Pietuh Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Grzegorz, Użytkownicy Sprzętu Modelarskiego nawet nie wiedzą o czym Ty piszesz Onegdaj żeby se polatać trzeba było budować i się przynajmniej liznęło jakieś podstawy, dzisiaj większość na którą tu pomstujemy kupuje w sklepie gotowca i jak będzie złożony to nikogo nie obchodzi, bo serwis,gwarancja itp. Tak wygląda przyszłość bo sklejanie modeli samodzielnie jest droższe i wymaga minimum wiedzy i doświadczenia i nie chcę krakać ale Modelarzy tych przez duże M których trochę jest na naszym forum będzie ubywać na rzecz U.S.M. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Nie bardzo wiem co to U.s.M ale masz racie zupełna Przemek a na marginesie ci co kupuja gotowce to nie sa modelarze to latacze bądz uzytkownicy modeli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Grzegorz, Użytkownicy Sprzętu ModelarskiegoModelarzy tych przez duże M których trochę jest na naszym forum będzie ubywać na rzecz U.S.M. Nie czytacie z uwagą ,przecież Przemek napisał sam co oznacza ten skrót . Użytkownicy kontra modelarze to raczej OT jak i temat na sporą "wojenkę" . Zastanawiam się tylko co o sobie myśleć...od dzieciaka dłubałem,budowałem,rozwalałem,laminowałem,nitrocelonowałem,robiłem foremki,kopyta a teraz jak mnie stać,czas goni i kupuję zestawy/gotowce to kim ja właściwie jestem ?? może jakimś odmieńcem Mam się czuć tu gorzej,inaczej się patrzy na modelarzy a inaczej na użytkowników ,a z odmieńcami co ? Ludzie, budujcie ,kupujcie,składajcie i cieszcie się lataniem,zabawą,rekreacją ,zawodnictwem a nie dzielmy się na my /wy/ oni... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Rafał ty to akurat jesteś modelarzem, wiem to na pewno!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Czyli tak można, na legalu bez papierków żadnych? https://www.facebook.com/profile.php?id=100002182445332&fref=ts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Nie czytacie z uwagą ,przecież Przemek napisał sam co oznacza ten skrót . Użytkownicy kontra modelarze to raczej OT jak i temat na sporą "wojenkę" . Zastanawiam się tylko co o sobie myśleć...od dzieciaka dłubałem,budowałem,rozwalałem,laminowałem,nitrocelonowałem,robiłem foremki,kopyta a teraz jak mnie stać,czas goni i kupuję zestawy/gotowce to kim ja właściwie jestem ?? może jakimś odmieńcem Mam się czuć tu gorzej,inaczej się patrzy na modelarzy a inaczej na użytkowników ,a z odmieńcami co ? Ludzie, budujcie ,kupujcie,składajcie i cieszcie się lataniem,zabawą,rekreacją ,zawodnictwem a nie dzielmy się na my /wy/ oni... Ja tez wiem, ze jesteś Modelarzem i nie myl tematów forum :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Czyli tak można, na legalu bez papierków żadnych? https://www.facebook.com/profile.php?id=100002182445332&fref=ts Taki filmik to można zrobić maleństwem pod tytułem hubsan i nie robił bym z tego awantury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Ja tez wiem, ze jesteś Modelarzem i nie myl tematów forum :-) Nie piszemy kto jest a kto nie jest modelarzem bo z pewnymi faktami się pogodziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Jak miałem pierwszą w życiu Syrenkę 105 to gdybym nie umiał przy niej dłubać to bym chodził pieszo, dzisiaj w nowoczesnych konstrukcjach można tylko podnieś maskę i "se popatrzeć". Tak już się dzieje w wielu dziedzinach życia. Lubimy budować, bo i satysfakcja większa i nic nas w modelu nie zaskoczy (no może prawie nic) ale w handlu zaczynają się pojawiać te zabawki już w takich cenach, że zacznie wygrywać ekonomia, tu taki przykład http://www.modelekatowice.pl/p/624/15638/dji-phantom-1-gps-pod-gopro-phantom-1-drony-phantom.html i początkujący chcący zacząć przygodę z modelami zastanowi się mocno, bo jak policzy, to budując coś samemu o tych możliwościach zapłaci dużo drożej. W nas natomiast pozostaje ta nostalgia za mijającą epoką w której można się było bawić w latanie tylko i wyłącznie budując coś samemu, a być może jesteśmy trochę zazdrośni z powodu utraty tego przywileju USM - Użytkownik Sprzętu Modelarskiego USŻ - Użytkownik Sprzętu Żeglarskiego, bo żeglarze to już też Dinozaury. