JADAR62 Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Na skrzyni transportowej dodałem taką "wisienkę na torcie"...... W zasadzie to model jako model został ukończony. Pozostało złożyć gablotę, która chyba też zalicza się do całości wykonania więc z datą końcową muszę się jeszcze wstrzymać. No i próby, prawdziwe próby na wodzie. Nawet miejsce już znalazłem. Wiem, że jest godne, aby ATLAS się na nim zaprezentował i zanurzył kil.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Nadajnik w całej okazałości.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Witaj Jadarze i inni czytający ten wątek. Kiedyś , z 15 lat temu zwiedzałem Muzeum Rybołóstwa w Świnoujsciu. Tam jest też do obejrzenia model holownika ZEUS w skali 1: 50 autorstwa p. Jerzego Wolnego z Szczecina . Ten pan kiedyś przed laty był zawodnikiem startującym w klasie F2 i reprezentował barwy Pałacu Młodzieży w Szczecinie i jak pamiętam startował dużym modelem modelem ZEUSA w skali 1 : 25... . Może jak byś kiedyś przypadkiem te muzeum odwiedził to zwróć uwagę że jak jest opis tego modelu ZEUSA , to pisze że on ma napęd parowy. Oczywiście zwróciłem uwagę pracownikom muzeum na błędny opis ....ciekawy jestem czy po tylu latach to już jest opisane poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Prezentacja Atlasa na sucho..... 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Brawo pięknie chciał bym mieć takie zdolności. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Piękności.Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Darku szacun, moja szczęka opadła juz ponizej stóp tak ze wykopałem dołek ogorom pracy modelarskiej i konstrukcyjnej naprawde podziwiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Cieszy, że się pobada. ? Wypatruję dobrej pogody i dnia wolnego na próby akwenowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Mało powiedzieć że się podoba bo jest zaje...sty, kunszt modelarski i konstrukcyjny na bardzo wysokim poziomie myślę że na zawodach masz pierwsze miejsca murowane. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Przyszły listwy od stolarza. Można zabierać się za budowanie nowej gabloty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 12 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Ostatnie dwa dni spędziłem na przyjemnym wykonywaniu ramy gabloty. W założeniu gablota ma być rozbieralna w celu łatwego dostępu do modelu. O ile listwy wykonał stolarz, to dalsze czynności wymagały trochę precyzyjnego dłubania. Wszystko po to, aby elementy do siebie dobrze pasowały. Prace rozpocząłem od wycięcia rowków pod pióra dla ustalenia listew pionowych.... Po nacięciu wszystkich listew z dwóch stron... Nadmiar drewna usunąłem za pomocą dłuta.... Rowki są wykonane dla pleksi o grubości 6 mm. Skleiłem dwie listwy 6 mm tworząc kątownik, który będzie piórem.... Przygotowane 8 piór... Dla osiowego wklejenia piór zrobiłem listwy ustalające. Gwarantuje to, że pióra nie będą skrzywione. Inaczej pionowe listwy nie będą stały pionowo. Użyłem folii, aby listwy ustalające nie skleiły się.... Pióra w dolnej części listw różnią się od piór w górnej części. Te na dole muszą pasować do rowków w podstawie , która była budowana do nadstawki w całości wykonanej z pleksi. W tym celu należało je pogrubić.... i gotowe dolne pióro..... oraz górne pióro..... Za pomocą ukośnicy elektrycznej spasowałem górną ramę. W ramę wkleję na stałe pleksi. Pozostałe ściany będą demontowalne... i całość złożona w celu sprawdzenia pasowania.... Długość listew pionowych jest 79 cm... Jeszcze wyszlifować, skleić i polakierować, albo odwrotnie. W międzyczasie mogę wziąć wymiary płyt do wstawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Co to za drewno, dąb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Tak, dąb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 11 Listopada 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Dość ciekawy wzór wyszedł po złożeniu listew... Górną ramę połączyłem za pomocą pióra.... Przed ostatecznym sklejeniem wsunąłem taflę pleksi 6 mm. Użyłem narożników kątowych, jako ścisków ustalających.... Całość została polakierowana lakierem do drewna satynowym... Na podstawę dołożyłem wizytownik, mocowany na kołki Fi 8.... Dla pokazania dolnego kosza ssącego zamocowałem lusterko..... Na wizytowniku przykleiłem kody QR..... W przeciwległym rogu szyby przedniej umieściłem opis jednostki. Wykonałem go na kalkomanii, po czym wydrukowałem lustrzany widok, aby móc wkleić od wewnątrz. Dzięki temu nie przesłania modelu, a można wszystko odczytać.... I w końcu model można było zobaczyć jako ukończony na 101 procent. Ten 1 dlatego, że nie wierzyłem, że uda mi się go ukończyć. Pokazanie się na forum, to jednak jest wielka mobilizacja.... Poniżej dość ciekawe zestawienie..... I tak to, przygoda z budową holownika ATLAS II się zakończyła. Rany, tyle lat!!!! Aż łezka się zakręciła w oku. Dziękuję wszystkim za śledzenie wątku. Miło było spędzić ten szmat czasu z Wami na forum. Pozdrawiam kibiców, życzę samych sukcesów oraz dporowadzanie spraw do końca. 9 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Super aż mi słów brakuje Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasky Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 JADAR62 you rulez!! ? Nie mogę się napatrzeć na budowe sam właśnie coś w tym guśćie (jednak nie tak pięknie zaprojektowanego i zbudowanego).Wykorzystam na pewno zdobytą tu wiedzę ...jednak nie wszystko jest dla mnie jasne jak słońce nawet po przestudiowaniu tego wszystkiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasky Opublikowano 6 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2022 On 2/23/2019 at 10:20 PM, JADAR62 said: Zacząłem kleić dziobową komorę dla oświetlenia... Chciałem wykleić komory, aby nie przepuszczały światła. Niestety taśma aluminiowa jaką nabyłem, okazała się nie być aluminiową!!! Błyszczy się, napisane jest aluminiowa, a jest zrobiona z foli srebrnej. Dowodem jest, że przepuszcza światło. Już widziałem stal nierdzewną SUS304, która nie jest nierdzewną, a teraz aluminium. Echhhh..., no nic jutro wymienię na właściwą. Na zdjęciu poniżej latarka z tyłu folii. wziąłem się więc, za dokończenie ruchu armatki wodnej.... na trzpieniu jest łożysko kulkowe, przed montażem ostatecznym dołożę trochę smaru, i filmik Szacunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 3000 godzin!!!! Mało mi tel. nie wypadł z ręki. Piękny model, mega wyzwanie, gratuluje. Jakie nastawienie miałeś jak go budowałeś, czyli co trzeba mieć w głowie żeby się nie poddać podczas budowy? Teraz to się modnie nazywa main set. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktoreksz Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 6 godzin temu, Grifon napisał: Teraz to się modnie nazywa main set. Mindset... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 10 minut temu, wiktoreksz napisał: Mindset... Dziękuje ci za zwrócenie uwagi synu profesora Miodka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi