Tomek Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Co do zdjęć to po prostu za blisko przysuwasz aparat (pewnie z komórki) do modelu i gubi się elektronika/optyka. Rób zdjęcia z trochę większej odległości , a jak masz za dużo otoczenia , które nie chcesz na zdjęciu to w dowolnym programie zaznaczasz to co cię interesuje, i wklejasz jako nowy obiekt/ nowy obrazek. Zapisujesz i masz to samo co poprzednio ale trochę w mniejszej rozdzielczości za to ostre i wyraźne. A model wymiata!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Tradycyjnie z puszki po piwku? Aluminium raczej kiepsko się klei. Czy takiego samego kleju używasz do drobnych detali (stopień do wchodzenia do kokpitu) i do "grubszych" (osłonka)? Witam Jerzy z puszki po piwku było by ciut za ciężko blacharkę robię z foremek do pasztetów o połowę cieńsze i plastyczniejsze. Co do fotek to popracuje nad tym mój wiekowy fujifilm ma wielkie kłopoty z makro przy sztucznym świetle. Wracając do modelu zabrałem się za pupcię i powstawiałem parę linek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Kadłub od dołu nie będzie oklejany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Będzie, jak Wojtek skończy mechanikę sterów (już o tym pisał). Chyba nic więcej teraz nie napiszę, bo patrząc na to co wyprawia Wojtek, całkowicie w kompleksy popadłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Dla Wojtka to powinno być osobne forum bo tutaj to człowiek popadnie w kompleksy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Nie, nie, nie zabierać go stąd! Niech tam makietowcy bawią się u siebie swoimi makrusami. My mikrusy trzymajmy się razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Panowie tera to się zawstydziłem to tylko zlepek scinków z balsy zmieszany z odpadkami międzyinnymi jakie można znaleźć w domu. Nie chwalcie dnia przed zachodem słońca bo naprawdę nie wiem czy to wogóle poleci. Mogę Wam powiedzieć że będzie następny mikrus jak triplan zostanie ulotniony albo rozbity. Dzisiaj zmechanizowałem stery, chodzą bardzo płynnie serwa spokojnie dają rade. Jeśli nici poliestrowe się nie naciągną powinno wszystko działać bez zarzutu. Bardzo boje się napędu lotek czy serwo da sobię radę jesli nie jest mozliwość wstawić większe. tak to mniej więcej wygląda no i zalepiłem dziure na koniec malowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Dzisiaj niewiele wstawiłem i przeszkliłem kanały inspekcyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 jaka masa póki co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Witam masa Piotrek całości z wszystkimi bebechami to cuś koło 130g nie wiem dokładnie bo kobity zwinęły mi chwilowo wagę. Jak odzyskam powiem dokładnie. Piękna pogoda nie sprzyja dłubaninie trochę się rozleniwiłem ale udało się sklecić trochę drobnicy każdy wie do czego to jest ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Witam dzisiaj zamontowalem skrzydła muszę przyznać że mialem z tym gimnastyki 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Ja pierdziu , ale super wygląda w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Fajnie to wygląda , ale takiego małego "pierdzipęda" ze szczegółami to mi się nie będzie chciało robić. Ciekaw jestem jak Triplanek będzie latał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Kurde, aż szkoda go wypuszczać. Dorobić atrapę silnika i śmigło z epoki (bo to co widać to niezły dysonans z resztą konstrukcji ) i powiesić pod sufitem, żeby cieszył oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witam śmigło będzie drewniane własnej roboty sam jestem bardzo ciekawy jak to poleci jeśli nie znajdzie miejsce pod sufitem. Przez ostatni czas zająłem się całą linkologią zrobiłem wszystkie odciągi. Następnie zabrałem sie za napęd lotek. Niestety próby zakończyły się fiaskiem, serwo nie wyrobiło w końcu miało ciągnąć 6 lotek. Po paru próbach powyłamywały się ząbki zębatki na silniczku i całkowita klapa. Na szczęście miałem w domu 5cio gramówkę, po niewielkiej przeróbce w środku modelu osiadło na swoim miejscu i spokojnie zaczęło dawać radę. Niestety to nie koniec problemów nitka poliestrowa się naciągała i nierównomiernie chodziły lotki, nie chciały sie ustawiać na środku. Lekarstwem na ten problem okazała się linka stalowa 0,3 mm. Wszystko działa poprawnie i bardzo dokładnie nic się nie zacina, a już miałem rezygnować z lotek Na koniec dorobiłem spód modelu i zamontowałem podwozie. tak to mniej więcej wygląda do końca został jedynie dzióbek z silnikiem, na tym etapie można by właściwie go oblatać. Te elementy bedę musiał zrobić bardzo lekko bo modelik jest praktycznie wyważony ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Do pełnego wyglądu, obowiązkowo drewniane śmigiełko własnej roboty . Świetnie całość wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Witam dzisiaj para kolejnych drobiazgów śmigiełko oczywiście będzie drewniane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Można prosić o jakiś filmik jak te lotki chodzą ? Ciekawość mnie zżera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Śledzę ten temat od samego początku i jak już tak blisko do zakończenia. To boje się że ten post do którego przewijam to oblot i coś poszło nie tak. tfu tfuNa półkę szkoda stawiać, kup do niego gablotę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 OK no to jest i filmik trochę niewyraźny ale sprzęt mi na lepszy nie pozwala Jeśli chodzi o oblot to na pewno bliżej niż dalej 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi