pietka Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Ja niedawno widziałem i powiem tak, ten model ma duszę. Jak zresztą wszystkie modele których Lucjan jest autorem. A przez te wszystkie lata które się znamy było ich sporo. Piotrze postaram się przywieść do Radzynia na piknik częściowo zmontowany zestaw TS-11 Iskra, którego wykonawcą jest Lucjan. Robert. Ja będę tylko przez parę godzin w sobotę. Moja ślubna wyjeżdża i nie ma z kim piesę moją zostawić, ale chciałbym zobaczyć tą Iskrę. Moja balsiana stanęła na etapie kabinki i podwozia. Jakoś nie mogę się zebrać , żeby dokończyć. Ale miło będzie Cię zobaczyć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Przyszła pora na wstępne wyważanie modelu. Ilość użytego do wyważenia ołowiu wskazuje na to że będę musiał wykonać lżejszy statecznik poziomy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 O takiego sposobu nie znałem. Rozumiem Lucjan, że pion wskazuje wyliczony CG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 W tym sposobie pion pokazuje wyliczony ŚC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Sum -wygląda bombowo .Ta wyważarka to chyba tzw."Vanessa" - często stosowana przez modelarzy na amerykańskim forum makieciarzy RCSB.Panie Lucjanie teraz zbliża sie to najlepsze -czyli malowanie i okraszanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Tak Koledzy , to VANESSA i powiem że fajnie się wyważa model tą metodą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Ilość użytego do wyważenia ołowiu wskazuje na to że będę musiał wykonać lżejszy statecznik poziomy. Zdejmij formę z obecnego i zrób laminatowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 W tym sposobie pion pokazuje wyliczony ŚC. Wyważarka typu Vanessa - pion wskazuje rzeczywiste położenie SC. Wyliczone (wyznaczone) położenie SC zaznacza się na modelu i tak doważa model aby pion wskazywał na znaczek. Edit: Jedna ważna rzecz - jeśli pion wskazuje na znaczek, to nasz model musi być w poziomie (oś podłużna modelu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Dzięki Panowie za super wykład, muszę sobie taką Vanesę wystrugać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zdejmij formę z obecnego i zrób laminatowy. Witaj Krzyśku! Czytasz w moich myślach , tak zamierzam zrobić , będzie szybciej niż robienie od podstaw nowego statecznika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 No i jak, zrobiłeś nowy statecznik poziomy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 4 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 No i jak, zrobiłeś nowy statecznik poziomy? Cześć ! Jeszcze nie zrobiłem . Najpierw wyposażę model aby sprawdzić ile ołowiu trzeba będzie umieścić na nosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Po małej przerwie prace znowu ruszyły. Teraz na tapecie podwozie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 12 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Dzisiaj ciąg dalszy zmagań z podwoziem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Dzisiaj ciąg dalszy zmagań z podwoziem. Obserwuję z daleka i jest tak samo super jak z bliska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 13 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Obserwuję z daleka i jest tak samo super jak z bliska Dzięki Jarku - miło mi bardzo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 18 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Trochę dłubaniny przy zastrzałach podwozia i przy masce silnika 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Trochę powalczyłem przy modelu . Na pierwszy ogień poszła maska silnika i owiewki podwozia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 wow! piękny! robi wrażenie! Lucjan możesz coś więcej jak zrobiłeś rdzę? W jaki sposób to malowałeś i jakimi farbami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 "A przecież mi żal ..." Bo jest tyle zdjęć pięknych samolotów nawet z dalekiej Japonii, a naszych nie ma. Przyczynę znamy wszyscy, Budujmy i wstawiajmy zdjęcia. Lucjan wspaniale Ci to wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi