Matijus Posted February 6, 2017 Share Posted February 6, 2017 Oglądam właśnie film "Skarb narodów". W pewnym momencie rzucił mi się samolot Mig-21 z Polską szachownicą na lotniskowcu USS Intrepid w Nowym Jorku. Odrazu ciekawość mnie zżerała i musiałem to wyszukać Znalazłem pewien artykuł na ten temat: http://archeolask.pl/cms/index.php/component/content/article/7-ksamoloty-w-polsce/123-mig-21pfm-q4105q Ciekawe ile osób o tej ciekawostce wiedziało że on tam jest 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shock Posted February 7, 2017 Share Posted February 7, 2017 Dobre, spostrzegawczy i dociekliwy jesteś Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafał .k Posted February 7, 2017 Share Posted February 7, 2017 Powiem tak ! Ameryki nie odkryłeś ale miło że ktoś to jeszcze zauważył ,jest to jeden z tych samolotów które w latach dziewięćdziesiątych wyjechały z naszego kraju z Mierzęcic gdzie przez jakiś czas była baza likwidacyjna .W tamtych czasach pakowano też LImy antki i iskry Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted February 7, 2017 Share Posted February 7, 2017 Dużo polskich maszyn wyjechało za wielką wodę i nie tylko. Nawet do Australi.Są jako eksponaty w muzeach, jako ozdoby sklepów, część nawet lata.Np Iskry w zawodach w Reno, albo Lim 5 pilotowany przez Randiego Szkoda tylko, ze u nas nie zostawiliśmy sprzętu z myślą o latającej historii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robas69 Posted February 7, 2017 Share Posted February 7, 2017 Marek, 28 PLM ze Słupska nigdy nie był użytkownikiem MiG - 27. Oczywiście żaden inny w PRL również. Natomiast MiG 23MF i MiG 23UB i owszem. Razem 36 sztuk. Kilka utracono. Niestety zginęło, o ile pamiętam też dwóch pilotów \\*//. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 W Redzikowie było 36 Mig 23MF + 6 Mig 23 UB + 3 Mig23M od sojuszników z Bagicza które nie latały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shock Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 A znacie tą historię z Bagicza jak MIG sam poleciał w świat ? http://www.gk24.pl/historia/a/ucieczka-i-skandal-czyli-mig23-leci-z-podkolobrzeskiego-bagicza-na-zachod,10536819/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viper Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Dodam jeszcze, że ten mig z Intrepida jest w tygrysim malowaniu i ma fajne towarzystwo innych historycznych maszyn z Black Birdem na czele. A skoro już jesteśmy na tropie polskich (przynajmniej w malowaniu) samolotów, to na terenie przed gmachem muzeum przylotniskowego Cavanaugh Flight Museum przy lotnisku Addison w Dallas parkuje polski Mig 15 i chyba Iskra (ale to musiałbym przejrzeć ponownie fotki, nie pamiętam na 100%). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Marek, to były Mig 23m zostały wykorżystane jako dawcy części. Z tych 42 cztery rozbiło się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 A znacie tą historię z Bagicza jak MIG sam poleciał w świat ? http://www.gk24.pl/historia/a/ucieczka-i-skandal-czyli-mig23-leci-z-podkolobrzeskiego-bagicza-na-zachod,10536819/ To był radziecki MiG. Po tym incydencie pułk został karnie przeniesiony do Brzegu koło Opola. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz D. Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 A te z Bagicza to nie były aby właśnie 27? Fajniście było, kiedy startowały na Kołobrzeg... No i wtedy jeszcze "Arka" nie stała im na drodze. Noooo, było "fajniście", szczególnie jak startowali na dopalaczach w kierunku miasta. Własnych myśli nie było słychać! Arki nie było i dlatego przy którymś lądowaniu zbyt niskim, zdjęło chłopu dach ze stodoły w Sianożętach. Pas jest dzisiaj w stanie ruiny, jedyną część zdatną do eksploatacji przejęła jakaś firma od przelotów małymi samolotami. Nie ma nawet kawałka dla modelarza. Kiedyś, korzystając z jedynego gładszego fragmentu, spróbowałem latać Wilgą od Marka (NPN) ale zbyt blisko postawiony maszt telefonii komórkowej spowodował, że Wilga wykonała jakieś paralityczne ewolucje w ogóle nie słuchając nadajnika. Oczywiście kret. Gdy po nią szedłem w trawę to słyszałem z daleka, jak silnik startował i zatrzymywał się. I tak kilka razy. Drążek od gazu miałem cały czas na dół. Od tamtej pory jadę gdzieś w pola albo z jakimiś małymi modelami na boisko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz D. Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Najfajniejszy to był silnik MIGa czy innego odrzutowca zamontowany na podwoziu jakiejś ciężarówki ustawiony dyszą skośnie w dół używany do odśnieżania ulic w Bagiczu. A jak się towarzysze przyzwyczaili, to i do zamiatania liści i śmieci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANDY.57 Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Masz chociaż jedno zdjęcie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz D. Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Kto? Ja? Nie, nie mam. Jak można było wejść na teren lotniska, to nie było komórek ani cyfraków a aparatu tradycyjnego nie miałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANDY.57 Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Znaczy to tylko opowieść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Fakt, że to od "fosgenów" jest, ale jest... http://schwrpwroc.republika.pl/dodatki/sprzet/wus3.html a kto wie, co sojuźnik wymyślił... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Sz Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Najfajniejszy to był silnik MIGa czy innego odrzutowca zamontowany na podwoziu jakiejś ciężarówki ustawiony dyszą skośnie w dół używany do odśnieżania ulic w Bagiczu. A jak się towarzysze przyzwyczaili, to i do zamiatania liści i śmieci. Czyli coś takiego zdjęcie ze strony http://www.sfora.pl/swiat/Tylko-Rosjanie-mogli-zbudowac-taki-pojazd-Ma-odrzutowy-silnik-g75810-202292. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANDY.57 Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 Koledzy,to coś nie jest silnikiem odrzutowym. Piszecie jak Maciarewicz. Odkurzacz to też silnik odrzutowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shock Posted February 9, 2017 Share Posted February 9, 2017 Andrzej ,swędzą Cię palce na klawiaturze ?? przypominam Ci o apolityczności tego forum i braku wycieczek do innych forumowiczy. Drzwi powitalni otwierają się w obie strony... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz D. Posted February 9, 2017 Share Posted February 9, 2017 Koledzy,to coś nie jest silnikiem odrzutowym. Piszecie jak Maciarewicz. Odkurzacz to też silnik odrzutowy? Och, faktycznie! Pomyliłem go z suszarką do włosów! Ależ ze mnie cymbał! :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts