magilla Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 To nie jest opcja sterowników drukarki a aplikacji, ktora wysyła co ma być wydrukowane na odpowieniej kartce. Tomku jak masz taki plik który nie chiał Ci się w ten sposób wydrukować to ślij na PW z chęcią go zobaczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Heh, to było w zeszłym roku. Ale spróbuję wieczorem odnaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Tak dokładnie to ta opcja w Adobe Acrobat nazywa się po polsku ."plakat." I jest dopiero w nowszych wersjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Aaaaa, czyli ja po prostu mogę mieć starą wersję Acrobata? Mam 9.5.5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał M. Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Postaram się wykożystać wszystkie porady jak najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał M. Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Witam chciałbym reaktywować posta po "krótkiej" przerwie. mam już wycięte przekroje skrzydeł mam materiały z wyjątkiem elektroniki. postemp prac na dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Zamiast zwykłego noża proponuję użyć nożyka do tapet albo skalpela, jest dużo estetyczniej i tak się nie męczysz z tym wycinaniem jak zwykłym nożem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 witam , zrobilem kiedys 2 takie spity powiekrzone o 10 % , mialy 88cm rozp, lataly dosc szybko i zeczywiscie ciezko bylo okreslic ich polozenie z dalszej odleglosci , dlatego juz ich nie mam , ale kiedys wroce do tych planow . u mnie lataly na silniku emax cf2805, reg 20A redox, i pakiet 700/2s ,smiglo 6 cali oraz 2 serwa 9g, waga cos kolo 300g , nie pamietam dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar.nod Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Witam. Dziwię się,że nikt nie napisał Ci byś przeczytał ABC modelarza depronowego, na stronie kolegi Motylastego. Na stronie sklepu modelarskiego ABC-RC są do pobrania programy dla modelarzy. Znajdziesz tam POSTERIZA, to taki program do drukowania plakatów na domowych drukarkach. Pomyśl o tym co napisał Bartek. Posteriza powiększa do sporych rozmiarów,można wydrukować każde plany. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał M. Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Dziękuje za zainteresowanie. Plany wydrukowałem w Adobe Reader bez problemów, nożyk nowiutki i tnie wszystko gdy go czyściłem ścierką to ją przeciął. Dziś wycinam przekroje kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Noże w masarni też są ostre ale jednak chirurdzy tną skalpelem.. Naprawdę zainwestuj w najtańszy nóż do tapet za 2zł w markecie budowlanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 nożyk nowiutki i tnie wszystko gdy go czyściłem ścierką to ją przeciął.Nie zmienia to faktu że żeberka są strasznie nierówno wycięte i postrzępione. Wywal je i zrób od nowa właściwym narzędziem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał M. Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 To kwestia umiejętności które są u mnie nikłe. To już druga wersja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 modelarstwo uwzględnia też słowo -estetyka.ładnie wygląda,ładnie lata staraj sie od początku,posłuchaj kolegów co pisali o nożyku bo narazie te żeberka wyglądają jak by je mole wygryzły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Cześć Michał, Oszczędzanie na ostrzach to błąd. Możesz kupić same ostrza do nożyków do tapet, (takie długie, odłamywane). Czasem w wyprzedażach marketowych chodzą po 2-3 za 5-10 szt. Najlepiej jednak skalpele (wystarczą same ostrza, bez uchwytów). Kupisz w necie, lub sklepach z artykułami medycznymi lub stomatologicznymi. Sztuka kosztuje kilkadziesiąt groszy. Po minucie szukania znalazłem takie. Na kilka lat modelarskiej działalności Na komplet elementów do takiego modelu zużyjesz max 3-5szt. ostrzy. Przepraszam, jeśli piszę oczywistości, ale sama technika cięcia, dająca najlepsze efekty, jest specyficzna. 1. NIGDY nie staraj się przeciąć za pierwszym razem. 2. Cięcie powinno nastąpić po 2 a nawet 3 przejściach ostrza. Dlatego warto je prowadzić precyzyjnie. 3. Krawędź ostrza powinna być pod kątem na tyle dużym, żeby płynnie wcinać się w materiał, jak kąt będzie zbliżony do 90 st. to nawet nowe ostrze szybko zacznie rwać materiał. 4. Uwzględnij zrobienie kartonowych szablonów, wg których będziesz prowadził ostrze. Wiem, to bardziej czaso- i pracochłonne, ale z dumą spojrzysz na efekt. A przede wszystkim wyeliminujesz błędy, mogące mieć wpływ na właściwości (w tym lotne) Twojego modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Ja do wzorników wykorzystuję niby pleksę do prezenterów.Jest to rodzaj przeżroczystej pleksi którą można podgrzewać i tłoczyć np. kabinki itp.Po przyłożeniu tego tworzywa na plan, nożykiem nacinam dokładnie kontur elementu.Potem wystarczy tylko lekko nagiąć to tworzywo i odchodzi mi gotowy równiótki wzornik.Reszta jak post powyżej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał M. Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Proszę o poradę ,bo nie wiem w jaki sposób połączyć wzorniki czy sam depron 2,5mm wystarczy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Połączyć wzorniki... Mógłbyś rozwinąć myśl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał M. Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Połączyć wzorniki... Mógłbyś rozwinąć myśl? Połączenie wzorników (przekrojów skrzydeł) nie wiem która nazwa jest prawidłowa. Stworzenie szkieletu ,który pokryjemy depronem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Wzornik (szablon) to tylko pomocniczy kształt od którego odrysowujesz element na materiale docelowym lub od razu wg nich prowadzisz ostrze wycinając element (polecam). "Przekroje skrzydeł" to pewnie żebra, jeśli chodzi o nazwę elementu. Żebra są odzwierciedleniem profilu skrzydła. Teraz masz wyciąć szablony (karton, plexi, pcv), jako wzorniki do wycięcia docelowych elementów w piance. Tworzenie szkieletu to kolejny etap, z którym wzorniki już nic nie mają wspólnego, bo ich używasz tylko do odrysowywania/wycinania poszczególnych części. Jak już wszystko wytniesz (elementy skrzydła), to na planach powinno być zaznaczone jak to złożyć (wycięcia w elementach, ułatwiające pozycjonowanie i klejenie, itd.) Jak nie ma w planach to będziemy myśleć. Na razie wycinaj części. Im staranniej to zrobisz, tym łatwiej wszystko dopasujesz robiąc szkielet skrzydła. Obejrzyj sobie kilka warsztatów z budowy piankowców jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. No i podstawowa terminologia, np: wręga, żebro, dźwigar , podłużnica, itp. - jej znajomość znacznie ułatwi Ci pozyskiwanie pomocy na forum. Kolegom (i mnie też) nie chce się w kółko tłumaczyć tego samego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi