Wojtek I Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Witam. Już od dawna miałem ochotę na model tego typu, początkowo miała to być polska konstrukcja CWJ, ale belka kadłuba w skali 1:4 jest zbyt wąska do pomieszczenia elektroniki i zasilania. Ostateczna decyzja SG 38 w skali 1:4. Foto oryginału. Dane modelu: Rozpiętość 2600 Długość 1570 Profil GOE 426 AIRFOIL 400 mm Konstrukcja własna w oparciu o plany Jim EALY No i zaczynam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Bardzo ladny kolejny model ale czekalem na PWS-26 a okazuje sie, ze modelu nie bedzie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 'Już od dawna miałem ochotę na model tego typu, początkowo miała to być polska konstrukcja CWJ...." Szkoda, ale to taż ładny "kraciak" . Mam nadzieję, że chociaż będzie miał polskie oznakowanie . Będę obserwował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Andrzeju co do PWS'a o może, ale nie wiem. A "Patyk" będzie miał polskie znaki - latało ich z naszymi znakami 383 egz. wg różnych źródeł wyprodukowano ich w naszym kraju 30 do 48 szt. Jeśli ktoś ma fotkę z polskimi znakami o bardzo proszę o zamieszczenie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Tutaj jest trochę zdjęć: http://forum.aerodesignworks.eu/viewforum.php?f=65 I tutaj: http://www.muzeumlotnictwa.pl/magazyn/galeria.php?idg=3 Polecam też książkę "Zagraniczne szybowce w Polsce" Pana Kubalańcy i Witkowskiego. Świetny materiał żródłowy, zdjęcia, plany i barwne sylwetki.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Witam. Milo za Twoją radą zakupiłem "Zagraniczne szybowce w Polsce" - czekam na paczkę. Trochę popracowałem przy kadłubie (jeśli można to tak nazwać) - lubię pracę w drzewie - a takie są efekty. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BINIU 98 Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Witam. Wojtek na jakim profilu będziesz budował skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Profil GOE 426 AIRFOIL 400 mm. Jest bardzo podobny do do zastosowanego w dużym "Patyku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra22 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 super ze budujesz ten model też mam gotowy z tych samych planow kadłub stateczniki ale jak zaczolłem szukać odpowiedniego profilu do skrzydła temat budowy tego modelu zeszedł na drugi tor i tak przez 2-3 lata spoczywa na strychu Wojtku ogladam wszystkie twoje relacje z budowy budujesz piękne i dopracowane modele . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Witam. Wykonałem nakładki na prawej stronie kratownicy i zaczynam skrzynkę. Dzisiaj to nawet Słońce mi pomagało, przednia część kadłuba i pierwsza przymiarka całości. Na tym rysunki od których zaczynałem się kończą, dalsze prace idą wg zasady PPP - Pomyśl, Przytnij, Przyklej. I tak to wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra22 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 pięknie się prace posuwają nie spotkałem sie z planami zbigniewa luranca posiadasz wojciechu te plany w całosci tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Na końcu tego PDF-a. http://www.akmedlanky.cz/fileadmin/user_upload/Download/Stavba_letadel/SG-38_Szybowiec_Szkolny.pdf?hc_location=ufi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Marcinie to nie są plany modelu tylko dokładny opis szybowca (inwentaryzacja) zamieszczony w "Skrzydłach w miniaturze". Często korzystam z tych opracowań i z opracowań Muzeum lotnictwa. Obecna moda na "gotowce" zabiła czasopisma serwujące rzetelną wiedzę przydatną modelarzowi, to co teraz można kupić przypomina raczej katalogi reklamowe, choć wydawane na świetnym papierze to na 25 kartek dwie nadają się do przeczytania, szkoda. Czekam na książkę "Zagraniczne szybowce w Polsce" Pana Kubalańcy i Witkowskiego, zobaczymy co tam jest na temat tego szybowca. Tomek zamieścił link więc ja tego nie robię - dzięki Tomku - fajnie jest widzieć, że temat żyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Polskie malowania Patyka z roku lipca 1945 Rzadkowo - zamalowana swastyka, a pozostawione stare znaki rejestracyjne (górny), ale to przyszłość, a obecnie prace przy skrzynce kadłubowej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Jeśli można zapytać to jakie listwki uzyles i jaka sklejke?( chodzi o wymiary) Piękna czysta robota brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Opisałem na fotce (jak mało czytelna to musisz pobrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Wszystko czytelne dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Atmosfera miejsca udziela się konstrukcji. Bardzo sympatycznie to wygląda ! Jestem pewien, że składając listwę na listwę nie zapominasz o przeciwnym kierunku słojów przekroju w takim "składzie "... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Tak, staram się o tym pamiętać, na tej fotce powinno być to widać - strasznie lubię pracę w drewnie - jest to wspaniały materiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Bardzo, mi sie podobaja tego typu szybowce. Sam myśle nad budową is-3 ABC. Kibicuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi