MrTrulosek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Coś takiego bedzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Jeszcze jeden nie poradny szkic ,po lewej Zetka w orczyku serwa , po prawej montaż na środek z kostki elektrycznej . Końce "czarnego" w pewnej odległości od orczyków -przecież będą się przesuwać. Nawet dalej niż to narysowałem wyżej Coś bardziej koło tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 No taka mala przymiarka -tyle ma wystawac ? A jeszcze co do tych kostek to mam jakoś powiekszać otwory w orczyku ? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Bowden ok Co do dziurek -jak się uporasz z bowdenami dobrze by było ten środek z kostki przeciąć - cały jest długi i na dwie śrubki -miał byś od razu dwa montaże z jednej takiej wkładki bez zbędnej wagi mosiądzu (czy z czego tam trafiłeś ) Jeśli to jakiś problem z przecięciem , możesz nie przecinać ,tragedii nie będzie . Wracając do dziurek - otworki w orczykach sterów muszą być takiej średnicy by śrubka od kostki mogła się swobodnie w nich kręcić ale bez zbędnego luzu. Jeśli dziurki trzeba rozwiercić tak mocno że okaże się że otwory będą za blisko siebie (mogą się miedzy sobą przerwać) to rozwiercaj co drugą dziurkę . Zacznij od tej najbliżej steru. Przydadzą się do regulacji siły wychyłu sterów Długość śrubek ma pozwolić na ściśniecie bowdenu (biała rurka z drucikiem) i mają na tyle wystawać by nie ścisnęły dodatkowo orczyka PS dla przypomnienia i wyjaśnienia http://motylasty.pl/warszt_2.html#warsztat1 Jedyna różnica między naszym przypadkiem a opisem Motylastego to to że robimy to po stronie sterów a nie serw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Jakoś się z tym uporałem -przyklejać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Z tą dodatkową wręgą o to chodziło Gorzej z "celowaniem" bowdenu w orczyki Od steru wysokości- jak wysuniesz biały popychacz to będzie daleko od orczyka , by nie przerabiać dasz kostkę na orczyk od strony kadłuba Przy serwach też nie bardzo -nie są skierowane na orczyki tylko na ich osie , ale tu może przejdzie po złączeniu całego "systemu".. wsadź biały bowden z drutem i zobacz czy( gdy będziesz miał jego końce blisko orczyków do których będzie zaczepiony) przesuwa się bez oporu Jeśli jest jakiś opór z którym serwo sobie nie poradzi lub będzie się męczyć -popraw na ile się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 co do serw to o to chodzi że same z siebie nie wyginają się w łuk tylko są prosto ale po zaczepieniu są idealnie łukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Biały kolor-tak Tobie wyszło- gdy odchylisz biały bowden w stronę orczyka wygnie sie tak że serwo może nie mieć sił tego przepychać Czerwony -tak przynajmniej powinno być Podobne błędy po stronie serw , Zobacz co się da z tym zrobić a potem podłącz już bowdeny ze sterami i serwami - będzie wiadomo czy się "jakoś" to ułożyło czy trzeba poprawić , podłącz regulator ,odbiornik i serwa -uruchom radio i zobacz czy serwa "machają " sterami czy też brzęczą bo nie mają sił pokonać zakrętów w bowdenie . Nie zakręcaj kostek el. na amen- możliwe że będziesz musiał po włączeniu modelu - ustawić stery w neutrum -włączony model,stery prosto-wtedy bowdeny w kostkach dokręć PS O tych po stronie serw tak myślałem -że się mogą ułożyć po zaczepieniu -teraz dopiero przeczytałem twój post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A teraz może byc no i czy skrócić bowden ? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Jest ok UWAGA PRZY TESTACH JUŻ Z RADIEM -zdejmij śmigło byś przypadkiem nie uruchomił napędu bo się narobi.......... Przypominam -na serwach Zetke przełóż przez którąś z przedostatnich dziurek na sterach wsuń bowdeny w kostki zawieszone na orczykach (użyj 3ciej dziurki) ale nie dokręcaj , daj na radiu trymery sterów na zero, stery ustaw "na płasko" dopiero wtedy możesz je dokręcić . Jeśli orczyki serw po włączeniu radia ustawią się w jakiś dziwnych pozycjach (a trymery masz na zero) odkręć te orczyki i zamontuj ponownie w prawidłowych pozycjach (jak na szkicach) I tak pomału zbliżamy się do końca , jak skończysz temat napędu sterów możesz zakryć górę kadłuba Wkleisz napęd -pamiętaj o jego małym pochyle w dół i przechyle w prawo Wręgę silnika możesz dodatkowo podeprzeć listewkami -jak szkicowałem lub wkleisz tam do burt depron (jeśli między nimi zmieści silnik) Regulator -nie wiem czy masz zlutowany na stałe z silnikiem czy na złączki -jeśli jego kable do pakietu i do odbiornika są dostatecznie długie możesz upchać regulator za silnikiem lub na masce lub jeśli masz długie kable do silnika -regulator do środka ,kable przetykasz przez "kostkę" kadłuba Lutownice masz w razie czego? Dobrze by było gdyby model się wyważał BEZ PAKIETU w 1/3 (pod dźwigarem) Na deser podwozie i regulacje ale o tym następnym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Lutownice mam w koncu idę na elektronika a robić jakąś dziure na kable od regla bo nie sa one jakos baardzo dlugie ale moze wystarczy zeby je jak by przez klocka przelozyc Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Tak, zrób dziurkę na kable , może być nawet większa niż tylko na dwa kabelki-niech się troszkę wietrzy wnętrze kadłuba . Ale też nie ogromna bo to brzydko i osłabi "konstrukcję" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ok to bd później myślał narazie sie skupiam nad sterami mam male problemy z przecieciem ale jeszcze troche powalcze z tym Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Kostek * Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 dobra poszycie góry na razie jest na wcisk i wszytko juz przetestowane i działa wszytko ok tylko mam maly problemik ogólnie jest trymer na 0 i w jedną strone się pięknie rusza (poziom) czyli ciągne do siebie to unosi sie do góry ster i to bardzo fajnie lecz juz w drugą srtrone o jakieś 30% mniej nwm czy te radio ma jakąś blokadę czy cuś ale tak samo z pionowym się dzieje ale tam az takiej tragedii nie ma bo tam różnice są nie zauważalne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 W takim modelu nie przejmuj się tym zjawiskiem , jest to suma efektów od bowdenów uułożonych po różnymi kątami względem orczyków (coś jak układ kierowniczy w samochodzie ,koło wewnetrzne przy zakręcie skręca mocniej jak zewnętrzne ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Aha to ok moge przykleic poszycie w sumie to mi zostały tylko elementy podwozia i jakies tam male poprawki Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 No i gotowe jedynie podwozie na kostki przyczepić wzmocnic wregę i zorbić z deptonu maske na silnik Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka A tak soe prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zważ model z pakietem - ciekaw jestem wagi . Gdzie teraz wyszedł SC (środek ciężkości )? jeśli nie pod dzwigarem to staraj się wyważyć go wyposażeniem ,przsuń pakiet,odbiornik.to zmniejszy lub wyeliminuje dodatkowy balast . Maski silnika może nie rób-będezie miał chłodzenie i nie tuzinkowy wygląd ,chyba że chcesz .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTrulosek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Mniej wiecej pod dzwigarem wychodzi sc Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka A i jeszcze szybkie pytanko do ilu mozna wyladowac pakiet 2s ? Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 3v - 3.2v na cele ty masz dwie w jednym pakiecie czyli dla tego pakietu 6v-6.4v To tak w uproszczeniu i absolutne nie przekraczalne minimum . Regulator silnika pilnuje by nie rozładować poniżej tych wartości pakietu , zwalnia lub zatrzymuje napęd, zostawiając energię dla odbiornika i serw by móc lądować kontrolowanym lotem. Pakiet z wartościami napięcia niższymi niż te minimalne skraca sobie "życie" a i może być problem z ładowaniem-lepsze ładowarki mogą nie rozpoznać pakietu właśnie z powodu nietypowych napięć podłączonego lipolka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi