sławek Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Trafił mi się nie dokończony mały biały kruk Raskal firmy Sig o rozpiętości 124cm Modelik był budowany przez poprzedniego właściciela 6lat...i jak widać poniżej chyba się koncepcje w trakcie jego budowy zmieniały Na szczęście nie był jeszcze niczym kryty poza usterzeniem więc ułatwia mi to jego remont/odbudowę/dokończenie W planie mam zamiar go pokryć Skyloftem więc nie będzie wykończony jak pierwowzór z prześwitującymi elementami krycia co dawało mu niezaprzeczalny urok -trudno . Ale prawdopodobnie rozmieszczenie kolorystyki zachowam z pierwowzoru . Poniżej fotki stanu aktualnego W sumie na zdjęciach wygląda to gorzej niż się wydaje ,najwięcej pracy będzie przy skrzydłach gdzie czas powyginał balsę zwłaszcza zapadając ją na spodzie końcówek skrzydła - jedna mała wręga załatwiła by to bez problemu ,teraz zobaczymy na ile uda mi się to wypchać, chcę stosować szpachlę jako ostateczność. Z kadłuba wywalę te patyczki z burt -ładnie się prezentują pod przezroczystym kryciu nie wiele wnosząc do konstrukcji . Zastąpię je zwykłymi balsowymi wręgami . PS niema ktoś planów tej wersji ? nie są mi niezbędne ale dla porównania by się przydały . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Powinien być taki sam Rascal-full.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 bardzo fajny modelik , mialem chec go zrobic. szkoda ze na planie nie ma skanu wszystkich żeberek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 http://www.sigmfg.com/BuildManuals/SIGRC80Rascal.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Władek dziękuję ,wprawdzie to nie ta wersja ale przyda się plan do innych celów . Wojtku znam tego manuala i to jest właśnie ta wersja ,bardziej mi chodziło o plan całości -jakie kąty zaklinowania ale to detal Model jest tak naprawdę nie wiele bardziej skomplikowany od Wicherka (nawet profil skrzydeł podobny) ale tak udziwnionego wykonania niespotkaniem . Poprzedni budowniczy prawdopodobnie chciał go wykonać pod spalinkę i nie żałował żywicy (widać wyżej na fotografii skrzydła ) przez co skrzydło jest ciężkie i trudne ,ba! niemożliwe do wykonania większych poprawek (a jest tam trochę baboli...) Zrobię z nim co się da ale biorę pod uwagę wykonanie nowych skrzydeł od podstaw .... Na razie zdarłem folię z usterzenia,"wyprostowałem te "śmigło", wkleiłem usztywnienia i nadałem im natarcie i spływ bo były "kwadratowe" Jak widać i tu nie żałował ktoś kleju ... Mirek znając profil można łatwo wykreślić resztę wręg , a że to profil wicherkowy sam papcio Schier opisał jak łatwo wykreślić różne wielkości tego profilu (w "ABC modelarstwa" na pewno ,w "Miniaturowym Lotnictwie" być może ) To chyba było mniej więcej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Ciekawy modelik Mam plany Rascala 55" który jest w dwg a który mi się " wykoleił' i nie wiem co to jest. Może ktoś z Was sprawdzi? co są warte. Z tego co wyczytałem to CNC Rascal_55inch_plan.zip Mam jeszcze profile Clark Y 12% który trzeba "zapisać jako" i wydrukować na A3 i będą wymiary od 75-325 m/m co 5 m/m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Mirek proszę tylko jest 1400 mm ,jeżeli zainteresowany ,zamieszczę więcej Rascal-140cm_CNC4.pdf Rascal-140cm_CNC.dwg Sory Henryk, pisałem w tym samym czasie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Władek o to mi własnie chodziło , ale ten plik DWG nada sie do wycinania na CNC , kolega ma moze by mi dał rade wypalic , pozdrawiam. dawaj wiecej Władek w pdf tez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Model nie jest skomplikowany na tyle że potrzebny jest laserek -chyba że lenistwo (mam tak ostatnio ) bierze górę Poniżej zdjęcie z naszego forum kolega Wiatrak (niestety nie aktywny na forum od kilku lat) ,wówczas 15 letni człowiek popełnił Wicherka w Rascalowych klimatach http://pfmrc.eu/index.php?/topic/28984-moje-swobodne-uj%C4%99cie-tematu-wicherka-relacja/?hl=rascal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Masz dalszą cześć w PDF Rascal-140cm_CNC1.pdf Rascal-140cm_CNC2.pdf Rascal-140cm_CNC3.pdf Rascal-140cm_CNC4.pdf Rascal-140cm_CNC5.pdf Rascal-140cm_CNC6.pdf Rascal-140cm_CNC a4.pdf Rascal-140cm_CNC (1).pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Sławek , lenistwo raczej nie, zawsze recznie wycinam , ale od kad kolega kupil sobie laser chetnie bym skorzystał ,ale pod warunkiem ze nauczyl juz sie korzystac z tego laserka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Depronowy Rascal 36" także niczego sobie. Rascal 36 fold fuselage plans non tiled.pdf Rascal 36 fold fuselage plans tiled A4.pdf Rascal 36 fold fuselage plans tiled letter.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi