Skocz do zawartości

Katana X-Lite 2m, Katana 1,8 ADW-Saito125

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy zmieniłes już szczeliny w statecznikach, ale na tych zdjęciach powyżej wcale ne sa one takie duże...

Ja problem ze szczelinami miałem w funtanie 140. Aby uzyskac maksymalne wychylenie lotki zawiasy musiały być lekko wysunięte, co powodowało utowrzenie się szczeliny na ok 3 mm. Kiedy latałem np. harrierem model był bardzo niespokojny (moje serce też...). Zaczęliśmy poszukiwanie żródła problemu od szczelin w skrzydłach i po zaklejeniu ich wszystko ustapiło:)

• Odpowiedzi 450
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość slawekmod
Opublikowano

Dzięki za porady. Szczeliny zakleję, mają około 3mm.

Przymierzyłem skrzydła, delikatne szlifowanie i zniknie szczelina pomiędzy nimi i kadłubem.Właściwe to wystające listwy dźwigarów trzeba doszlifować.

dsc0176v.jpg

Dokręciłem silnik bo muszę wytrasować otwory pod popychacze gazu i ssania oraz zastanowić się nad prowadzeniem zasilania modułu oraz wężyków paliwowych.

dsc0177d.jpg

Napewno dzień oblotu zbliża się wielkimi krokami.

dsc0178y.jpg

Opublikowano

Cos pieknego :) ja tutaj jestem nowy i z modelami tego typu nigdy nie mialem do czynienia (glownie szybowce) ale jak sie patrzy na ten postep prac to az sie humor poprawia. Gratulacje samozaparcia i dokładnosci bo tej czasami nam brakuje.

Gość slawekmod
Opublikowano
Cos pieknego :) ja tutaj jestem nowy i z modelami tego typu nigdy nie mialem do czynienia (glownie szybowce) ale jak sie patrzy na ten postep prac to az sie humor poprawia. Gratulacje samozaparcia i dokładnosci bo tej czasami nam brakuje.

Dzięki :D, chłopaki (Tomek, Kakabe, Piotr,Sławek_9000 i kilku innych) robią Ultimate, ja też taki chcę :faja: , plany już mam więc może niebawem będzie coś innego niż Katana :D

Gość slawekmod
Opublikowano

Relacji ciąg dalszy.Wstępnie zrobiłem zarys kopytka na kabinę, jeszcze trzeba podszlifować i zalaminować a potem formowanie Vacu, heh jeszcze nie robiłem tą metodą ale zawsze jest ten pierwszy raz.Jak kabinka wyjdzie a ktoś by potrzebował do takiego modelu to zapewne będę w stanie wyprodukować kilka sztuk.

dsc0179k.jpg

dsc0180.jpg

Dziś doszlifowałem dokładniej kabinkę, może do wieczora uda mi sie zagipsować, jutro docieranie, a pod koniec tygodnia może wylaminuję kopytko do końca.Na upartego mógłbym zrobić kabinkę z laminatu ale byłoby to za proste wiec będzie przezroczysta przyciemniana.Etap produkcji kabinki raczej mało ciekawy więc chyba pokażę już gotową.

dsc0181.jpg

Gość slawekmod
Opublikowano

Dobra, w takim razie jutro pokażę fotkę zagipsowanego kopyta kabiny, potem laminowanie i formowanie vacu.Muszę zrobić maszynerię do formowania podciśnieniowego.Chyba dam radę.

PS: dziś przyszedł mi towar na następny duży model :D

Gość Anonymous
Opublikowano
dziś przyszedł mi towar na następny duży model :D

a będzie robił Pan modele tej wielkości na zamówienie ?? bo najprawdopodobniej byłbym chętny :]

Gość slawekmod
Opublikowano
dziś przyszedł mi towar na następny duży model :D

a będzie robił Pan modele tej wielkości na zamówienie ?? bo najprawdopodobniej byłbym chętny :]

Niestety ale nie, robię modele raczej dla siebie.Nie mam czasu ani warunków do wykonywania ich na zamówienie.

Gość slawekmod
Opublikowano

Po wielu bojach z kabiną zdecydowałem się pokryć ja gipsem doszlifować i zalaminować, jednak zmieniłem plan i pokryłem ją szpachlą z żywicy epoksydowej z mikrobalonem.Jutro wstępne szlifowanie, uzupełnienie ubytków szpachlą i czas myśleć o formowaniu kabinek.

dsc0198a.jpg

Opublikowano

W Czechach są gotowe termokurczliwe arkusze folii na kabiny róznej grubosci i wielkosci za smieszne pieniądze

Tak wygląda gotowa kabina z folii termokurczliwej pomalowana lakierem samochodowym

082084a1b5f7f3b6med.jpg

Gość slawekmod
Opublikowano

Nie używałem takiej foli (termokurczliwej),do Czech mam za daleko.Jednak mam folię 0,4 i 0.6mm (odpowiednio kosztują 14 i 21 zł za około 120x100cm).Zrobię maszynę do Vacu i będę tłoczył.Wstępnie dziś doszlifowałem kopytko i wieczorkiem uzupełnię braki szpachli na nim.Jutro doszlifuję ostatecznie i wypoleruję całość.

dsc0199w.jpg

Gość Anonymous
Opublikowano

Sławek i Radek, czy moglibyście dać namiary na źródła tych cudownych folii termokurczliwych???

Gość slawekmod
Opublikowano
Sławek i Radek, czy moglibyście dać namiary na źródła tych cudownych folii termokurczliwych???

Ja nie używam termokurczliwej, tylko zwykłej.Jest u nas sklep pod nazwą Plexal i mają tam takie folie.Jeżeli tłoczenie mojej kabinki się uda to zainteresowanym mogę takie kabinki (Katana X-lite 2m) wyprodukować jednak najpierw muszę być zadowolony w 100% z ich jakości.

Gość Anonymous
Opublikowano

Folia oferowana przez modelpartner nie jest termokurczliwa - konsultowałem to z właścicielem sklepu i on sam stwierdził, że nadaje się ona głównie do formowania podciśnieniowego.

No to może Radek - proszę - zdradzi swoje czeskie źródło folii TERMOKURCZLIWEJ?

Opublikowano

Sklep SZCZ model w Ostravie 50 koron arkusz folii 40cm na 60cm jak dobrze pamietam. Sprzedawca dosyc dobrze kmini po Polsku także spoko można sie dogadać. Z wysyłką to juz trzeba sie dowiedziec ja zawsze odwiedzam sklep osobiscie nie przez internet, bo na stronie połowy rzeczy nie ma i chyba przy okazji kupie tego więcej bo widze, że zapotrzebowanie jest a folia kurczy się znakomicie :D

Podaje namiary

Prodejna a bazar OSTRAVA - SCZ Model, Chopinova 5

702 00 Ostrava 2 - Přívoz

otevřeno po - pá 9 - 17,30, so 9-12

tel., fax: +420 - 59 51 36 989

mobil: +420 - 732 876 219

e-mail: ostrava@sczmodelsport.cz

Gość slawekmod
Opublikowano

Dzisiaj ze Zbyszkiem >zibidic< formowaliśmy kabinkę do jego MIG 7.Maszyna do formowania podciśnieniowego (made in Zibidic) jest prototypem ale okazuje się że prawie udało się nam zrobić kabinkę.Wiadomo już co i jak więc biorę się za swoją wersję tego urządzenia.Ponieważ nie będę mógł skorzystać z piekarnika muszę poradzić sobie opalarką.Jest to wykonalne bo dziś przeprowadziliśmy stosowne próby i okazało się że da radę w ten sposób.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.