mike217 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Trafiła do mnie powyższa ładowarka, dla właściciela zbudowałem pakiet 6S7P lijon. Ładowarka niestety nie jest w stanie go naładować. Po wybraniu programu LI-jon ( próg napięcia 3,6) i wybraniu prądu ładowania i ilości cel (6) ładowarka po wciśnieciu start wchodzi w opcje potwierdzania akumulatora. I tu zaczyna się problem bo cele po rozładowaniu mają około 3V i ładowarka taki pakiet widzi jako 5S a nie 6S, zaczyna go ładować po czym wywala komunikat Vol select Error. Czy jest jakiś sposób na ominiecie tego? Zgodnie z instrukcją ładuje cele litowo-jonowe od progu 2,5V . Jak to obejść, gdy pakiet jest naładowany do powiedzmy 23V rusza normalnie widzi go jako 6S i ładuje do pełna zarówno na programie lijon jak i lipo. Pakiet jest jednak dedykowany do pracy na 2,7V na ogniwo i zaczynam podejrzewać, że ta ładowarka to namiastka ładowarki...
japim Opublikowano 24 Stycznia 2017 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Hmm - czy pomimo wybrania Charge 6S on rozpoznaje tylko 5S? IMHO powinien zapytac o potwierdzenie cos w stylu - "selected 6s, recognized 5s - continue"? Chyba ze ten typ tego nie ma.
bubu2 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Na ekranie ustawiania ilości cel (dla LiPo i LiJon) masz dwie pozycje: R-ilość cel wykrytych przez ładowarkę S-ilość cel ustawioną przez użytkownika na ekranie wcześniejszym. Dopiero w tym ekranie potwierdzasz ENTERem.
mike217 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2017 No i właśnie R pokazuje 5 S pokazuje 6. Potwierdzam to i ładowarka ładuje programem na 5Cel do napięcia 21V i koniec.
japim Opublikowano 25 Stycznia 2017 Opublikowano 25 Stycznia 2017 W takim razie ladowarka wymaga kalibracji. albo jest permanentnie uszkodzona, albo masz bardzo kiepskie konektory pomiedzy ladowarka a pakietem. czy sprawdzales miernikiem napiecia jakie sa wskazania na pakiecie a jakie na bananach ktore wtykasz do ladowarki?
mike217 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2017 Ładowarka ma błąd w oprogramowaniu i nie potrafi wykryć prawidłowo ilości cel. 6 ogniw rozładowanych do 3V to 18V 5 ogniw rozładowanych do 3,6V to też 18 V Tego producent nie przewidział.. Konektory są ok, pomiar się zgadza, Gdyby w jakikolwiek sposób oprogramowanie wykrywające ilość cel było skorelowane ze złączem balansera problemu by nie było. Balanser jednak żyje własnym życiem. Z czystym, sumieniem mogę stwierdzić, że IMax B6 jest bardzo średnim wyrobem . Byc może tak ma akurat ten egzemplarz, nie wiem nie mam materiału do porównań.
zbjanik Opublikowano 25 Stycznia 2017 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Moje zaś doświadczenia z tą ładowarką są absolutnie pozytywne, nigdy mnie nie zawiodła. Jedyne co się raz popsuło, to przełamał się przewód zaraz przy obudowie- ale to moja wina. Używam handlowego zasilacza do laptopów z nastawnym napięciem.
Marek_Spy Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Mam na warsztacie taką zepsutą, za jakiś czas zmienię oprogramowanie i może coś napisze .
maxiiii Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ustaw zamiast auto to 6 cel ładowanie będzie prawidłowe.
Marek_Spy Opublikowano 10 Czerwca 2017 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Jestem już po testach z nowym oprogramowaniem , działa super dokładnie kalibruje na poziomie 0,1 V co jest wystarczające tak że jestem zadowolony. Jak ktoś będzie zainteresowany to więcej napisze .
SeKLeŚ Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 0,1V uważasz za dobrą wartość??? Jeżeli w dół to pół biedy, ale w górę? Hmm nigdy nie miałem okazji ładować np. lipo do 4,3V na celę... Wyjsrapatalkowane po zbóju
Marek_Spy Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 0,1V uważasz za dobrą wartość??? Jeżeli w dół to pół biedy, ale w górę? Hmm nigdy nie miałem okazji ładować np. lipo do 4,3V na celę... Wyjsrapatalkowane po zbóju Upsss błąd 0,01 V pakiet 6 S załadowała mi idealnie do 4,15 i tak chciałem ))
Zycior Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Marku, może szepniesz coś nt. nowego oprogramowania? Co to za oprogramowanie, jaka jest jego dostępność, itp. ?
Marek_Spy Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Na RCgroup jest, zresztą tam pracują nad różnymi ładowarkami Imax B6 ma tą zaletą ze jest mała. Mam MegaPower ale duża i niewygodny balancer bo na zewnątrz
Rekomendowane odpowiedzi