Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów, mam pytanko. Złożyłem sobie motoszybowiec z tartaku, który ładnie szybuje na wyłączonym silniku i nagle bez powodu zwala się na skrzydło, spada w dół i w korkociąg. Co może być tego powodem? Model ma rozpiętość 135cm, waży z pakietem około 700g, statecznik w układzie V. Jest wyważony i wytrymowany tak przynajmniej wygląda bo ładnie się ślizga, nie ucieka na boki do czasu, aż zdecyduje, się położy się na skrzydło i spadnie zwłaszcza przy nawet delikatnym zakręcie, żeby tego uniknąć zakręcam tyko na dużej prędkości. Macie koledzy jakieś pomysł gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano

Jaki to szybowiec ? Jaki profil ? Są niektóre wredne, że za nic nie sygnalizują przeciągnięcia. A walenie się na skrzydło to po prostu zbyt mała prędkość.

Opublikowano

Model nazywa się mikrus typu profilu nie mogę odszukać w opisie, z tematów na forum model powinien ładnie latać więc szukam błędów z mojej strony w montażu lub regulacji. Zastanawiam się czy powodem może być odrywanie strug powietrza i zaradzić temu może wklejenie na górnym kesonie w okolicy dźwigara turbulatora ( nitki w kształcie zygzaka) coś takiego widziałem kiedyś na zawodach szybowców wolnolatających krytych folią.

Opublikowano

Witam szanownych kolegów, mam pytanko. Złożyłem sobie motoszybowiec z tartaku, który ładnie szybuje na wyłączonym silniku i nagle bez powodu zwala się na skrzydło, spada w dół i w korkociąg. Co może być tego powodem? Model ma rozpiętość 135cm, waży z pakietem około 700g, statecznik w układzie V. Jest wyważony i wytrymowany tak przynajmniej wygląda bo ładnie się ślizga, nie ucieka na boki do czasu, aż zdecyduje, się położy się na skrzydło i spadnie zwłaszcza przy nawet delikatnym zakręcie, żeby tego uniknąć zakręcam tyko na dużej prędkości. Macie koledzy jakieś pomysł gdzie szukać przyczyny?

Szybowcowe, wąskie skrzydła tak mają - jak pisze Adam (bluuu). Niedawno oblatywałem tartako-laminata 1,9m i przyglebiłem na podejściu, bo go po prostu przeciągnąłem gdy wszedł w obszar niewielkiego duszenia 3 metry nad ziemią. Nic wielkiego, poleciał znowu badać z ciekawości co to za podstęp konstrukcji czy Natury. Wyszło, że jedno i drugie : przeciąga bez ostrzeżenia a że czuły na prądy powietrza (jak to szybowiec ma mieć), to przy niebezpiecznie niskiej prędkości każde duszenie go zwala na skrzydło - i koreczek aż miło...

Tak, jak napisał Rafał - pilnuj prędkości, nie daj się uśpić tym powolnym pięknym szybowaniem. 

Poleć dość wysoko i sam zbadaj sprawę. Wąskie skrzydła - coś za coś  ;).

A generalnie walenie się w zakręcie może być wzmożone zbyt ciężkim nosem. Szybowce są bardziej wymagające dokładnego wyważenia, czasem 1mm to sporo. W przeciętnym trenerku to zwykle prawie żadna różnica. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuje za wasze odpowiedzi, od dzisiaj będę poganiał mikrusa po niebie i spróbuję odciążyć mu nos.

Opublikowano

Dziękuje za wasze odpowiedzi, od dzisiaj będę poganiał mikrusa po niebie i spróbuję odciążyć mu nos.

Wrzuć plan lub zdjęcie modelu, bo przyczyn takiej niestateczności może być wiele m.in. wznios skrzydła, środek ciężkości, kąt zaklinowania...

• Lubię to 1
Opublikowano

Zalecałbym zrobić próby z turbulatorem- przykleić "nieinwazyjnie" grubą nić, czy wręcz dratwę i zobaczyć co się zmieni. Ale nie jak Andrzeju napisałeś- w okolicy dźwigara, ale zaraz za krawędzią natarcia, powiedzmy 5-10 mm. Powinno pomóc.

Opublikowano

Wrzuć plan lub zdjęcie modelu, bo przyczyn takiej niestateczności może być wiele m.in. wznios skrzydła, środek ciężkości, kąt zaklinowania...

Poniżej fotki z budowy, w zestawie nie było planu.

Sprawdzałeś, czy skrzydło nie jest zwichrowane?

Nie ma zwichrowań.

post-8876-0-26388200-1495644224.jpg

post-8876-0-14897500-1495644238.jpg

Opublikowano

Jak na moje , bardzo nie fachowe oko, nosek profilu. Czy masz wyszlifowany do obrysu? Sprawdź, oczywiście plus Re.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.