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Przy okazji pojawiły się nowe technologie. Kiedyś, żeby coś ulotnić, trzeba było kupić kilka desek sklejki, trochę listewek, folię albo papier śniadaniowy. I koniecznie silnik spalinowy, bo elektryczne się nie za bardzo nadawały. A dziś? Powszechna jest pianka. Można się obruszać, ale pianka ma wiele zalet - jest prosta w naprawie, można z niej łatwiej formować to czy tamto, modele robi się szybciej, a samoloty często bardziej przypominają pierwowzór niż "coś z drewna na kształt". Do tego mamy silniki elektryczne, małe, duże, wielkie, baterie wszelakie - wszystko łatwo dostępne, łatwe do połączenia, przyjeżdża się na lotnisko i po najdalej pięciu minutach model jest w powietrzu. Co do spaliny, to ja jeszcze nie widziałem, żeby wystartowała szybciej niż po kwadransie... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Wracając do tematu ,to jak z tym debilizmem...??? . Szkolić się czy nie ? "Promować" takie tematy ,może jakiś FpV-owiec weżmie sobie to do serca i czasem się zastanowi ? Olać i dalej robić swoje ? Odciąć się i mieć w du...e ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 jest na to jeden sposób po prostu nie zakładac takich biciopianowych tematów bo to nic nie wnosi na tym forum a tylko rozdziela jednych od drugich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Dlatego temat otworzylem w HydeParku a nie w działach modelarskich .. uważam, ze jednak warto podobne poruszać .. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 I na koniec powiem: łódki budujta, i problemu nie będzie i adrenalina jest, i w budowie można się wykazać, A jak łódka dobrze zrobiona,to i latać potrafi A.C. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Wracając do tematu ,to jak z tym debilizmem...??? . Szkolić się czy nie ? "Promować" takie tematy ,może jakiś FpV-owiec weżmie sobie to do serca i czasem się zastanowi ? Olać i dalej robić swoje ? Odciąć się i mieć w du...e ? I dlatego takie tematy mają sens. Czasem jest on głęboko ukryty, ale zawsze. I na koniec powiem: łódki budujta, i problemu nie będzie i adrenalina jest, i w budowie można się wykazać, A jak łódka dobrze zrobiona,to i latać potrafi A.C. Ech, chyba, że okaże się, że każdy dostępny akwen jest akwenem lęgowym jakiegoś ptactwa.... A śledzi cię nawiedzony ekoterrorysta ze strażnikiem miejskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Z tym plywawniem Andrzej to tez do konca nie tak chop,akurat ja mam Jawornik i jest ok pływa sie ale z wędkarzami juz nie raz była zadyma.PZW trzyma łape na prawie wszystkich akwenach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Mądrości o g...nie komentował nie będę, bo to ani mądre, ani grzeczne. A co do wody to zawsze można znaleźć taką, żeby dało się pływać. Przez ostatnie 40 lat ja osobiście ani razu nie miałem problemu ze strażą miejską, czy z policją. Nie mają na nas paragrafu. Kiedyś jeden strażnik czepił mi się, że niby za głośno. Padło pytanie: na jakiej podstawie tak twierdzi? I było po sprawie. Wędkarze, to inna sprawa. Wielkiego szacunku dla nich nie mam, bo w przeważającej części, to są brudasy i syfiarze. To co pozostawiają po sobie nad wodą, woła o pomstę do nieba. I te wiadra starego chleba, wyrzucane do wody jako zanęta... Mam z nimi tak samo długie doświadczenia jak z pływaniem. I tu akurat nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Staram się więc wybierać takie akweny ,gdzie ich nie ma. I można taką wodę znaleźć bez problemu. Przynajmniej ja z tym problemu nie mam. A.C. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Mądrości o g...nie komentował nie będę, bo to ani mądre, ani grzeczne. ...Wielkiego szacunku dla nich nie mam, bo w przeważającej części, to są brudasy i syfiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Wystarczy przejść się po naszej zatoczce na przykład, albo wzdłuż Odry się przejść... Nie dość ,że brudasy, to jeszcze pieniacze i pijacy. No nie wszyscy oczywiście, Ale ta cześć gorsza rzutuje na całe tamto środowisko. Po wieloletnich dodświadczeniach z nimi tak to odbieram. A,C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi