dimmus Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Potrzebuję mały i cichy kompresor do malowania aerografem. Używam dysz od 0.2 do 0.5. Zastanawiam się nad kupnem as-06, takiego o: Czy ktoś używa bądź używał takiego? Zastanawiam się jak z efektem pulsowania, odwadniacz zapewne trochę je niweluje. Ewentualnie jakiś alternatywny kompresor, ma być mały i cichy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Na 0,5 to nie licz, a i 0,2 może być upierdliwe. Poszukaj kompresora dwutłokowego z butlą (są ciche). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ciche są samoróbki z kompresora lodówkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja robiłem tzw.lodówkowca ,działa wyśmienicie https://m.youtube.com/watch?v=mpk-yaf5k4c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja kupiłem taki, ale cichy to on nie jest, chce go teraz sprzedać i kupić marketowy z butlą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Tak analizuję, czytam i oglądam i dochodzę do wniosku że chyba kupię olejowy z butlą 24l i zamontuję w piwnicy. Po drodze odolejacz i będzie nie tylko do aerografu. W leroju mają teraz promocję na Hagena, marki nie znam, ale za te pieniądze chętnie ją poznam . O lodówkowcu myslalem, ale słaba wydajność, a przy dwóch agregatach na butli robi się znaczny ciężar i gabaryt. Dziękuje za podpowiedzi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Ja kupiłem taki, ale cichy to on nie jest, chce go teraz sprzedać i kupić marketowy z butlą. Marketowy z butlą? On ma 94dB, cichy nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Ja robiłem tzw.lodówkowca ,działa wyśmienicie https://m.youtube.com/watch?v=mpk-yaf5k4c Bardzo fajna zwarta konstrukcja.Musze przerobić mojego, bo jest straszny grzmot;) Patryk, jak znajdziesz cichy marketowy to konieczne daj znać. Swego czasu takiego szukałem. Dłuuuugo szukałem. Skończyło się lodówkowcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Ja mam na dwóch agregatach od lodówki + butla gazowa 10l + odolejacz + regulacja ciśnienia. Działa super, cichutko, maluję przy 2-3 atm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Marketowy z butlą? On ma 94dB, cichy nie będzie Dlatego nie będzie malowania w pokoju tylko w piwnicy, ewentualnie pociągnę rurę z piwnicy do pokoju i wtedy w pokoju będzie cicho przy malowaniu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Pytanie co chcesz malować aerografem. Kompresor 24 ltr. 94 dB do 10 bar (Stanley)i muszę używać zatyczek do uszu, do aerografu zdecydowanie za duży, dużo za duży. Dobry do narzędzi i do malowania modelarskiego (modeli RC), chociaż zbiornik mógłby by być większy. Kompresor Senco 5 ltr najmniejszy z najmniejszych, halas juz mniejszy, ale wciąż znaczny około 70 dB, do domu nie zabiorę bo jest za głośny. Dobry do drobnych prac domowych, napompować koło w aucie, przedmuchać instalację, etc... Do malowania się nie nadaje, chyba że plastików poza domem. Ale do aerografów (Badger'a) używam zwykłego kompresora HS-A5500, regulowane ciśnienie od 0,1 do 0,6 bara. Gumowe stopki cichutki i bardzo wydajny. Praca porównywalna do pracy lodówki. I tym mogę malować w domu, nikomu nie przeszkadzając, nawet radia nie potrzeba robić głośniej. Piszę z doświadczenia. Pozdrawiam T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Do rc używam kompresora olejowego z butlą24l. Bardzo głośny, ale tylko przez chwilę jakieś 1-1,5minuty trwa ładowanie butli do pełna. Mam też redukcję do aerografu i też dobrze się sprawuje, tyle że starcza na bardzo długo. Kompresor mam w piwnicy i na górze mniej go słychać . Nawet w nocy jak jest bardzo cicho. Ciszej niż lot komara. Uważam ,że kupowanie kompresora mniejszego niż mój to nieporozumienie , chyba ,że ktoś w domu maluje tylko plastiki i nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Pierwsze moje założenie było takie żeby malować w pokoju w "komorze" którą chciałem zbudować, ale po ogarnięciu porządku w piwnicy zrobiło się tyle miejsca, że jeszcze ze dwa samoloty wejdą . Po drugie opary garnek mogą być toksyczne, nawet jak nie śmierdzą. Większy kompresor przyda się chociażby żeby po umyciu motocykl osuszyć, czasem zdarzy się kawałek auta w skali 1:1 pomalować. Kompresor już w piwnicy stoi, tylko zaślepka wlewu oleju do komory korbowej mi wpadła (##$&@€!!!) i chyba będę musiał dekiel komory odkręcić, bo jej nie widać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 ... Po drugie opary garnek mogą być toksyczne, nawet jak nie śmierdzą.... Nie rozumiem, jaki garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 *farbek , autopodpowiedź fajfona niestety źle zadziałała . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Bardzo głośny, ale tylko przez chwilę jakieś 1-1,5minuty trwa ładowanie butli do pełna. Mam też redukcję do aerografu i też dobrze się sprawuje, tyle że starcza na bardzo długo. Kompresor mam w piwnicy i na górze mniej go słychać . Nawet w nocy jak jest bardzo cicho. Ciszej niż lot komara. Uważam ,że kupowanie kompresora mniejszego niż mój to nieporozumienie , chyba ,że ktoś w domu maluje tylko plastiki i nic więcej. To czym i jak masz wyciszoną piwnicę, że ten bardzo głośny kompresor w nocy zamienia się w ledwo słyszalne bzyczenie? 24 ltr. do aerografu.... szacunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Piętro z lokalem handlowym po drodze:) A jaki to ma znaczenie wielkość butli? Mam do malowani i pistoletem i aerografem, bez sensu było kupować/robić drugi mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Bartek Tomek mnie uprzedził, kompresor membranowy musi pracować przez cały czas malowania a olejowy z butlą popracuje chwilę a potem spokoj. Niektórzy jako zbiornika ciśnieniowego używali kiedyś dentki np. od samochodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi