pacek Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Tak jak pisałem zamówiłem sobie kit pezetelki, wybrałem spalinkę, bo leży sobie u mnie bezrobotny ASP fs61 , właśnie przed chwilą odwiedził mnie listonosz i dostarczył przesyłkę, zestaw dotarł do mnie bez uszkodzeń super zapakowany w podwójne pudło, super, na pierwszy rzut oka wszystko jest ok ale dokładne oględziny po powrocie do domu, oj będzie mi się dłużyła dzisiejsza droga powrotna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Zatrzęsienie tych PZL-i Co mnie przeogromnie cieszy, bo lotnictwo września po macoszemu traktowane. Messerów w każdej skali i tworzywie, a nasze co, gorsze? Będziesz szedł w detal, czy szybkie "manie" modelu do latania? Ech, żeby tak jakiś Polski producent puścił zestaw WWI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Będziesz szedł w detal, czy szybkie "manie" modelu do latania? cały czas mam dylemat, bo z jednej strony chciałbym mieć fajną "jedenastkę" ale jak się znam to gdzieś po drodze ugrzęznę i miną lata zanim model poleci, trochę mnie rażą miękkie skrzydła i tył kadłuba, ale wiem że jak nie będę kombinował to model ma szansę na lot nawet jeszcze w tym roku. I sam nie wiem swoją drogą model mógłby być niezłym poligonem doświadczalnym w budowie "tzw makiet" żeby nie daj boże nie obraził się autor kitu słowo "tzw makiet" odnosi się do moich umiejętności modelarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Ja obudowałem kadłub właśnie dlatego, że mnie też raziło... Jeszcze pójdzie folia i kratownicy nie będzie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Fajnie, że kolejna "jedenastka" będzie się szykować do lotu Model nie duży to i dekoracje makietowe nie za duże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 ma już zarysowany kompromisowy plan budowy, na razie mozolnie uwalniam sklejkowe elementy z formatek, chyba wezmę je ze sobą do roboty, to trochę nadgonię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 pewnie gdybym wziął ze sobą trochę wiecej narzędzi niż nożyk a do tego klej to byc może nie skończyło by sie na delikatnej próbie na sucho już się witałem z gąską, już myślałem że dziś wieczorem poleje się klej i właśnie skojarzyłem, że nie mam jeszcze serw do modelu, tzn są w drodze, ale nie za bardzo wiem jaką dziurę na nie wyciąć pisząc te słowa skojarzyłem że przecież serw z hk są zwymiarowane na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 prac nad kadłubem ciąg dalszy ... trwa to już trochę, ale nie dlatego że jest jakoś strasznie skomplikowane, tylko cały czas biję się z myślami czy kryć kadłub na twardo, czy zostawić podłużnice ? jeśli będę krył twardo to muszę trochę pocieniować 4 ostatnie wręgi i dolną sklejkową podłużnicę o grubość poszycia. Podjąłem też decyzję w moim modelu z tyłu będzie płoza a nie żadne kółko . a tak się prezentuje kadłub gotowy do zalewania klejem , no prawie gotowy bo brakuje jeszcze kołków do drutów podwozia, no i decyzji co do wykończenia kadłuba, choć chyba tak naprawdę to raczej decyzja zapadła i trochę szczegółów ogólne wrażenia z zestawu, pozytywne, fajne dość ciasne pasowanie elementów, jak to mawia mój kolega "łatwiej jest poluźnić, niż pociaśnić" większość zagwozdek, co do czego można wyjaśnić przy pomocy instrukcji, albo z relacji Lecha. przy składaniu kadłuba obowiązuje jedna zasada "klej to ostatnia rzecz o jakiej powinno się myśleć" dopiero po złożeniu wszystkiego w całość i upewnieniu się, że wszystkie elementy znalazły się we właściwych miejscach, szukamy w warsztacie kleju jak na razie kleju użyłem tylko do sklejenia wręgi silnikowej, bo składa się z dwóch warstw sklejki 3mm i podstawki pod serwa bo później miałbym trochę utrudniony dostęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Brawo, Arku! trochę mi się to z reklamą kojarzy " brawo Ty , brawo Ja" ale żeby nie było tak słodko to dałem trochę d..., na szczęście nie przy składaniu modelu, tylko przy składaniu zamówienia w HK, zamiast 4 serw, zamówiłem jedno , no i bedę musiał jeszcze raz zamawiać, na szczęście koledzy coś chcą z HK to się przesyłką podzielimy. Folię na szczęście zamówiłem we właściwych kolorach trochę ten niebieski za niebieski ale cena mnie przekonuje, że chyba jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 no mała aktualizacja, czyli raport z postępu prac. kadłub w zasadzie złożony czeka mnie teraz oklejenie balsą, jako że nie będzie kółka tylko płoza wzmocniłem trochę dolną podłużnicę wykorzystując kawałki sklejki pozostałe z zestawu, w chwili obecnej schnie statecznik poziomy, czas wyjąć silnik z modelu wiszącego pod sufitem w pokoju syna oczywiście 4 ostatnie wręgi zostały pocienione o grubość poszycia czyli jakieś 1,5 mm, zastanawiam się czy doklejać pozostałe podłużnicę, chyba odpuszczę. no i rybka ma już ogonek jeszcze surowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Płoza tempo budowy imponujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Też się zastanawiam nad płozą. Po wsadzeniu kółek z łożyskami model tak się pięknie toczy, że zastanawiam się, czy mi lotniska wystarczy do zatrzymania po wylądowaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 pogoda jak drut, pewnie wszyscy latają, a ja bidny mam dziś dyżur w pracy, ale robota nie zając, żeby nie uznać soboty za całkowicie straconą wziąłem kawałek modelu do pracy. ostateczne sklejenie i dotarcie w domu. element dobrze zaprojektowany, fajnie się składa i trzeba by się nieźle napocić żeby złożyć go krzywo. a tu już wyszlifowany na gotowo, pozostało wkleić kawałek wzmocnienia w ster kierunku, żeby bylo do czego doczepić dźwignię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zamierzasz go w tym roku oblatać??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zamierzasz go w tym roku oblatać??? no taki był plan , że albo pożegnanie starego roku albo przywitanie nowego. teraz zastanawiam się czy kieszenie na łączniki skrzydeł robić z papieru czy laminowane ? przymierzyłem silnik, spokojnie wszystko się zmieści, serwo od gazu i pakiet zasilający, myślę żeby wsadzić mu moduł żarzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 no taki był plan , że albo pożegnanie starego roku albo przywitanie nowego. teraz zastanawiam się czy kieszenie na łączniki skrzydeł robić z papieru czy laminowane ? przymierzyłem silnik, spokojnie wszystko się zmieści, serwo od gazu i pakiet zasilający, myślę żeby wsadzić mu moduł żarzenia. W sp. modułu żarzenia mogę potwierdzić, że to fajna sprawa. Znikają problemy z podłączaniem grzania przy starcie silnika a jeśli moduł jest wystarczająco inteligentny to znacząco podnosi komfort użytkowania np. długi postój przed startem z silnikiem pracującym na biegu jałowym nie jest żadnym problemem. Dla mnie to był największy problem tj. po długim postoju dodaję gazu a tu dupa zamiast startu jest kompromitacja. W sumie: bardzo dobry pomysł, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Gdzie takie piękne zestawy sprzedają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 a tu http://sklep-modelarski.eu/pzl-p11c-laser-cut-kit-gp-v2-p-2386.html jest też wersja elektryczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 no mała aktualizacja przymiarka do centropłata, częściowo sklejony zrobiłem też próbę oklejania folią z HK, co prawda Lech mówił, że okleja się nią fajnie, ale ja "niewierny Tomasz" musiałem sam spróbować i potwierdzam słowa Lecha bardzo fajna folia, fajny skurcz, dobry klej, żeby jeszcze robili matową była by super małą próbka na stateczniku pionowym. gdybym jeszcze dobrze odpylił go przed oklejaniem było by prawie idealnie zastanawiam się jak się pozbyć połysku, może po ewentualnym udanym oblocie polecę po całości matowym bezbarwnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Ładnie idzie tempo niezłe, faktycznie można by dać lakier a wcześniej na foli delikatne linie podziału cienkopisem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi