać wyżej. Latania na wysokości oczu na płaskim terenie nie podejmują się nawet niektórzy starzy wyjadacze. Wyżej będziesz miał zapas miejsca na drobne błędy, no i spokojniejsze powietrze. Mniej zawirowań od przeszkód które są przy gruncie. Co do napędu, na 2s testuj raczej większe śmigła, chociaż i teraz nie wygląda jakby miał za mało mocy. Poleć wyżej, przy spokojnej pogodzie. Wyreguluj, a wtedy modelik będzie spokojnie latał na 1/3 gazu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Tylko pamiętaj. że czasem im wyżej, tym bardziej wieje. Czytaj prognozy i uważaj. Dziś o włos, a straciłbym FunCuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Hej. Dzięki za zainteresowanie. Latałem na mniej-więcej 1/2 - 2/3 gazu. Pod wiatr więcej. Gdyby nie wiatr to latałbym wyżej. Za tydzień podejdę w trochę inne miejsce, będę miał więcej przestrzeni. Mam nadzieję, że nie będzie tak wiało. Moje pierwotne mocowanie serw w skrzydle nie zdało egzaminu. Na skrzydło nakleiłem ramkę z balsy 2mm przesączonej CA i serwo zamocowałem śrubkami. Mocniejszy podmuch jednak wyrwał śrubkę. Teraz mam zamiar dać ramkę ze sklejki 1mm dla usztywnienia, a serwo wkleić. Polimerowy się nada, czy lepiej użyć czegoś w stylu poxipolu? A może jeszcze jakiś inny patent? Poszycie jest z depronu 3mm, a w środku między żebrami pusto. Pozdrawiam, Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Hej. Dzięki za zainteresowanie. Latałem na mniej-więcej 1/2 - 2/3 gazu. Pod wiatr więcej. Gdyby nie wiatr to latałbym wyżej. Za tydzień podejdę w trochę inne miejsce, będę miał więcej przestrzeni. Mam nadzieję, że nie będzie tak wiało. Moje pierwotne mocowanie serw w skrzydle nie zdało egzaminu. Na skrzydło nakleiłem ramkę z balsy 2mm przesączonej CA i serwo zamocowałem śrubkami. Mocniejszy podmuch jednak wyrwał śrubkę. Teraz mam zamiar dać ramkę ze sklejki 1mm dla usztywnienia, a serwo wkleić. Polimerowy się nada, czy lepiej użyć czegoś w stylu poxipolu? A może jeszcze jakiś inny patent? Poszycie jest z depronu 3mm, a w środku między żebrami pusto. Pozdrawiam, Adam Jak w toto-1 mam taki sam patent na mocowanie serwa tylko zamiast śrubek mam na CA i wszystko pieknie trzyma PS. Sam niedawno miałem swój 1 lot, polecam latać wyżej łatwiej się lata i nie trzeba non stop zawracac i podciągac modelu w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej-ko Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Wczoraj u nas na Wincentowie tak wiało że ja "stary wyjadacz" nie dałem rady opanować prostego ESA i skończyło się piękną glebą :-) straty nie wielkie, tak więc nie ma mądrych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 W razie wklejania serwa najlepiej dać to serwo najpierw do koszulki termokurczliwej. Powodzenia w dalszych lotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Dobrze miałeś wytrymowany ster wysokości? Miałem wrażenie że strasznie ciągnie go w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 To raczej wiatr go rzucał, nie miałem odczucia, żeby ciągnęło w dół. Ale sprawdzę następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 To raczej wiatr go rzucał, nie miałem odczucia, żeby ciągnęło w dół. Ale sprawdzę następnym razem Jak trymowanie nie pomoże to daj baterie troszke na tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Jak na pierwsze loty to całkiem dobrze i tak jak radzą wyżej sprawdź czy skręca czy za mocno opada i trymuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Witam. Niestety dzisiaj TOTO skończył swój żywot. Tak model wyglądał w trakcie budowy. Tak model wyglądał wczoraj. Najpierw wpadł w krzaki ale uszkodzenia były małe. Więc poszedł w górę jeszcze raz. Potem wylądował na plecach i połamał statecznik pionowy. Drugi raz w tym samym miejscu. Jak ktoś będzie budował, to można go jakoś wzmocnić. Trochę poxipolu załatwiło sprawę. Dzisiaj założyłem śmigło 7035, na którym jednak jest zauważalnie mniej ciągu. Efekty na zdjęciach. Kret w zasadzie pionowy. Skrzydło trzasnęło jak zapałka, pakiet wyrwał się razem z rzepem i depronem. Nie do dobudowania. Zastanawiam się nad następnym modelem. Rozważam RWD-5 by Skazoo i TOTO-7. Którym się lepiej lata? W TOTO-0 brakowało mi trochę zwrotności na lotkach. Pętle robił całkiem ciasne, ale do beczki zbierał się bardzo leniwie, tak że w sumie nie udało mi się tej figury zrobić. A może ktoś zaproponuje coś jeszcze innego? Chciałbym, żeby był podobnie łatwy i tani w budowie, z lotkami, ale nie deskolot. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Zbuduj STC z przrstrzennym kadłubem. Do nauki idealny. Moje początki były podobne, rozwaliłem TOTO-7 w pierwszym locie. Teraz już radzę sobie trochę lepiej. Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Popieram przedmówcę, wykonałem wersję ''deska'' jak i tą z pełnym kadłubem a nawet pomogłem zbudować płaską wersję koledze którą nauczył się latać Tutaj masz maje zestawienie tych modeli http://pfmrc.eu/index.php?/topic/49036-fokker-dr1-mini-czyli-zielony-baron-ii-p%C3%B3%C5%BAniej-trenerek-sts/page-3&do=findComment&comment=533205 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Dzięki koledzy, ale STC nie ma lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Dzięki koledzy, ale STC nie ma lotek. To je zrób ... żaden problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Jak byś nie dowalił tyle gumy, to by skrzydło może nie pękło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Zrób STC, zmniejsz mu wznios skrzydeł o połowę i zrób lotki. Oprócz zwykłego STC z planów, zrobiłem też wersję powiększoną do 130% i lata bardzo fajnie. Jest świetny do nauki. Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi