Skocz do zawartości

Poznań, lotnisko Kobylnica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie ma tu nic o naszym lotnisku, a dzieje się całkiem sporo! Tu filmik z poniedziałkowego spotkania. Sporo modeli było w powietrzu, niestety kilka też poległo... Najwięcej ludzi jest w niedzielę od okolic godziny 10 gdzieś do 17. Zapraszamy na wspólne latanie!

Edytowane przez bjacek
Opublikowano

Tu filmik z poniedziałkowego spotkania -czyli gdzie ?? :)

Dobra inicjatywa  Jacku ,załóż temat ,promuj modelarstwo w Poznaniu .

Opublikowano

Chyba nie radzę sobie z osadzeniem filmu. Najpierw się wyświetla, a później gdzieś go "wcina". To jest link do YT:

https://youtu.be/ppMBsvpxrT0

A spotkanie oczywiście na lotnisku Aeroklubu Poznańskiego w Kobylnicy. Niektórzy mówią - Ligowiec ;)

Opublikowano

super że jesteś na forum ,wybiore sie na Kobylnice tylko jedna prośba o mały wpis typu -jutro latamy na Ligowcu- i wtedy wiem ,że ktoś tam bedzie 

Opublikowano

Super Jacek, że rozpocząłeś temat, bo jeszcze trochę i ludzie by pomyśleli, że w Poznaniu już nikt nie mieszka :D  .

Opublikowano

super że jesteś na forum ,wybiore sie na Kobylnice tylko jedna prośba o mały wpis typu -jutro latamy na Ligowcu- i wtedy wiem ,że ktoś tam bedzie 

Jest nas tu więcej, ale jakoś się nie ujawniają. Na przykład piszący wyżej Roman ("micro"). Prawda Roman? ;)

Nie ma problemu - napiszę. Osobiście jestem zawsze w sobotę i niedzielę, jeśli tylko nie leje, chociaż w tym tygodniu raczej nie dam rady. W niedzielę zawsze jest więcej ludzi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W niedzielę był piknik zorganizowany przez Aeroklub Poznański na otwarcie sezonu lotniczego, więc nie bardzo było miejsce dla modeli, ale za to dużo działo się w sobotę. No i co najważniejsze - nareszcie poleciał Spitfire p. Ryśka. Niedługo szykują się kolejne "premiery".

A to z lotniska w Kąkolewie, na które niedługo zacznie przenosić się Aeroklub.

Opublikowano

Kąkolewo.... to ja mam propozycje.

Przenieśmy się od razu do Leszna, a Poznań - zaorać  ;) .

Wyraźnie komuś zależy na tym, aby w Poznaniu lotnictwo sportowe umarło  :( .

Opublikowano

Bliżej do Obornik na Słonawy. Kto był ten wie jak tam fajnie:) A niedługo  Rogoźnie będzie lotnisko modelarskie, będę o to walczył z gminą ;) Kto w Rogoźnie był ten wie ile mamy miejsca :)

Opublikowano

No właśnie to niezupełnie tak. Kiedyś podsłuchałem, że aeroklub ma problem ze szkoleniem, ponieważ ścieżkę podejścia dla Ławicy przesunięto aż nad Swarzędz. No i teraz tylko w wyznaczonych porach wolno latać powyżej 300 metrów, a przeważnie nie wolno. Dlatego przenosiny na inne lotnisko zapewne będą dla aeroklubu zbawieniem, ale dla nas - niekoniecznie ;). To Kąkolewo to przecież daleko jak czort.

Opublikowano

Ostatnio znalazłem lotnisko prywatne w Żernikach (ok 15min samochodem).

Czyli, prywatnie - można, Aeroklub już nie daje rady  :( .

Opublikowano

To lotnisko tez ma ograniczenia. Kiedyś rozmawialiśmy z właścicielem w kontekście "polatania sobie". Owszem, można, ale... Trzeba mu wcześniej dać znać, aby zgłosił to kontroli lotów na Krzesinach. W tamtych okolicach F16 wyczyniają niezłe harce i spotkanie w powietrzu np. z szybowcem mogłoby się źle skończyć. Sam widziałem, jak kiedyś nad Żernikami F16 "walczył" z pozorowanym atakiem rakietowym strzelając wabiami, więc tam tez nie ma lekko. Pokonując ponad 200 metrów w ciągu sekundy pilot nie bardzo ma czas na reakcję, a kilkukilogramowe modele są dla niego poważnym zagrożeniem.

Nie ma co narzekać, tylko trzeba się zorganizować i szukać miejsca na rekreacyjne lotnisko modelarskie w okolicach Poznania. Bo przeprowadzka do Kąkolewa może być początkiem końca sekcji modelarskiej w aeroklubie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.