mike217 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Trafiła do mnie powyższa ładowarka, dla właściciela zbudowałem pakiet 6S7P lijon. Ładowarka niestety nie jest w stanie go naładować. Po wybraniu programu LI-jon ( próg napięcia 3,6) i wybraniu prądu ładowania i ilości cel (6) ładowarka po wciśnieciu start wchodzi w opcje potwierdzania akumulatora. I tu zaczyna się problem bo cele po rozładowaniu mają około 3V i ładowarka taki pakiet widzi jako 5S a nie 6S, zaczyna go ładować po czym wywala komunikat Vol select Error. Czy jest jakiś sposób na ominiecie tego? Zgodnie z instrukcją ładuje cele litowo-jonowe od progu 2,5V . Jak to obejść, gdy pakiet jest naładowany do powiedzmy 23V rusza normalnie widzi go jako 6S i ładuje do pełna zarówno na programie lijon jak i lipo. Pakiet jest jednak dedykowany do pracy na 2,7V na ogniwo i zaczynam podejrzewać, że ta ładowarka to namiastka ładowarki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Hmm - czy pomimo wybrania Charge 6S on rozpoznaje tylko 5S? IMHO powinien zapytac o potwierdzenie cos w stylu - "selected 6s, recognized 5s - continue"? Chyba ze ten typ tego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Na ekranie ustawiania ilości cel (dla LiPo i LiJon) masz dwie pozycje: R-ilość cel wykrytych przez ładowarkę S-ilość cel ustawioną przez użytkownika na ekranie wcześniejszym. Dopiero w tym ekranie potwierdzasz ENTERem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 No i właśnie R pokazuje 5 S pokazuje 6. Potwierdzam to i ładowarka ładuje programem na 5Cel do napięcia 21V i koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 W takim razie ladowarka wymaga kalibracji. albo jest permanentnie uszkodzona, albo masz bardzo kiepskie konektory pomiedzy ladowarka a pakietem. czy sprawdzales miernikiem napiecia jakie sa wskazania na pakiecie a jakie na bananach ktore wtykasz do ladowarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Ładowarka ma błąd w oprogramowaniu i nie potrafi wykryć prawidłowo ilości cel. 6 ogniw rozładowanych do 3V to 18V 5 ogniw rozładowanych do 3,6V to też 18 V Tego producent nie przewidział.. Konektory są ok, pomiar się zgadza, Gdyby w jakikolwiek sposób oprogramowanie wykrywające ilość cel było skorelowane ze złączem balansera problemu by nie było. Balanser jednak żyje własnym życiem. Z czystym, sumieniem mogę stwierdzić, że IMax B6 jest bardzo średnim wyrobem . Byc może tak ma akurat ten egzemplarz, nie wiem nie mam materiału do porównań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Moje zaś doświadczenia z tą ładowarką są absolutnie pozytywne, nigdy mnie nie zawiodła. Jedyne co się raz popsuło, to przełamał się przewód zaraz przy obudowie- ale to moja wina. Używam handlowego zasilacza do laptopów z nastawnym napięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Mam na warsztacie taką zepsutą, za jakiś czas zmienię oprogramowanie i może coś napisze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ustaw zamiast auto to 6 cel ładowanie będzie prawidłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Jestem już po testach z nowym oprogramowaniem , działa super dokładnie kalibruje na poziomie 0,1 V co jest wystarczające tak że jestem zadowolony. Jak ktoś będzie zainteresowany to więcej napisze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 0,1V uważasz za dobrą wartość??? Jeżeli w dół to pół biedy, ale w górę? Hmm nigdy nie miałem okazji ładować np. lipo do 4,3V na celę... Wyjsrapatalkowane po zbóju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 0,1V uważasz za dobrą wartość??? Jeżeli w dół to pół biedy, ale w górę? Hmm nigdy nie miałem okazji ładować np. lipo do 4,3V na celę... Wyjsrapatalkowane po zbóju Upsss błąd 0,01 V pakiet 6 S załadowała mi idealnie do 4,15 i tak chciałem )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Marku, może szepniesz coś nt. nowego oprogramowania? Co to za oprogramowanie, jaka jest jego dostępność, itp. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Na RCgroup jest, zresztą tam pracują nad różnymi ładowarkami Imax B6 ma tą zaletą ze jest mała. Mam MegaPower ale duża i niewygodny balancer bo na zewnątrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi