samolocik Opublikowano 27 Lutego 2015 Opublikowano 27 Lutego 2015 Znalazłem ciekawy pomysł. Poniższe zdjęcie pochodzi z ok. 20tej sekundy filmu ze strony: http://www.modellbauservice.com/?JustFriendly_-_Unser_Klassiker:JustFriendly_Video%21%21 Model ma 3 metry rozpiętości i waży ok. 2kg 1
awot Opublikowano 27 Lutego 2015 Opublikowano 27 Lutego 2015 Widzę, że na ten sam pomysł wpadło niezależnie wiele osób. Też zmontowałem wyciągarkę ze starego roweru, tylko niestety wciąż nie udało mi się jej przetestować w praktyce Rafał
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 27 Lutego 2015 Opublikowano 27 Lutego 2015 W Graupnerze swego czasu była też prosta wyciągarka elektryczna montowało się ją z prostego zestawu szpulowego i rozrusznika do modeli spalinowych . Była też wersja na dwóch silnikach szczotkowych speed 700 . Była też wersja krajowa na rozruszniku z UAZ-a darła wszystko . Przy obecnych cenach silników 3F zrobienie sobie mikro wyciągarki na silniczku 3F , przekładni i regulatorze z testerem serw i starym lipolu to kwestia inwencji i pomysłu konstruktora
mike217 Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Ja swego czasu miałem na rozruszniku od Żuka , gdzieś ta wyciągareczka nadal służy bo sprzedałem . Wolnobieg od roweru na łańcuszku miała, była mała i zgrabna. Duralowy bęben mieścił z 1 km żyłki 0,90 co wystarczało do wszystkiego. Dużo mocy to miało ale i bardzo dużo prądu zjadało. Rozrusznik miał tylko przedni dekiel nowy zrobiony na łożyskach.
pacek Opublikowano 4 Marca 2015 Opublikowano 4 Marca 2015 a nie można do wyciągarki podpiąć drugiego odbiornika i wykorzystać drążek gazu w aparaturze do jej obsługi.
zbjanik Opublikowano 4 Marca 2015 Opublikowano 4 Marca 2015 Byłą kiedyś bardzo fajnie opracowana wyciągarka z wciągnika do lawety samochodowej. Rewelacja- przeróbka polegała najbardziej na usunięciu niepotrzebnych szczegółów. jak znajdę linka, to zamieszczę.
Grzegorz POL Opublikowano 4 Marca 2015 Opublikowano 4 Marca 2015 Dobrym pomysłem jest wyciągarka jednoosobowa Onewinch Więcej info na stronie domowej http://onewinch.com
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 15 Czerwca 2015 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Wystarczy do 1 koła samochodu przykręcić na 2 śrubach bęben z żyłką, koło podnieś na lewarku - i dodać gazu....... Żyłkę zamienić na linkę, po przeciwnej stronie koła zabezpieczyć klockami i można holować ultralajta 1:1 ? Do 1:1 nie potrzeba nawet rolki zwrotnej ? - Jurek
BRoman Opublikowano 23 Czerwca 2015 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Nowy użytkownik 1852 postów Age: 61 SkądRybnik Imię:Jerzy Napisano 15 June 2015 - 21:13 Wystarczy do 1 koła samochodu przykręcić na 2 śrubach bęben z żyłką, koło podnieś na lewarku - i dodać gazu....... Może oba koła napędzane w górę ? A jak jest stały napęd na obie osie ? Inaczej lipa...
Rekomendowane odpowiedzi