cZyNo Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Jak musisz, to klapy na Y. Tylko musisz pamiętać o kierunku ruch obu serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Na ostatnim zdjęciu widzę wagę taką jaką planuję zakupić. Zapytam więc jak się sprawuje, czy powierzchnia się szybko/łatwo rysuje i czy ten wyświetlacz jest taki mało czytelny czy tylko tak wyszedł na zdjęciu? Z góry dziękuję za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Cześć, wagę jak najbardziej polecam od dwóch lat dobrze się sprawuje co do powierzchni i rysowania to nic się nie dzieje raczej, bo z bardzo uwagi na to nie zwracalem a wyswietlacz jest jasny i czytelny, przez światło jarzeniowe wyszedł tak blado. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Klapy ustawione na kablu Y za radą bardziej doświadczonego kolegi.Oczywiście wszystko na sucho, mam pytanie odnośnie klap Czy jest jakaś ogólna wytyczna maksymalnego wychylenia klap w górę czy to w dół ? Mam możliwość ustawienia klap na przełączniku i potencjometrze gdzie dowolnie sobie wychylam i odchylam klapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Witam Wszystkich, dzis przyszła pora na oklejanie kadłuba i statecznika folia oracover, w kolorze niebieskim i żółtym transparentnym. Jest to moje pierwsze oklejanie folią dlatego jest jak jest, szału nie ma ale trening czyni mistrza. Statecznik ustawiony i przyklejony na cyjanoakryl czekamy az wyschnie do końca i może resztę szczeliny po obu stronach wypelnie żywicą epoksydowa,zobacze jak bedzie jutro ze sztywnoscia. W kadlubie zamontowane serwa Tower Pro 9g, jutro łączymy końcówki statecznika z serwami i oklejamy skrzydelko. Ps.lotki też musze połączyć kablem Y zapomnialem ze do motylka potrzeba 2 kanały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 To ile kanałowy ten odbiornik? 4 czy 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 a jakbyś umieścił serwa w kadłubie(chowając je) ?? a bowdeny przykleił do rurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Odbiornik to minima 6E. 1lotki, 2klapy,3 gaz,4-5 usterzenie 6 regulator napiecia/zasilanie dualsky. Co do serw zostawie jak są ( według planów)wizualnie mi nie przeszkadzają, ale gdybym budował jeszcze kiedys xitona wtedy serwa raczej schował bym w kadłubie jak mi sugerujesz:) Jeszcze jedno pytanie ,czy urzycie regulatora napiecia przy regulatorze obrotow innej firmy niż dualsky, np.ray30 A, bedzie wtedy konieczne? ( jesli nie to zwolni sie jeden kanał) W specyfikacji regulatorów tej firmy pisze iz w przypadku użycia większej ilości serw niz 3-4 należy zastosowac regulator napiecia vr 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 to odbiornik 6cio kanałowy! regulator + zasilanie lotka l lotka p klapy Vka 1 Vka 2 i wszystko sie mieści! Cos za duzo kombinujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Ale regulator obrotów i regulator napiecia musze podłączyć pod dwa kanały. Bo jesli dobrze rozumiem to napiecie z samego regulatora obrotów z wbudowanym bec bedzie za małe dla 6 serw( wedle instrukcji) czy sie mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Ja miałem tak; Nie za bardzo widziałem serwa na boku i dałem je na górę z popychaczami i nie przeszkadza w trzymaniu modelu..Usterzenie miałem wklejone na żywicę. Mój Xiton to taki w połowie Xiton bo mam inne płaty/ prostokątne/ bez lotek, ale wprzyszłości zrobię jak trzeba. A tymczasem obserwuję postępy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Wiem wiem, przyznam ze wiele razy podpatrywalem twój kadłub w czasie gdy budowalem swój co do serw to dalej trzymam sie planów zobaczymy jak to wyjdzie najwyżej będę pierwszy który tak to wszystko zmontuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Do tego typu modelu nie musisz stosować dodatkowego regulatora napięcia do zasilania z odbiornika. To co jest wbudowane w regulator obrotów spokojnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Rozumiem teraz wszystko sie wyjaśniło, czyli regulator napiecia stosujemy w przypadku zastosowania mocnych serw o wiekszym uciagu które razem ( uruchomione) pobraly by wiecej pradu niz by byl w stanie dostarczać bec z regulatora obrotów. Jest jakiś wzor na wyliczenie ile poszczegolnych serw jest w stanie pobrać pradu ażeby siedzieć czy nalezy zastosować dodatkowy regulator napiecia , czy bec z regulatora obrotów wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 3m ciężki szybowiec z mocnymi serwami przy lądowaniu pobiera do 3A prądu. W czasie lotu znacznie mniej. Takie piórko jakie robisz i z tymi serwami prawie nic nie będzie pobierało prądu. No chyba ze zawiasy beda do bani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Oki. Wszystko rozumiem niepotrzebnie zamieszanie zrobilem tym reg. Napiecia , ale to tylko moja niewiedza , jak ktoś kiedys powiedzial ,, kto pyta nie błądzi" . Reg. napiecia odkladam do szuflady na inne przyszłe ,, cięższe projekty" Dzieki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Stery połączone z serwami ( według planów ) balem się z poczatku ze gołe bodweny bez otulin będą gietkie ale po przyklejaniu w kilku miejscach centynetrowych kawałków rurek sprawa zostala załatwiona. Troszkę mnie zmartwilo jedno z nowych serw które zamontowalem w kadłubie, pracuje dużo głośniej niz normalnie ale pracuje prawidłowo . V- tail ustawiony na 5-6 kanale , prawo-lewo , gora-dół E.P.A ustawione na obu serwach na 35% w obie strony. Zawiasy wklejone z jednej strony na CA z drugiej na zywice , to samo tyczy sie wzmocnienia miejsca styku rurki ze statecznikiem. Kadłub czeka tylko na wklejenie poleczki pod mocowanie skrzydła na sróbki plastikowe. Nastepny etap- oklejanie skrzydła. Ps. Nie wiem co ze zdjeciami wszystkie wchodza odwrócone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Cześć, dzis zaprezentuje oklejanie skrzydelka. Pracę zacząłem od wyrysowania i wyciecia szablonów z papieru , oklejanie rozpocząłem od sirodka skrzydła najpierw końcówki a potem ku sirodkowi, potem przyszła kolej na kolor niebieski, najpierw góra potem spód. Przed klejeniem wywiercilem otwory na plastikowe srobki mocowania skrzydła plus wzmocnienie ze sklejki 1mm. Pozostanie montaż serw ,kabli i reszty elektroniki, wywarzenie i w górę- jeśli warunki beda sprzyjajace. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Wtam. Prace na d xitonem dobiegły końca, w sobotę model wywazylem wstepnie sc 8 cm licząc od poczatku skrzydła podłączyłem wszystko i w powietrze. Ze startem nie bylo żadnego problemu szybowiec zaczą nabierac wysokosci ale mocno zadziałał dziób do góry w czasie szybowania ( czyli pakiet musial powedrowac bardziej do przód) po kilku wszystko bylo juz w normie. Jest to jak narazie najlepszy szybowiec jakim przyszlo mi latać w porównaniu do szybowcow z depronu. Przy włączonych klapach bardzo wolno opada i nie chce za bardzo lądować. A waga z 70g silnikiem i pakietem 1800mah 145g wyniosła na gotowo 750g co daje nam obciążenie 25g/dcm ,dla porównania według planów waga 900g i 30g/dcm Model wymaga jeszcze paru lotow testowych wymaga paru korekt w locie muszę także poustawiac sobie resztę funkci dla programu gild w aparaturze. Bardzo dziękuję z pomoc udzieloną w trakcie budowy modelu a tym samym zachęcam do budowy wlasnego xitona na pewno nie bedzie nikt zawiedziony. Nastepny temat z jakim przyjdzie mi sie zmierzyć to saltiga ultra light oczywiście wersja kit. Tak wiec do usłyszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Gratuluje i życzę wielu godzin w termice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi