Viper Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Super, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 No chłopaki ,Wasze MX-y niedługo staną na nogach . Więcej info na PW . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Odnośnie folii to miałem model 2.4m oklejony folia hobby king i niestety po 2 sezonach pojawiły się przebarwienia. Okljestem teże solar filmem było lepiej ale nie kryła dobrze. Najlepiej robi się Oracoverem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Mam i ja tylko model już nie żyje a podwozie dalej całe :) POLECAM !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Ładny wungiel Dzięki A ja przykleiłem jedną listwę balsową i powycinałem wzmocnienia na ramionka zawiasków, dremelkiem i nożykiem spreparowałem otwory, a pilniczkiem i papierem ściernym nadałem kształt. Jeszcze tylko muszę wyciąć klocek balsowy do mocowania ramionek od pull-pulla`a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Ja sie jutro spodziewam paczki z folią i snapami do mx-a i dźwigniami do innego modelu. Co do jakości folii z HK średnio się martwię przebarwianiem po jakimś czasie, ważne że podobno jest dobra i przede wszystkim tania jak barszcz. Nie wszyscy pamiętają , (pewnie prawie nikt), jak sie zaczęła moja przygoda z modelem konstrukcyjnym , jakiś czas temu chciałem zbudować taki model , ale nigdy czymś takim nie latałem , ani niczego takiego nie budowałem , nawet nie miałem okazji zobaczyć jak ktoś to robi. Założyłem temat z prośbą o pomoc odnośnie budowy, zostałem zniechęcony i skrytykowany, bo chciałem zbudować model akrobacyjny z instalacja dymną, a jak wyżej pisałem nigdy nie latałem takim modelem ani nic takiego nie budowałem. Więc odpuściłem zbudowanie modelu , ale w trenerka nie dałem sie wkręcić i usilnie chciałem mieć akrobacyjny konstrukcyjny model benzynowy z instalacja dymną. Małżonka zafundowała mi extrę 260 , jak sie okazało z lataniem nie było problemu , ale z instalacja dymną już tak, bo model jest i tak ciężki i musiałem sobie instalację wybić z głowy. Po jakimś czasie latania extrą znowu strzelił mi do głowy pomysł modelu z instalacja dymną, i postanowiłem sobie taki zbudować , i tym sposobem zrobiłem relację bo w kwestii budowania nic sie nie zmieniło , dalej nic nie umiałem. Założyłem że model tego mx-a będzie w sam raz pod instalacje dymną i zaczęła się budowa. Z racji tego że nie mam żadnego doświadczenia odnośnie budowania i eksploatacji takiego modelu, szybko się okazało że taka instalacja niszczy model. Budowa modelu trwała , ale instalację dymną znowu odpuściłem . Co nie znaczy że nie chodzi mi po głowie, Marcin z Krzysztofem robią nowy projekt , extrę 2,7m ,i zacząłem sobie na nią ostrzyć pazury , a tego mx-a będę mógł wyposażyć w instalację dymną. Więc to czy folia sie odbarwia czy nie , nie ma większego znaczenia bo nafta i tak zrobi swoje , a drugą sprawą jest to że ja nie umiem oklejać więc i tak moje oklejanie będzie słabe. Model służy mi do nauki, i będzie służył do codziennego polatania. Po skończeniu tego modelu to czego sie nauczyłem pomoże mi zrobić drugi model dokładniejszy i ładniejszy. Choć mam wątpliwości czy podołam finansowo budowie modelu extry 2,7m , z wyposażeniem koszty pewnie by sięgnęły 5-6 tyś. Sam silnik zakupić to trzeba głęboko sięgać do kieszeni. Ale można też zrobić drugiego Mx-a , zrobić go dokładniej , w innych barwach, lepiej wykonany , z większym naciskiem na detale i szczegóły . Tak czy inaczej aby miec model i ładny i z instalacją dymną, najlepszym wyjściem będzie zbudowanie jeszcze jednego modelu, jeden będzie ładny a drugi będzie dymił. A na co się porwę , to się okaże za jakiś czas . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Ja zaczynałem od helików, potem decholotów i akrobatów, trenerki też odpuściłem. Zawsze mnie bawiły rady by zaczynać od modeli tylko ze sterem kierunku i wysokości, a dla mnie latanie bez lotek od początku kompletnie było nieergonomiczne i bezsensowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 jedyne odbarwienia z jakimi się spotkałem występowały przy foli transparentnej kiedy model był nią oklejony od góry UV robi swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Ja też zaczynałem od piankolotów, typu magnum, mam tez fun cuba , latało się fajnie, bo nie powiem radość była , a dla kogos kto ma problemy z lotem na plecach możliwości modeli typu fun cub były nie do wykorzystania. Ale z czasem coraz lepiej mi szło latanie i modele typu trener zaczęły byc nudnawe, ale skleiłem sobie piankowy model 3D , i to było to, mimo że model był zbyt nadpobudliwy jak na moje umiejętności to wiedziałem że modele akrobacyjne i 3D to jest kierunek w którym chciał bym iść. Nauka latania mi idzie słabo i nie za wiele umiem, ale zabawa jest zawsze fajna i wydaje mi się że o to w tym chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmisiek102 Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Marcinku, wycinaj mx i podwozie odkręcaj z yaka i będzie kolejny piknik z MX, do soboty.. Ja sie jutro spodziewam paczki z folią i snapami do mx-a i dźwigniami do innego modelu. Co do jakości folii z HK średnio się martwię przebarwianiem po jakimś czasie, ważne że podobno jest dobra i przede wszystkim tania jak barszcz. Nie wszyscy pamiętają , (pewnie prawie nikt), jak sie zaczęła moja przygoda z modelem konstrukcyjnym , jakiś czas temu chciałem zbudować taki model , ale nigdy czymś takim nie latałem , ani niczego takiego nie budowałem , nawet nie miałem okazji zobaczyć jak ktoś to robi. Założyłem temat z prośbą o pomoc odnośnie budowy, zostałem zniechęcony i skrytykowany, bo chciałem zbudować model akrobacyjny z instalacja dymną, a jak wyżej pisałem nigdy nie latałem takim modelem ani nic takiego nie budowałem. Więc odpuściłem zbudowanie modelu , ale w trenerka nie dałem sie wkręcić i usilnie chciałem mieć akrobacyjny konstrukcyjny model benzynowy z instalacja dymną. Małżonka zafundowała mi extrę 260 , jak sie okazało z lataniem nie było problemu , ale z instalacja dymną już tak, bo model jest i tak ciężki i musiałem sobie instalację wybić z głowy. Po jakimś czasie latania extrą znowu strzelił mi do głowy pomysł modelu z instalacja dymną, i postanowiłem sobie taki zbudować , i tym sposobem zrobiłem relację bo w kwestii budowania nic sie nie zmieniło , dalej nic nie umiałem. Założyłem że model tego mx-a będzie w sam raz pod instalacje dymną i zaczęła się budowa. Z racji tego że nie mam żadnego doświadczenia odnośnie budowania i eksploatacji takiego modelu, szybko się okazało że taka instalacja niszczy model. Budowa modelu trwała , ale instalację dymną znowu odpuściłem . Co nie znaczy że nie chodzi mi po głowie, Marcin z Krzysztofem robią nowy projekt , extrę 2,7m ,i zacząłem sobie na nią ostrzyć pazury , a tego mx-a będę mógł wyposażyć w instalację dymną. Więc to czy folia sie odbarwia czy nie , nie ma większego znaczenia bo nafta i tak zrobi swoje , a drugą sprawą jest to że ja nie umiem oklejać więc i tak moje oklejanie będzie słabe. Model służy mi do nauki, i będzie służył do codziennego polatania. Po skończeniu tego modelu to czego sie nauczyłem pomoże mi zrobić drugi model dokładniejszy i ładniejszy. Choć mam wątpliwości czy podołam finansowo budowie modelu extry 2,7m , z wyposażeniem koszty pewnie by sięgnęły 5-6 tyś. Sam silnik zakupić to trzeba głęboko sięgać do kieszeni. Ale można też zrobić drugiego Mx-a , zrobić go dokładniej , w innych barwach, lepiej wykonany , z większym naciskiem na detale i szczegóły . Tak czy inaczej aby miec model i ładny i z instalacją dymną, najlepszym wyjściem będzie zbudowanie jeszcze jednego modelu, jeden będzie ładny a drugi będzie dymił. A na co się porwę , to się okaże za jakiś czas . wg mnie dym najlepszy do modelu z laminatu alalaminatu....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Dobra, druga listwa przyklejona. Wcześniej nieco popracowałem pilniczkiem w miejscach otworów, a na czas sklejania wsadziłem w otwory stare fragmenty nożyków, by nie zalepić otworów (usuwam je po kilkunastu minutach by się nie wkleiły). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 A już jakieś kolory i schematy malowań macie Panowie wymyślone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Ha ha, dobre. Marcin ty nawet sobie nie zdajesz sprawy jakie ze mnie beztalencie graficzne , ja całe życie zazdrościłem ludziom którzy umieją malować, sam nie potrafię niczego wymyśleć a tym bardziej narysować. Tak że nie podejrzewajcie mnie o jakąś zawiłą grafikę, bo ja się po prostu do tego nie nadaję. Starałem się znaleźć coś w miarę dobrze wyglądającego i za razem łatwego w wykonaniu, no i już jakiś czas temu upatrzyłem sobie taką szatę. A tak w ogóle to dziś właśnie przed chwilą przyszła paczka z folią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Ja mam w planach jakąś kombinację białego z czerwonym. Zauważyłem, że jest to dla mnie najbardziej widoczny w każdych warunkach oświetleniowych zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Ja juz kombinację białego z czerwonym mam , chciałem coś innego. Wrócę jeszcze do serw, bo decyzja juz podjęta, serwa latają bez problemu, testowane dwa lata przez kolegę Marcina. Maja tytanowe przekładnie, i można je zasilać prosto z pakietu, cena tez jest atrakcyjna, szkoda tylko że brak w polskich sklepach. Myślę że w połowie przyszłego miesiąca je zamówię bo uzbierałem dopiero połowę potrzebnej kwoty . Lotki i wysokość https://hobbyking.com/en_us/turnigytm-tgy-1267hv-titanium-bb-ds-mg-servo-14kg-0-10sec-57g.html Kierunek https://hobbyking.com/en_us/turnigytm-tgy-1269hv-titanium-hv-bb-ds-mg-servo-21kg-0-16sec-57g.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Ja juz kombinację białego z czerwonym mam , chciałem coś innego. Wrócę jeszcze do serw, bo decyzja juz podjęta, serwa latają bez problemu, testowane dwa lata przez kolegę Marcina. Maja tytanowe przekładnie, i można je zasilać prosto z pakietu, cena tez jest atrakcyjna, szkoda tylko że brak w polskich sklepach. Myślę że w połowie przyszłego miesiąca je zamówię bo uzbierałem dopiero połowę potrzebnej kwoty . Lotki i wysokość https://hobbyking.com/en_us/turnigytm-tgy-1267hv-titanium-bb-ds-mg-servo-14kg-0-10sec-57g.html Kierunek https://hobbyking.com/en_us/turnigytm-tgy-1269hv-titanium-hv-bb-ds-mg-servo-21kg-0-16sec-57g.html Zajżyj do MODELEMAX HITEC masz w tych samych pieniądzach . https://modelemax.pl/pl/hitec/8794-hitec-serwo-hs-5665mh-dig-74v.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek70 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Witam to i ja pochwalę się swoim mx. Prawie efekt końcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Zajżyj do MODELEMAX HITEC masz w tych samych pieniądzach . https://modelemax.pl/pl/hitec/8794-hitec-serwo-hs-5665mh-dig-74v.html Tylko siła serwa nie ta, więc niezupełnie są to odpowiedniki. A co do tego MX-a z postu powyżej, to jakiś inny zestaw, bo trochę inaczej wygląda, dobrze patrzę? Ale jaki by zestaw nie był, gratuluję fajnego efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Tylko siła serwa nie ta, więc niezupełnie są to odpowiedniki. Ja bym wolał słabsze serwa ale markowe , a te badziewie z HK omijam szerokim krokiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek70 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Plany znalazłem w internecie a kolorystyka to chyba extra z hangaru taki misz masz tak mi przyszło do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi