pilot Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Przy smigle 15x8 70A to bardzo dużo na silniku który znalazłem TG 40-60C 500kv z smigłem 16x10 pobiera 50A i daje około 4kg ciagu.Przy 70A nie wiem jakim cudem udało Ci sie uzyskac tak długi czas lotu i weszło jeszcze 2000mah.Wiadomo, że ciagle nie lata sie na full to i pobór mniejszy, ale to i tak cos za długi ten lot No to Ci powiem, że w sumie da się wylatać ok. 15 min. Przekonałem się o tym kiedy przypadkowo zapakowałem nienaładowany pakiet, latałem 5 min. i koniec prądu. A po locie 10 min. wchodzi ok. 1000 mAh (czasem mniej) a nie 2000. Razem daje to ok. 15 min. lotu. A model to fun-fly i poza akrobacją nie potrzeba mu wielkiego gazu. W Yaku czas na pewno będzie krótszy ale 9-10min. spokojnie. Poza tym kwestia jak kto lata. No i nie wierz we wszystko co niektórzy piszą, ja też widziałem pomiary gdzie podają np. 50-60A a u mnie wychodziło znacznie więcej. Zapraszam ze stoperem, sam zmierzysz czas lotu ... Jaki silnik byłby najodpowiedniejszy do tej Extry? Chodzi mi o silniki Turnigy z Hobbycity... Chciałbym zasilić to pakietem A123 6cell 18650 i polatać 3D kolo 7-8min. Daj do modelu silnik Turnigy SK 42-50. W konfiguracji z 6S LiFe masz ok. 5-5,5 min. ostrej akrobacji - sprawdzone ! Tyle, że model po odchudzaniu, fabryczny może latać ciut krócej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 A to moja i będzie elektryczna :mrgreen: Wyposażenie: Lotki 2x HS 5245MG Wysokość 2x HS 5245MG Kierunek? Regulator Castle Creations Phoenix-80 Brushless ESC BEC 4A/6A Silnik? Pakiet? I tu odnośnie silnika i pakietów mam pytanie. Jaki silnik i pakiety dać do tej extry?Lepiej iść w 5s czy w 6s? Moje typy silników to: 5s http://www.extremeflightrc.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=3&products_id=117&zenid=8dd8133006eed39c0f1072ecba6b2dbd 6S http://www.modelmotors.cz/index.php?page=61&product=4120&serie=18&line=GOLD Jakie pakiety proponujecie do w/w silników? A może jakaś inna konfiguracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Gdybym miał wybierać to druga wersja. Silnik axi ze smigłem 16x6 i 5S aku 3300 - 3700mah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Ściągałeś prosto z USA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Ściągałeś prosto z USA? Europa. Radek jak już ten axi to dlaczego 5s a nie 6s? jeśli możesz to napisz za i przeciw. Sorry za takie pytania ale mam bardzo małe doświadczenie z elektrykami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Torque na 5s ma niesamowity ciag i tego bym sie trzymal- jest 40g lzejszy od AXI i specjalnie przystosowany do tego modelu, wiec po co cos zmieniac? Jako smiglo mozna sprobowac spalinowe Master Airscrew 15x7 3-lopatowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Europa. Jakieś namiary? Szukam nowej mordy do mojej Extry, ściągnięcie jej z USA to około 50 zielonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Jednym z oficjalnych przedstawicieli jest lindinger. O ile sie nie myle to szukasz tego: http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=70929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Torque na 5s ma niesamowity ciag i tego bym sie trzymal- jest 40g lzejszy od AXI i specjalnie przystosowany do tego modelu, wiec po co cos zmieniac? Jako smiglo mozna sprobowac spalinowe Master Airscrew 15x7 3-lopatowe. Dokladnie. 15x7x3 MA to rewelacyjne smigielko do tego silnika. Ja bardzo bylem zadowolony z tego zestawu, do tego pakiet 5s 3700 i bedzie petarda. Ja bym tylko zrezygnowal z drugiego serwa na SW i na lotki wsadzil cos mniejszego, np 5085mg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Boogie, dzięki, znalazłem Zapomniałem przeszukać dział elektryków Niestety wychodzi 50 euro. To już lepiej ściągać z USA Juz nie bałaganię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Ja zapobiegawczo zleciłem wykonanie formy pod maskę silnika i kabinę pilota więc zabezpieczenie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 I bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Witam. Ja zapobiegawczo zleciłem wykonanie formy pod maskę silnika i kabinę pilota więc zabezpieczenie będzie Forma kabinkę jest już gotowa, może w tym tygodniu spróbuję zrobić pierwszą kabinkę. Co do formy na maskę to z nią jest więcej problemów. Myślałem, że wystarczy jednoczęściowa, ale może być problem z wyciągnięciem gotowej maski z formy. Najlepiej było by dzielić ją na trzy części(ponieważ przód jest dość „głęboki”) ale będzie to bardzo pracochłonne. Może ktoś z was robił formę na podobny element, i może podpowiedzieć czy wystarczy ją podzielić na dwie części, a jak tak to czy lepiej dzielić ją pionowo czy poziomo. Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 czy wystarczy ją podzielić na dwie części? Oczywiście że dwie. Zobacz tą formę od 330 schodzi bez problemu no i łatwy podział. http://dariuszmular.com/zdjecia%20foto/extraforma.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Ja bym tylko zrezygnowal z drugiego serwa na SW i na lotki wsadzil cos mniejszego, np 5085mg. Piszesz żeby połówki wysokości kleić ze sobą i dać jedno serwo, a jak będzie z wytrzymałością steru? Dokladnie. 15x7x3 MA to rewelacyjne smigielko do tego silnika. Ja bardzo bylem zadowolony z tego zestawu, do tego pakiet 5s 3700 i bedzie petarda. Ok. będzie na 5s tylko czy ktoś wie gdzie można kupić silnik Torque Revolution w europie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Ja mam jeden lindinger.at Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 lindinger.at Tutaj nie ma albo nie umiem znaleźć. Co do steru wysokości to obawiam się o wytrzymałość miejsca w którym skleja się obie połówki. Jednak skoro sam latasz na jednym i jest ok. to nie będę kombinował i też dam jedno serwo. Ja mam jeden Wiem. Ale coś niechętny jesteś, żeby się z nim rozstać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Czy w zestawie z tym silnikiem http://www.extremeflightrc.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=3&products_id=117&zenid=8dd8133006eed39c0f1072ecba6b2dbd jest system tylnego montażu, czy trzeba dokupić oddzielnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Tylko czy dawanie tego silnika ma sens ? Moje rozwiązanie ( sprawdzone przeze mnie i nie tylko w praktyce ) : -silnik : http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7069 -regiel 60-80a + U'BEC -aku 5s 3000mah ( na 8min ostrego 3D ) ja mam te : http://unitedhobbies.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9263 -śmigło 15x8 i mocowanie silnika zrobić z prętów węglowych 2,5 oraz 1,5mm ( na mocowaniu zdejmuje się spokojnie 80g masy ). W ten sposób uzyskujemy lekki model o niesamowitym nadmiarze mocy ( wg. mnie lepszym niż z torque i aku 5s 3700mah, do tego dłuższy czas lotu i lżejszy model, chyba warto ). Do tego warto dać serwa na lotki 20g cyfrowe ( HS5085mg ), śmigło drewniane xoar dla elektryków, serwo SK oczywiście w środku i dostajemy cudowny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Na razie trzymam się tego co zaplanowałem czyli silnik Torque Revolution 4016T/500 lub 4014T-570 Pakiety już zamówiłem http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9502&Product_Name=Turnigy_3300mAh_5S_30C_Lipo_Pack będą ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.