songo78 Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Cel: budowa pierwszego treningowego szybowca DLG na początek zabawy w Discus Launch Gliders Model buduję na podstawie planów, które można otrzymać za darmo wysyłając maila na adres podany na stronie http://www.f3k.nl/index.php?id=3 Ponieważ nie znam się na laminowaniu postanowiłem zbudować tanim kosztem konstrukcyjny model DLG aby sprawdzić czy tego typu latanie mi się spodoba i odpocząć trochę od kombatów 😉 W mailu od autora planów otrzymujemy kilka plików pdf. Wybieram MiMi Build-up Wing i plan podzielony od razu na kartki A4. Rozpiętość MiMi to 1m. Po sklejeniu kartek powycinałem większość elementów: Pozdrawiam, Krzysiek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 obserwuję z ciekawością budowę mini dlg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Wycinanie formatek papierowych żeber to chyba nie najlepszy pomysł. Po naklejeniu/odbiciu tak wąskich elementów do balsy można uzyskać odchylenia kształtu bo papier zacznie się zakrzywiać. Upchaj sobie żeberka na kartce na wysokość deski (10cm) i wtedy obrabiaj balsę jeśli nie robisz tego na bloczku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Ciekawe, chętnie będę śledził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Po powrocie z wakacji lecę dalej z budową. Z selekcjonowanej balsy powycinałem większość klocków: Podsumowanie zakupów będzie na końcu ale oprócz desek balsowych kupiłem od razu listewki sosnowe 6x3mm, rurkę węglową cienkościenną 4mm (zamiast pręta 3mm, który jest w planie), drut 0,5mm z którego będą popychacze schowane w rurce, 1m folii termokurczliwej i śrubę nylonową M3. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Wyciąłem sklejkowe elementy kadłuba, trochę powierciłem i zacząłem klejenie: Otwór na nylonową śrubę mocującą skrzydło nagwintowałem przy pomocy śruby metalowej o tym samym rozmiarze. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulugula Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Witam, będę się przyglądał gdyż sam się zastanawiałem na budową "MIMI". Możesz napisać jaka to rurka węglowa? może być 4mm/2mm? @Magilla mógłbyś napisać dokładniej (łopatologicznie) jak dokładnie wycinać z balsy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Moja ma 4mm/3mm - trzeba walczyć z wagą ogona ale jakbym miał 4/2 to bym jej użył Może spróbujesz go powiększyć do 1,35m albo 1,5m i zrobić mu lotki? To taka luźna propozycja... Ja wycinałem żebra naklejając wycięte szablony papierowe na balsę - sporo czasu mi to zajęło. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 @Magilla mógłbyś napisać dokładniej (łopatologicznie) jak dokładnie wycinać z balsy? Chodziło mi o to aby nakleić papierowe szablon na balse w jednym kawalku a nie wycinać każdy pojedynczy. Tak wąski szablon papierowy jest wiotki i po przyklejeniu na balsę może okazać się że żebra będą zdeformowane - nawet gdy tego okiem nie widzimy. Najlepiej robić żeberka na bloczku ale w tym przypadku może to być dosyć cięzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulugula Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Czyli w sumie dobrze zrozumiałem Na razie wolę jestże nie budować powiększonych modeli bo za sobą mam tylko 2 piankoloty, a MIMI byłby pierwszym balsowcem z oklejanymi skrzydłami.Troszkę szkoda że tych lotek nie ma, napisz jaki osprzęt planujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/55791-moje-pierwsze-dlg-ciekawość-jak-się-rzuca/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Mała aktualizacja prac przy kadłubie, który wygląda teraz tak: Osprzęt musi być mikro - serwa przymierzę w sklepie, pakiet chyba zrobię z akumulatorków AAA, na pewno muszę kupić najmniejszy czyli 3-kanałowy odbiornik do Tg9x http://hobbyking.com/hobbyking/store/__10625__HobbyKing_GT_2_2_4Ghz_Receiver_3Ch.html Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Główna część kadłuba polakierowana lakierem bezbarwnym czeka na wyposażenie: W międzyczasie rozpoczynam budowę skrzydła: Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Ciekawi mnie bardzo czy nie bedziesz musiał doważyć na dziobie !?!?! Ładna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Dzięki. Też jestem ciekaw czy waga wyjdzie właściwa... Na razie połówki skrzydła nabierają kształtu: Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Śledzę temat i czekam na oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Kupiłem najmniejsze serwa 5g, usunąłem mocowania na śruby i wkleiłem klejem polimerowym do kadłuba - weszły na styk: Zastanawiałem się czy nie kupić HS-40 - są trochę mniejsze i lżejsze ale model z założenia miał być tani w budowie. Poza tym popracowałem trochę nad ogonem i popychaczami sterów: Odbiornik będzie zamocowany w klapce zamykającej kadłub, w przedniej części powinien też zmieścić się pakiecik. Pod skrzydłem zostało miejsce na jakiś mały logger: Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Cześć Jak widzisz jest ciasno i wychodzi że dołożyć na przód parę gram trzeba będzie zakładam że nawet dużo robiłeś przymiarki ze skrzydłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Zobaczymy, ciasno jest ale zmieszczę wszystko z przodu. U Ciebie widziałem część wyposażenia pod skrzydłem, mam też cieńszą rurkę węglową, deski balsowe były ważone, mam zamiar jeszcze stateczniki wyażurować. Skrzydła jeszcze nie skończyłem, wolno mi to idzie... A jak sobie poradziłeś z kołkiem przez którego jedna połówka skrzydła jest cięższa? Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Drugą połówkę dowazyłem monetą ma taśmę prawie nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi