solainer Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Opublikowano 22 Lutego 2017 Ruch u nas w jetach mały toteż dorzucam fotkę częściowo oklejonego. Aktualnie walczę z podwoziem, ceny łamanych goleni są dla mnie dość zaporowe dlatego postanowiłem je zrobić we własnym zakresie, na podstawie zdjęć, rysunków i tego co już widziałem narysowałem golenie, które potem dopieszczone zostały w AutoCad. Kupiłem tez już Aluminium PA6 i będę próbował coś z tego zrobić. Jeśli coś z tego będzie to pojawi się to niżej. Docelowo chciałbym zrobić coś w tym stylu. 1
RobertK Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 Piotrek, mógłbyś podrzucić namiar na materiał PA 6. Napisz jaką długość goleni potrzebujesz.
solainer Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Opublikowano 24 Lutego 2017 Cześć Robert. Pręty aluminiowe kupiłem w metal-e.pl. dotarly szybko i wyglada ze to jest to. Golenie pptrzebuje w długości 140 mm. To co narysowalem wyglada tak SKM_C224e17022410150.pdf
RobertK Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 Dzięki za link, faktycznie jest w czym wybierać. Z Twoich rysunków pewnie skorzysta tu parę osób...Proponuję Ci zmienić średnicę osi na 6mm/M6 Sprężyny już masz?
solainer Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Opublikowano 25 Lutego 2017 Sprężyn nie mam. Ostatnio jak robiłem podwozie do pt17 to zleciłem wykonanie sprężyn. Jak nie trafie na nic to też tak zrobię. Z rysunków można korzystać, może przy okazji znajdzie się ktoś chętny żeby mi to wykonać?
solainer Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Opublikowano 6 Marca 2017 Działam nieprzerwanie choć finisz wychodzi mi bardzo powoli. Skończyłem zabawę w oklejanie, jest nieźle choć mogło by być lepiej. Nie jestem zadowolony z przejścia kadłuba w ogon ale tam powierzchnia jest wklęsła i folia kurcząc się układała się po swojemu a nie tak jak ja bym tego oczekiwał. Pocieszam się tym że z daleka nie będzie widać. Mam też już komplet wyposażenia i nawet uruchomiłem z ciekawości silnik. Jak na takie maleństwo to trzaska się podobnie głośno jak P80 Pracuję również nad goleniami. Wytoczyłem i teraz będę walczył z frezarką. Najpierw jednak muszę okiełznać to urządzenie.
solainer Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Opublikowano 8 Marca 2017 Prace nad goleniami trwają. Jak się okazuje obróbka metali nie jest wcale tak skomplikowania i po odrobinie treningu wydaj mi się że idzie mi całkiem nieźle. Został mi do wykonania jeden element i powiercenie otworów na śruby. Jedna goła goleń wazy 60 gram. Pewnie ze sprężyną będzie z 65- 70. Co najważniejsze wydaje się być bardzo solidna. Mam nadzieję że te golnie się sprawdzą. Muszę jeszcze narysować i wykonać przednią goleń. Nie bardzo wiem jakie kola kupić, u nas w sklepach kół do jetów nie ma.
paulusr Opublikowano 8 Marca 2017 Opublikowano 8 Marca 2017 Super, ze ogarnąłeś temat goleni. Co do kół możesz spróbować Nona Air. Są bardzo lekkie ale w całości plastikowe. Możesz tez sprawdzić te z Nastika 77 mm. Nie nadaję się do hamulców ale są solidne i tanie. http://www.nastik.pl/kolo-gumowe-felga-aluminiowa-77mm-p-5304.html Używam takie w L39 1:6.5.
solainer Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Opublikowano 16 Marca 2017 Dziękuję za namiar na koła, są całkiem w porządku. Gdyby nie brak odpowiednich sprężyn to można by powiedzieć że skończyłem. Kupiłem kilka rodzajów sprężyn ale wszystkie są za słabe i wahacze siadają do zera. Jak nic nie znajdę to przyjdzie mi zlecić wykonanie, a trochę mi się już spieszy bo chciałbym już się wybrać z nim na lotnisko. Następne zdjęcia z lotów i ile poleci
mecenas Opublikowano 16 Marca 2017 Opublikowano 16 Marca 2017 Cześć. Poleci! co ma nie polecieć! . Kilka lat temu zamawiałem sprężyny robione na zamówienie. W Bielsku, albo w Andrychowie, kurcze, nie pamiętam , firmę znalazłem w sieci. Na stronce był nawet kalkulator do obliczenia siły, śred. drutu, ilości zwojów, itp. E: tutaj http://www.springs.com.pl/oblicz.php
RobertK Opublikowano 16 Marca 2017 Opublikowano 16 Marca 2017 https://www.jautsch.de/Fahrwerksbeine/Ersatzteile-fuer-Fahrwerksbeine/
solainer Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Opublikowano 24 Marca 2017 Dziękuję Robercie za namiar na sprężyny ale te były by dla mnie za krótkie. Moje amatorskie podwozie wymaga sprężyn o długości 47mm. Na szczęście bez problemu wykonano mi 5 kompletów za całe 40 zł o parametrach jakie były mi potrzebne. Będą na zapas. Także teraz podwozie pracuje dobrze i jestem zadowolony z efektu. Zobaczymy jak się sprawdzi w warunkach bojowych. Zważyłem całość i masa modelu bez paliwa wynoś 7,6kg. Było by lepiej ale wyważenie dodało niecałe 200 g ołowiu w samym dziobie. Z tego wyniku też jestem zadowolony. Czekam na lotną pogodę, może już w przyszły weekend się uda.
RobertK Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 Z niecierpliwością czekam na Twoje wrażenia po oblocie modelu.
Callab Opublikowano 25 Marca 2017 Opublikowano 25 Marca 2017 Piotrek, super model. Na pewno poleci - skrzydła ma, silnik ma, wygląd ma i nic więcej do lotu nie trzeba .Jak będziesz na lotnisku, to zrób jeszcze zdjęcie swojej osoby z modelem postawionym w pionie. Na zdjęciach nie widać, że ma dwa metry długości - kawał modelu! Czekam na fotorelację z oblotu.
solainer Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Opublikowano 27 Marca 2017 Dziś pogoda dopisała i udało się oblatać model. Co prawda zrobiłem tylko jeden lot ponieważ wybrałem się po pracy i na lotnisko dotarłem o 17.30 wiec czasu na drugi lot już prawie nie było gdyż się zaczęło ściemniać. Spodziewałem się, że będzie gorzej ale model lata i to bardzo dobrze. Nie wymagał praktycznie nic trymerowania, odjąłem dosłownie z 3 ząbki z wysokości. Podwozie super, kapitalnie amortyzuje. Ciesze się, że zrobiłem je samemu. Jedyny mankament to zbiornik paliwa, 1,5 litra to za mało. Zrobiłem kilka okrążeń, jedną przymiarkę i jedno lądowanie i gdybym zrobił jedno okrążenie więcej to brakło by mi paliwa. Timer miałem ustawiony na 5 min od momentu podniesienia przepustnicy. Po zapikaniu przeszedłem do lądowania. Muszę ustawić na 4 minuty lub zrobić większy zbiornik. Za duże zrobiłem też wychylenia sterów przez co model był nieco nerwowy ale to doreguluję, za to kapy są super skuteczne i fajnie się ląduje. Mankamentem jest też mój samochód. Ciężko jest zmieścić 2 metrowy model do Punto ale nie ma rzeczy niemożliwych:) Przygotowania do startu: A teraz najlepsze materiał wideo sporządzony telefonem przez żonę. Przy kolejnych lotach postaram się nagrać coś więcej. Na razie tak na smaczek. 3
piotr jet Opublikowano 27 Marca 2017 Opublikowano 27 Marca 2017 Dziś pogoda dopisała i udało się oblatać model. Co prawda zrobiłem tylko jeden lot ponieważ wybrałem się po pracy i na lotnisko dotarłem o 17.30 wiec czasu na drugi lot już prawie nie było gdyż się zaczęło ściemniać. Spodziewałem się, że będzie gorzej ale model lata i to bardzo dobrze. Nie wymagał praktycznie nic trymerowania, odjąłem dosłownie z 3 ząbki z wysokości. Podwozie super, kapitalnie amortyzuje. Ciesze się, że zrobiłem je samemu. Jedyny mankament to zbiornik paliwa, 1,5 litra to za mało. Zrobiłem kilka okrążeń, jedną przymiarkę i jedno lądowanie i gdybym zrobił jedno okrążenie więcej to brakło by mi paliwa. Timer miałem ustawiony na 5 min od momentu podniesienia przepustnicy. Po zapikaniu przeszedłem do lądowania. Muszę ustawić na 4 minuty lub zrobić większy zbiornik. Za duże zrobiłem też wychylenia sterów przez co model był nieco nerwowy ale to doreguluję, za to kapy są super skuteczne i fajnie się ląduje. Mankamentem jest też mój samochód. Ciężko jest zmieścić 2 metrowy model do Punto ale nie ma rzeczy niemożliwych:) Przygotowania do startu: IMG_4652.JPG IMG_4658.JPG A teraz najlepsze materiał wideo sporządzony telefonem przez żonę. Przy kolejnych lotach postaram się nagrać coś więcej. Na razie tak na smaczek. Gratulacje!!!!!!!
vader Opublikowano 27 Marca 2017 Opublikowano 27 Marca 2017 Witam Gratuluję modelu. A lądowanie -bajka. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi