Osa Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Zdjęcia i parę słów wstawiam dzięki "namowom" Sławka..... Po wielu bojach z "maluchami" postanowiłem zbudować coś o bardziej słusznych wymiarach. Wybór padł na Katanę X-lite. Plany pobrałem i troszkę nad nimi musiałem popracować. W planach większość jest zbudowana z balsy 3mm ja jednak postanowiłem troszkę wzmocnić konstrukcję i dałem sklejkę topolową 2,4mm. Mam już częściowo sklejony kadłub. Okazało się, że model Sławka i mój zaczęly powstawać prawie w tym samym momencie ja jednak poszedłem na "łatwiznę" i przerobiłem pliki pod Artex Troszkę szczegółów z budowy Kabinka jeszcze bez szybki Statecznik poziomy Trochę chaotycznie to powstawiałem ale kasowanie adresów już mni epozbawiło paru zdjęć. Sory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz70 Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Sławek prace cos staneły , moja Katana jest już oklejona i zamontowany cały osprzęt jeszcze tylko silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Niebawem temat ruszy ponownie.Kupiłem dźwignię serwa do napędu steru kierunku, wyrysowałem otwory do linek w kadłubie.Zrobię dziury na te linki i zaczynam oklejanie kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 P.S. niezła reklama papierosków ..... Adaś ! Mógłbyś za to wziąć niezłą kasę :rotfl: - np. na nowy silnik ... :devil: (żart) Model z plików Artex - nieźle, nieźle. Podoba mi się Sławku, śledzę budowę Twojego modeliku ! Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 P.S.niezła reklama papierosków ..... Adaś ! Mógłbyś za to wziąć niezłą kasę :rotfl: - np. na nowy silnik ... :devil: (żart) Model z plików Artex - nieźle, nieźle. Podoba mi się Powodzenia A leżały pod ręką jeśli kogoś to uraziło to wielkie sorki. A kaska by się przydała oj przydała..... Ważniejsze jest jednak zdrowie, a z nim ostatnio było kiepsko.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Z pozdrowieniami Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Witam, jestem nowym czytaczem forum teraz reanimuję taką katankę lite 2x2 na dl50 potem chętnie zrobię od podstaw na 2,6m nie do końca wierzę w takie pospolite ruszenie na forum- z reguły jednak każdy sobie rzepkę skrobie myślę jednak, że jakbyśmy się zebrali do kupy mailowo, telefonicznie to: -może sławek przygotowałby plany pod tartak do artexu ( ma w tym wprawę ) -ja mogę wykonać formę na maskę silnika i po kosztach rozsyłać chętnym (w granicach rozsądku) -ktoś kto ma w tym wprawę wytłoczy kabinę pilota itd. Widzę, że titcaca ma też wlk. chcicę na takie letadło. nie chodzi mi o realizowanie jakiegoś nadętego projektu, ani o walkę o rabaty, tylko o niwelację przeszkód technologicznych, które skutecznie zniechęcają nas czasem do realizowania swoich marzeń o naprawdę konkretnym ptaku ( :lol2: jak to fajnie wyszło. Zupełnie jak z Forum Polskich Perwersów- jeśli takowe istnieje). Bezczelnie wcinam się w temat Sławka, gdyż przyciąga on miłośników katan i własnoręcznej balsowej jechanki a na ich odzew liczę. Proszę o kontakt . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Łukasz walczy ze swoim modelem na uczelni więc temat katany 2,6m trochę ucichł.My nie robimy wspólnego projektu Katany 2,6m. Przymierzamy się z Łukaszem do takiego modelu ale z tego co wiem to chyba będę go robił sam. Przepraszam tutaj Grzegorza za zwłokę przy jego Extrze ale jest trochę innych zajęć.Jednak obiecuję że niebawem do tematu wystartuję. Co do samych planów Katany 2,6 to chyba nie będą udostępnione z takiego powodu że zostały one zmienione wogóle w stosunku do X-lite która był pierwowzorem do ich opracowania ,jednak tu musi wypowiedzieć się sam Łukasz. PS: Temat jest założony jako budowa mojego modelu, ale im więcej wymiany doświadczeń w tym temacie, tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Przepraszam tutaj Grzegorza za zwłokę przy jego Extrze ale jest trochę innych zajęć.Jednak obiecuję że niebawem do tematu wystartuję. Za co? a za zwłokę, Sławek no przestań, jak Ci wysyłałem plany Extry to zaraz mówiłem, że się nie pali i na spokojnie to zrób. Widzę, że w temacie (tym jak i mniejszej katanki) z Twojej strony ruszyło się ostatnio baaaaardzo nie wiele, więc wyobrażam sobie jak jesteś "zawalony" innymi zajęciami. Szkoda, że ucichł temat katany 2,6 ale rozumiem, że jest ciągle żywy i wiosną zobaczymy filmik z oblotu tego cuda Pozdrawiam Cię i wszystkich budujących katany, śledzę was po cichu i przyglądam się postępom w pracach. Piękna robota i trzymajcie tak dalej :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 Witam wszystkich czytających ten temat.Zapewniam że Katana nie została zapomniana i budowa ruszy po 1 stycznia.Znowu zmieniam miejsce zamieszkania , w związku z tym będę miał wreszcie miejsce do montażu skrzydeł bez konieczności zwijania całego warsztatu na noc.Do tej pory jedynie brak miejsca wstrzymuje dalsze prace.Po złożeniu na sucho skrzydła przeraziła mnie jego wielkość i postanowiłem się wstrzymać z montażem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Jestem bardzo ciekaw wagi Twojej katany. Jeżeli będziesz miał chwilkę czasu to byłbym wdzięczny gdybyś zważył i napisał. Chciałbym porównać ze swoją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Może jutro zważę to co już zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 No dobra, mam urlop i postanowiłem zabrać się do pracy nad skrzydłami , mam nadzieje że zrobię oba do końca tygodnia .Dziś od rana zrobiłem tyle co na zdjęciach i zaraz biorę się dalej do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Sławek ladne skrzydelka ,a widzac po zdieci testowales klej (odemnie CA),i jak zadowolony??Jak cos to podesle Ci jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Grzesiek, klej jest The Best.Jak będziesz miał większą ilość to chętnie odkupię jeszcze ze 4 Tymczasem zamknąłem kesony w jednym skrzydle, wyszło bardzo sztywne... ... i jeszcze trochę więcej zrobione.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Skrzydełka prawie zrobione, jeszcze szlifowanie i lotki do zrobienia ale to jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Pięknie się prezentują :mrgreen: Czyli jest szansa w niedługim czasie zobaczyć "sztukę" w całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Pięknie się prezentują :mrgreen: Czyli jest szansa w niedługim czasie zobaczyć "sztukę" w całości Cały czas nad tym pracuję Pierwsza przymiarka skrzydeł do kadłuba.Przeraziła mnie trochę wielkość modelu (za mały).Mogłem zrobić 215cm.Na jednej z fotek położyłem radio żeby był jakiś punkt odniesienia wielkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 No no, bardzo piękne cuś się pojawia, niedługo pewnie zobaczymy kolorystykę modelu. A to że trochę za mały to zawsze możesz zrobić następny :ble: a tak poważnie to super robutka Sławku, co do oblotu to nic nie wspominam bo jak widać to zima ostro daje w :ass: i chyba na lotnisko może się uda zawitać w połowie marca :wall: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 U nas śnieg pada od tygodnia, mnie urlop się kończy w poniedziałek więc chcę jutro lotki wyprodukować.Folię mam do oklejenia, może w sobotę coś zacznę robić w tym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.