leszek-bart Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Zaispirowany modelem kolegi Tomka "Skutera" i z braku aparatury RC którą spaliłem (myślę , że kiedyś kupię ) postanowiłem zbudować swój model oparty częściowo na na modelu Junior , którego plany znajdują się w książce P.Zawady "Sekrety modeli akrobacyjnych na uwięzi " . Model będzie budowany w technologii nisko budżetowej sprawdzonej na całej rodzinie modeli akrobatów 3 D. Rozpiętość to 130 cm , długość 100 , waga przewidywana 1 kg . napęd silnik Turnigy 3536 jak będzie zamało to 3542 i zasilanie 4S LiPo . Dodam , że ostatni raz latałem modelem na uwięzi 30 lat temu i był to model szkolny na silnik 2,5 cm . W w/w książce piszą , żeby od razu robić 2 modele bo nauka latania wymaga ofiar . Wszystki przyszłym budowniczym modeli na uwięzi polecam obejrzeć stronę : http://f2b.cba.pl/?page_id=2427 Długo się nie namyślałem i powstały plany modelu , a w krótce wykonany został statecznik poziomy w technologii klasycznej . Kadłuba na razie nie będę robił , wezmę się za skrzydła , bo przy robieniu Katany XLite miałem problemy z zamontowaniem skrzydeł w kadłubie jak zrobiłem najpierw kadłub . Kadłub będzie wykonany klasycznie wręgi balsa , sklejka połączone listewkami i prętami szklanymi bo nie mam węglowych , tylko miejsce mocowania podwozia wzmocnię rurą weglową .. Szczegóły i zdjęcia póżniej . Obecnie myślę jak wykonać orczyk napędu sterów i klap w skrzydle . Profesjonalnego pewnie nie zrobię, coś spróbuję wydłubać . Kolega Skuter obiecał mi wykonać profesjonalne regulowane zakończenie linek jak w swoim modelu .Jak będę wracał z pracy to kupię balsę na skrzydła o ile sklep jeszcze istnieje . Balsy nie kupiłem to zabrałem się za orczyk i napęd sterów , wyszło coś takiego : Czy odstęp pomiędzy linkami wynoszący 85 mm jest właściwy dla tej wielkości modelu ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Ciachu ciachu , trochę kleju i jest model mój przyjacielu . No prawie jest . Kadłub w mojej ulubionej technologii , na lotnisku od razu wiedzą czyje to modele , skrzydło standardowo z kesonem oklejonym balsą 1,5 mm . Niestety w Białymstoku nie znalazłem balsy 1,5 . Wieczorem złożę do kupy to pokażę . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Model prowizorycznie poskładany do kupy wygląda tak : Przednie podwozie pochodzi z Katany XLight . Chwilowo nastąpi przestój do czasu zakupu balsy . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 A to natarcie w płacie takie kanciate zostanie czy planujesz coś zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Pewnie , że będzie jeszcze doklejona listwa , ale to po wykonaniu kesonu itd . Model tylko poskładany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 24 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2017 ]Balsa dotarła , model przygotowany do oklejania . to co na zdjęciu waży 630 gram .Pewnie do lotu zmieszczę się w 1100 gramach . Do sterowania silnikiem chcę wykorzystać taki Timer i programator serw : http://allegro.pl/przekaznik-czasowy-0-999-min-wielofunkcyjny-timer-i6958450933.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Leszek, jeśli już decydujesz się na akurat taki timer, to wybierz jego wersję z mosfetami zamiast przekaźnika: http://allegro.pl/przekaznik-czasowy-0-999-min-wielofunkcyjny-timer-i7088355927.html?fromVariant=7088022701 Jaki regulator (ESC) do tego motorka Turnigy 3536 i z czego i jak będziesz sterował ESC (?) w modelu C/L, bo ten timer, co kupujesz to jest tylko typu załącz/wyłącz [edit] Już widzę - nie doczytałem! Piszesz coś o "programatorze" serw (ale nie dałeś linka do tego, który chcesz kupić), czyli: timer->tester serw->ESC->motor. Pewnie tak to podłączysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 ]Elektronika już poskładana . Szczegóły na zdjęciu . Wszystko działa jak sobie wymyśliłem . Nie obeszło się jednak bez strat . Niechcący spowodowałem zwarcie i spalił się regulator oraz wypaliła się blaszka od jednej celi w pakiecie . Działa to tak , że tester serw jest połączony bezpośrednio z regulatorem silnika przewodem sygnałowym . Przewody zasilania z BECA regulatora idą do przekaźnika czasowego widocznego na zdjęciu , a z niego idą do testera serw . Sygnał uruchamiający przekaźnik czasowy pochodzi z 2 ogniw balansera pakietu zasilającego silnik modelu . W przekaźniku czasowym można ustawić po ilu sekundach ma się silnik włączyć ( idziemy spokojnie do uchwytu sterowniczego ) . Silnik zaczyna pracować i latamy tak długo jak ustawiliśmy na przekaźniku czasowym . Po zadanym czasie przekaźnik czasowy wyłącza silnik i lądujemy . Pomocny będzie stoper z alarmem by w porę wyrównać lot modelu . Koszt nowych elementów to 35 zł + transport oraz kilka przewodów z wtyczkami i gniazdami serw . Silnik i regulator pochodzi z innego modelu . w przyszłości dorobię pokrywę do przekaźnika i poskracam odpowiednio przewody .Zdjęcie zrobiłem już po wypadku , dlatego podłączone jest dodatkowe zasilanie do testera serw . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Leszek, jak oblatasz to koniecznie filmik zapodaj. Nie za dużo drewna masz w tym modelu? Nie będzie za ciężki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 To samo mówili mi na lotnisku jak przyjechałem oblatać Katanę Lite a okazało się , że lata jak deproniak . Tak jak pisałem wcześniej model przed oklejeniem waży 630 gram . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Model oklejony . Po oklejeniu waży 720 gram . Waga gotowego do lotu 1130 gram .Teraz będzie czekał na zakup pakietu . A tak wygląda : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Poleciał ?? Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Jakie wrażenia z lotów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 ]Model na razie stoi z braku regulatora , bo te co mam używam w elektroszybowcach . Ostatnie pł roku budowałem coś takiego , bo na moim lotnisku wybudowano staw . Jak prawie skończyłem i poszedłem popływać to okazało się , że staw ogrodzono płotem z siatki a bramę zamknięto . ma to być zbiornik retencyjny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombowiec123 Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Poleciał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 26 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia Model czeka na konsultacje co do ustawień tajmera i oblatanie . Sprawa się odwleka z powodu mojej choroby ale kiedyś oblot nastąpi . Z nudów zacząłem budowę pełnowymiarowego modelu Legacy , jednak w Białymstoku nie można kupić balsy 1,5 mm ani sklejki 0,8 mm i prace staneły . Dobrze , że chociaż klej super glu da się kupić . Przyśpieszacza już niestety nie . Nie udało mi się też kupić paneli imitujących drewno na kadłub , więc będzie tradycyjny z balsy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 26 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia Chłopaki w sklepie Podlaskie Centrum Modelarskie mają trochę balsy na miejscu i kleje CA jak i przyśpieszacze. Sklep jest na Lipowej za Gomixem, który swego czasu też posiadał troszkę asortymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 26 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 6 godzin temu, leszek-bart napisał: Model czeka na konsultacje co do ustawień tajmera i oblatanie . Sprawa się odwleka z powodu mojej choroby ale kiedyś oblot nastąpi . Z nudów zacząłem budowę pełnowymiarowego modelu Legacy , jednak w Białymstoku nie można kupić balsy 1,5 mm ani sklejki 0,8 mm i prace staneły . Dobrze , że chociaż klej super glu da się kupić . Przyśpieszacza już niestety nie . Nie udało mi się też kupić paneli imitujących drewno na kadłub , więc będzie tradycyjny z balsy . Leszku, ja do budowy swoich Legacych , a mam ich jeszcze dwa nie używałem sklejki 0,8 mm. jak sądzę chcesz okleić wewnętrzne boki kadłuba w części silnikowej . Ja do tego celu używałem tkaniny szklanej klejonej na żywicę. Boki kadłuba zrobiłem z deski basowej 3 mm,dół kadłuba b 8 mm, góra b 10 -12 mm, żeberka basa 2 mm ,kesony balsa 2mm, natarcie dwa x b3mm, spływ b 5 mm oczywiście w miejscu wklejenia zawiasów wzmocnienia z 5 mm, dźwigary z balsy 5 mm w centopłacie 12 mm, na końcowym żeberku 6 mm. Zrobiłem jeszcze jedną zmianę a mianowicie podwozie przeniosłem ze skrzydeł do kadłuba , drut zastąpiłem blachą duralową 3 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Moja konstrukcja kadłuba opiera sie na 4 prętach węglowych i wregach ze sklejki . Balsa pełni rolę okładziny jedynie . Też przeniosłem podwozie do kadłuba . Statecznika poziomego nie będę oklejał balsą bo nie ma takiej potrzeby , wytrzymałość zapewnia pręt węglowy i płaskownik . Pozostanę przy sklejce na kadłubie , rozwiązanie sprawdzone w innych modelach , żywicę musiał bym kupić bo nie mam . Na chwile obecną wygląda to tak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 23 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja Wyszło coś takiego . Teraz wyszlifować i okleić . Waży toto 1,13 kg i ma 146 cm rozpiętości . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi