safari28 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Witam dzisiaj pod moją rękę poszło śmigło docelowo wykonałem 7x3 Na koniec spasowałem i zmontowałem wszystko do kupy. Modelik jest gotowy do lotu. Wagowo po wyważeniu wyszło 164g. Tak to wygląda w całości, a zatem niestety relacja dobiegła końca. Chciałbym Wszystkim podziękować za życzliwość i zainteresowanie tym tematem. Niedługo filmik z oblotu jak pogoda dopisze mam nadzieje że go nie rozbiję zaraz po starcie ps 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Piękny model zrobiony idealnie realistycznie. Tylko czekać na oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Piękne śmigło. Z jakiego drewna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 jak to koniec! a PILOT! przecie pusty chyba nie poleci???? to by było świętokradztwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Piękne śmigło. Z jakiego drewna? Witam śmigło jest wykonane z 2 warstw sklejonych do siebie sklejki brzozowej i pociągnięte lakierobejcą sosna ciemna. Jeśli chodzi o pilota niestety nie będzie waga i skala o tym zadecydowała, trochę wielkie i zgrabiałe mam paluchy.Może Wesla go dla mnie wykona Dzisiaj czekałem na odpowiednią chwilę by oblatać niestety wiatr i trochę polało. Jutro może się uda. pokołowałem nim troche po chodniku jak na moje rozeznanie wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Witam no i po oblocie pogoda dopisała minimalny wietrzyk. Modelik lata fantastycznie bardzo wolno i realistycznie. Nie musiałem go prawie wogóle trymować zza wyjątkiem zdięcia troszkę wysokości.Trochę jakby ociężale reagował na lotki ale to pewnie kwestia minimalnego wiatru bocznego. Muszę jeszcze troszkę poprawić skłon silnika bo zadziera troszkę do góry przy wiekszym gazie. Jak dla mnie bomba jak znajde jakiegos kamerzystę to wrzuce filmik. Modelik w powietrzu wydaje się bardzo lekki, jest mały to i trochę nerwowy.Czyli budowa uwieńczona sukcesem ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Pilot? Dlaczego nie? Musi być. Moi plioci do PZL mieli po 2g każdy. Daj znać co to ma być? Głowa, popiersie, korpus na do pasa i ręce? Takiej po całości jeszcze nie robiłem. Podaj wymiary. Coś wymyślimy a jak się nie będzie podobać to dasz dzieciom do zabawy. Jaka to jest skala? Jak szerokie i długie jest siedzisko fotela? Jak jest głęboko od rantu kabiny do siedziska? Szerokość i długość wejścia do kabiny. Czy to samolot jakiegoś konkretnego pilota.? Francuz znaczy się? Btw. Gratuluję oblotu i czekamy na film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 GRATULACJE! Filmik koniecznie, tylko nie spiesz się z tym, czekaj na autentycznie bezwietrzną pogodę - szkoda byłoby tak fantastycznie wykonanego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Wojtku jesteś modelarzem/artystą - gratuluję pięknego modelu. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Wow! To świetnie, że udało Ci się zrobić dobrze latający mały model z takim detalem. Gratulejszyn! Nie mogę doczekać się filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Z tego co szukałem to jednak Anglik (mea culpa). Sopwith Triplane N5493, No.8 (N) Sqn RNAS, St. Elois, France, Western Front, flown by Capt. Robert A Little Dokładniej Australijczyk u Anglików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Witam Vesla bardzo Ci serdecznie dziękuję za szczere chęci ale pilota sobie daruję po pierwsze musiał by być cały po drugie zasłonił by wszystko w środku pasy już przyklejone i nie dało by się go przypiąć. Najgorsza z tego wszystkiego jest waga modelik w obecnym momencie z 10 gramowym silnikiem lata dosłownie na styk z większą wagą motorek mógłby sobie nie poradzić :wacko: Na dzień dzisiejszy pogoda dopisała rankiem i w południe trochę wiało za to wieczorem było idealnie to i triplankiem zacząłem sezon w tym roku. Więc trochę sobie poszalałem, znalazł się również operator kamery za którego osobiście przepraszam stwierdził że modelikiem można straszyć ptaki Zresztą zobaczcie sami jak toto lata niestety filmik trochę kiepski (nie zwracać uwagi na operatora) Po dzisiejszym lataniu i małym browarku stwierdziłem że muszę wymienić operatora i sprzęt wideo ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Gratuluję, pięknie lata. Kto to napisał, że: "Modelik lata fantastycznie bardzo wolno i realistycznie." ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Rany julek!. Jakbym miał takim cudeńkiem z tyloma detalami lądować w trawie, to by mi za każdym razem skakało ciśnienie Piękny start. Gratki, Wojtek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Piękności z wyglądu i w locie! Szkoda, że ta pierwsza prezentacja filmowa tak zrypana - fakt: operator do wymiany "na lepszy model". Trzeba było zrobić na niego parę bliskich nalotów, to może w stresie bardziej by się postarał (niektórzy tak mają ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Piękności z wyglądu i w locie! Szkoda, że ta pierwsza prezentacja filmowa tak zrypana - fakt: operator do wymiany "na lepszy model". Trzeba było zrobić na niego parę bliskich nalotów, to może w stresie bardziej by się postarał (niektórzy tak mają ). Fakt faktem filmik jest do bani trochę się pospieszyłem, jak pogoda dopisze wybiorę się w jakieś konkretne miejsce gdzie dorwę lepszego operatora może nawet sprzęt. co do pilotażu modelik ładnie się prowadzi niestety muszę się nauczyć nim latać. podczas skrętu na lotkach podczas zaciągania wysokości lubi się podwiesić zadrzeć lekko do góry. nie wiem czy dobrze słyszałem że w dwu i 3 płatach zakręty się robi na sterze kierunku próbowałem i zdaje egzamin.Napęd jest troszkę przysłabawy ale daje rade modelem łatwo wytracić prędkość myślę że silnik 15g to by było to. Ogólnie wrażenia z lotu są dosyć pozytywne bardzo ładnie wygląda on przy starcie jak się wznosi widać wtedy ducha taj epoki.Najbardziej denerwujące są boczne podmuchy jak wiadomo przygrubiały tyłek jest na to bardzo wrażliwy. Patrząc na całokształt uważam że gra była warta świeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Gratulacje , fajnie to lata. Co następnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Lata świetnie. Gratulacje. Co do pilota to rozumiem. Trzeba trzymać linę znaczy linię, hmmm masę? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Witam dzisiaj trochę polatałem, pogoda dopisała niestety lekki wiatr był. Poszalałem na pełnym gwizdku to też model wolny nie był trochę przez wiatr było ciężko nad nim zapanować był dość nerwowy ale frajda wielka no i nieudane lądowanie trochę za szybko podszedłem do lądowania przez warunki atmosferyczne jakby nie trawka mogło być kiepsko ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Najbardziej lubię Twoje starty, bo nie dość, że ładnie z ręki wychodzi, to jest to jedyny moment, gdzie tą perełkę jeszcze można podziwiać z bliska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi