TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Maxiii, mam jedną prośbę. Nie róbmy młodym kompotu śliwkowego z mózgu. PIXHAWK to hardware. ARDUPILOT to software. PIXHAWK może latać z dowolnym oprogramowaniem. ARDUPILOT może zarządzać dowolnym kontrolerem lotu. Oko, mam pytanie i prośbę o test. Ile waży PIXHAWK z harnessem. Zważysz? I żeby nie było... Ja mam PIXHAWKA i bardzo go szanuję. Uważam tylko, że jako czysty stabilizator jest za drogi, za duży i za ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Pod warunkiem, że dla pixa będzie to ardupilot a dla ardupilota bedzie to apm lub pix. Nie mam teraz pixa ale właśnie mam apema pełnego 2,6 z gps na stole i robię tutorial jak to zgrać ze skrzydełkiem Waga z dwoma obudowami to 60g. Na mini z małym gpesem ale w obudowie jak kiedyś ważyłem było 30g. To prawie co nic:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Ardupilot nie jest jedynym softem zarządzającym dla PIXHAWKA. Można se napisać samemu. Co uczyniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 To dlaczego ja go jeszcze nie mam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Pod warunkiem, że dla pixa będzie to ardupilot a dla ardupilota bedzie to apm lub pix. Nie mam teraz pixa ale właśnie mam apema pełnego 2,6 z gps na stole i robię tutorial jak to zgrać ze skrzydełkiem Waga z dwoma obudowami to 60g. Na mini z małym gpesem ale w obudowie jak kiedyś ważyłem było 30g. To prawie co nic:)) Włóż tu Pixhawka ;-) To dlaczego ja go jeszcze nie mam? Bo to jest oprogramowanie komercyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 A po co pix może być apm mini o taki link - 14g i gps link - 9g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Maxiii, Wątek jest o stabilizatorze, czyli o urządzeniu, które wkładamy do modelu, pokręcamy śrubokrętem i lecimy. Ewentualnie programujemy drągami (upierdliwe). Ewentualnie podłączamy laptop/tablet via USB i robimy pełną konfigurację. Dlatego uważam, że nie powinniśmy w tym wątku mówić o PIXHAWKU. On bez komputera nie poleci. Dlatego również uważam, że w tej klasie niczego lepszego od Guardiana nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Niestety ale się mylisz. Fakt trzeba poświęcić pół godziny na konfigurację przez komputer lub tablet (o wiele trudniej). Ale za to potem nie trzeba nic robić i komputer albo tablet będzie potrzebny tylko do wprowadzenia jednorazowo misji autonomicznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Maxiii. Uzupełnij profil :-) Imię i miejscowość. Chętnie się spotkam w realu i podyskutuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Maxii, Skoro uważasz, że trening na symulatorze jest uwstecznianiem się to gratuluję...tylko nie wiem czego. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Wracając do meritum. Ja od 3 lat mam Guardiana w każdym modelu. Dlatego uważam, że mogę doradzać. Jako doświadczony uzytkownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Maxii, Skoro uważasz, że trening na symulatorze jest uwstecznianiem się to gratuluję...tylko nie wiem czego. Źle mnie zrozumiałeś, nie symulator jest uwstecznieniem ale trwanie w przekonaniu że tylko stare jest dobre a nowe już nie. Kto nie idzie doo przodu ten się cofa. Wolę symulator w realu na autopilocie niż jako gierka na komputerze. Już wyrosłem z gierek i teraz jestem na poziomie facebuka:)) Wracając do meritum. Ja od 3 lat mam Guardiana w każdym modelu. Dlatego uważam, że mogę doradzać. Jako doświadczony uzytkownik. Nie znam tego stabilizatora. Jakie ma plusy a jakie minusy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Marek ,avatar masz niezgody z regulaminem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Minus ma jeden. Bardzo delikatne gniazdo micro USB. Trzeba uważać, mam jedną sztukę z urwanym gniazdem, można ją programować tylko drągami. Plusów ma wiele. Bardzo rozbudowane zarządzanie via USB. Polecam zapoznanie się ze stroną http://www.eagletreesystems.com/index.php?route=product/product&product_id=50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Być może nie zdajesz sobie sprawy, że mówiąc o symulatorze, na tym forum nie mówimy o grach ale o symulatorach RC, które pomagają nowym nabyć odruchów latania czy w treningach latania 3D. Np: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Znam te różnice i na symulatorach spędziłem setki godzin. Ale to tak odległe czasy, że ich nawet nie pamiętam.) Latanie dronem też trenowałem na symie a nie na symulatorze. Teraz po takim treningu żaden kopter nie jest mi obcy. Przy symulatorze nie ma tyle adrenalinki co przy takiej symie:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Tak dla oczyszczenia atmosfery.... Pokażecie zdjęcia Waszych modeli z zainstalowanymi stabilizatorami? Ja pokazałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Mój największy 2,55m https://youtu.be/xj61iYIp_BM najmniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Cześć, Tomasz, może tak w telegraficznym skrócie jak działa stabilizator lotu? Ja jestem zupełnie początkujący i na razie walczę na symulatorze, ale wątek mnie zaciekawił. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Robi szybką kontrę na wybicie z równowagi samolotu. Np przez podmuch wiatru, turbulencję itp. Zanim ty z dołu zauważysz, że model się kiwnął i sam skontrujesz to stabilizator juz to dawno sam wykona. Przez co lot jest bardziej płynny i przyjemny nawet na wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi