Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj ( tak jak obiecalem pokrecilem troche silnikami do BRZYDALA  ( ten film pokaze tez w SKYROCKEcie i Fan CLubie ENYA  ) .

Na filmiku LEWA Enya 53 !   Lewe zasysanie paliwa , lewy rozrusznik .....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i w sumie fajnie , ze zdjecia sie nie wyswietlaja , bo grzebiac dzisiaj przy BRZYDALU , nie mialem ze soba telefonu ( moj "Ajfon" spadl mi wczoraj , pekla szybka i musialem zostawic w serwisie na godzinke ) . Mialem juz z 5 "Ajfomow" ale taki wypadek zdarzyl mi sie pierwszy raz !  Przy moim roztrzepaniu i chaosie , to swiatowy wynik  :D .

Bez zdjec postaram sie jednak opisac CO dzisiaj "wyrzezbilem" . Doszly wiec fajki na swiece i kable silikonowe , wiec moglem wstepnie poprzeciagac je wczesniej wykonanymi "kanalami" i zaczac uzbrajac gondole ( mam nadzieje wkleic je w centroplat w tym tygodniu ). Za zarzenie bedzie odpowiadal TEN produkt ( http://www.mosfet.com.pl/samoloty-w-wersji-rtf/51025-podgrzewacz-swiecy-do-silnikow-zarowych.html ) ktory znajdzie sie kadlubie ( dokladnie na placie przykryty kadlubem ) . Podlaczony bedzie wg schematu ponizej i zaprogramowany na TZW "pelny wypas " . Przy okazji wymyslilem tez jak bede mogl regulowac nieszczesne ciegna gazu ( dostrojenie obrotow silnikow ) na jednym serwie . Jak przeciez wiadomo , nie bede mogl regulowac ich samym serwem , ale wpadlem dzisiaj na "polgenialny" pomysl , ktorego jednak nie mam sily opisywac . Jutro zrobie fotki i poczekam na Wasze opinie . Doszly wczoraj do mnie z Anglii zamowione "makietowe" smigla trojlopatowe , ale beda one  zamontowane w SKYROCKEcie . Do BRZYDALA mam juz dwulopatowe i niech na takich pozostanie ( choc pewnie jak zdaze przed rozbiciem , to zmienie i sprawdze jak sie sprawuje na "trojlopacie". 

post-6937-0-48272500-1552166550_thumb.jpg

Opublikowano

Poniewaz juz do mnie WSZYSTKO doszlo , glupio byloby NIC z PASKUDEM nie robic. Jak juz pisalem wczesniej , kanaly na "okablowanie" zarzenia swiecy zostaly wykonane , przewodu wciagniete i dzisiaj wkleilem pierwsza gondole ( tylko jedna , bo trudno byloby dwie na raz zrobic ; trzeba obracac , smarowac klejem , uzupelniac klej ITD ). Jedna wklejona , to i czasu na "podlubanki" ( a moze bardziej "uzbrajanki" ) innych modeli zostalo. Jak kiedys pisalem , w zeszlym roku polatalem KILKA razy , bo kazdy z modeli "czegos" nie mial gotowego. W tym roku przygotowuje na 100% WSZYSTKO we WSZYSKICH , zeby nie bylo wymowek i przeklinania jak pojade na lotnisko. Z niemieckich i austriackich "allegro" nakupowalem mase odbiornikow JETI ( okazje maja CUDOWNE ) , wiec kazdy moj model ( z tych ktore sa gotowe ) jest praktycznie zdolny do lotu !!!

Ponizej wklejona gondola i pomysl na ",mikroregulacje" obrotow silnikow ( takie cos znajdzie sie w KAZDEJ gondoli ) .

Trzecie ( puste gniazdo ) zostanie odciete ( waga ) . Po zakreceniu nic sie tutaj nie przesunie , bo te mosiezne "cos" ma drobny gwint . Kropla kleju do gwintow ( po ustawieniu ) zabezpieczy to na AMEN !  W jednym bedzie bowden idacy z serwa ( widac na ostatniej fotce gondoli ) , a w drugim drut idacy do gaznika .

post-6937-0-00415700-1552252668_thumb.jpg

post-6937-0-54588500-1552252681_thumb.jpg

post-6937-0-03976100-1552252695_thumb.jpg

post-6937-0-32371100-1552252706_thumb.jpg

post-6937-0-42192100-1552252751_thumb.jpg

Opublikowano

Jarek tylko mi nie mów, że te gondole z silnikami, zbiornikami i mocowaniem koła są tylko tak powierzchniowo przyklejone do balsowego poszycia skrzydeł bez żadnych wzmocnień.

Przejrzałem jeszcze raz całą relację i widzę, że tak chyba jest. Jak bym to jakoś próbował powzmacniać, np od środka jakieś przetyczki węglowe + laminat. Szkoda by było modelu. To się może od razu nie rozleci ale po jakimś czasie...

Opublikowano

Kawal jednej wregi jest przyklejony duza powierzchnia do plata ( czolowo ) + ta gondola ma kilka wreg ( + cala z dwoch stron po dlugosci )  i one wszystkie tez do poszycia . Pozniej pozalewam jeszcze klejem EPOXY od srodka ( w gondoli ) . To tylko tak strasznie wyglada , ale naprawde bedzie sie trzymalo . Masz jedynie racje , ze sie to na 100% kiedys rozleci  :D  :D  :D

Na dole OD SRODKA  to nie ma zadnego dojscia , wiec tak to zostalo pomyslane. Ale tutaj gdzie mam to otwarte , to faktycznie jutro to wszystko dokladnie obejrze i "poteoretyzuje" ladowania. Wtedy ewentualnie cos tam sie wyrzezbi ...

Opublikowano

Obejrzalem to wszystko ze wszystkich stron i sprawa ma sie tak : nie ma zadnego problemu z wytrzymaloscia "wiazania" skrzydllo - gondola. Sama gondola jest pancerna i w przypadku dzialania KOLA ( przyladoaniu ) na konstrukcje calosci , to trzyma to gondala pod platem i cala gondolowa skrzynka. Dzwignia powstala przy zbyt "brutalnym" ladowaniu lub przyziemieniu nic nie powinna uszkodzic. W kazdym innym przypadku to i tak sie to wszystko rozpadnie  :D

Zdjecie gondoli od wewnatrz ( a pozniej kilka z dnia dzisiejszego ) : 

Pozniej nie wytrzymalem i poszedlem POLATAC ! 

Model to Thunder Tiger Soaring Star , zakupiony ( z ELEKTRONIKA ) za 90 EUR ( NOWY ) !!!

Niestety polatalem ze 3 razy , ale nie dalo sie nawet wytrymowac , bo byly straszne szkwaliki i rzucalo nim dosyc mocno w powietrzu. Sezon jednak zostal OTWARTY ! 

post-6937-0-86476000-1552322065_thumb.jpg

post-6937-0-45279600-1552322080_thumb.jpg

post-6937-0-39280700-1552322092_thumb.jpg

post-6937-0-30170800-1552322105_thumb.jpg

post-6937-0-04758500-1552322197_thumb.jpg

post-6937-0-12429500-1552322211_thumb.jpg

Opublikowano

Dzisiaj okleilem boki drugiej gondoli i wkleilem ja w centroplat . Jutro ( jak zdaze ) zaczne skladac to wszystko z kadlubem i moze wkleje statecznik poziomy i pionowy . Pozniej pozostanie ustalenie polozenia serw statecznikowych , ale to juz bedzie kombinowanie z pakietem do odbiornika i malym pakietem do zarzenia w celu odnalezienia srodka ciezkosci ( oczywiscie z zakreconymi silnikami ) 

post-6937-0-05400900-1552510598_thumb.jpg

post-6937-0-20812200-1552510613_thumb.jpg

Opublikowano

"bowden po łuku i linka stalowa" - BINGO !!!

Dzisiaj ( nie moglem sie oprzec ! ) skrecilem BRZYDALA na szybko aby sobie popatrzec , ale tez przy okazji wlozylem silniki , coby miec JAKIEKOLWIEK pojecie o srodku ciezkosci . Widze , ze nie bedzie problemu . Jak wszystko skleje ( stateczniki ) i skrece ( silniki ) do kupy to postawie go na przyrzadzie i bede dokladal na kadlubie serwa i pakiety. . Pozniej to tylko umocowac w srodku , polaczyc , podlaczyc i LATAC !!!

post-6937-0-05731700-1552582981_thumb.jpg

post-6937-0-72780700-1552582992_thumb.jpg

post-6937-0-94659600-1552583007_thumb.jpg

Opublikowano

Ja sam ich sobie zazdroszcze  :D  :D  :D

Z wywazeniem bedzie ok. Nic w srodku kadluba jeszcze nie przykrecalem na stale ( serwa , pakiety ) wiec bedzie mozna srodek ciezkosci dopracowac. Czekam na pakiecik do systemu zarzenia i wtedy zaczne wywazanie  modelu ....

Opublikowano

Och Ty zartownisiu ! 

Oczywiscie , ze nie bedzie !   Im brzydziej tym lepiel  :D     Musi w PELNI zaslugiwac na swoja nazwe . Na poczatku faktycznie myslalem o tym ( o kabinie pilota tez ) , ale jednak zwyciezylo trzymanie sie NAZWY modelu. SKYROCKET za to , bedzie mial WSZYSTKO !

Dzisiaj wkrecilem NA STALE prawy silnik ( ten co kreci odwrotnie ) . Silniki beda krecily DO KADLUBA 

Opublikowano

Och Ty zartownisiu ! 

Oczywiscie , ze nie bedzie !   Im brzydziej tym lepiel  :D     Musi w PELNI zaslugiwac na swoja nazwe . Na poczatku faktycznie myslalem o tym ( o kabinie pilota tez ) , ale jednak zwyciezylo trzymanie sie NAZWY modelu. SKYROCKET za to , bedzie mial WSZYSTKO !

Dzisiaj wkrecilem NA STALE prawy silnik ( ten co kreci odwrotnie ) . Silniki beda krecily DO KADLUBA 

Bleee, okropny brzydal... Bez kabiny i pilota... :angry:

Opublikowano

Bleee, okropny brzydal... Bez kabiny i pilota... :angry:

Mozna zacytowac klasyka ( Kononowicza ) : model nie bedzie mial NICZEGO !  :D  :D  :D

U Ciebie jakies postepy ???

Opublikowano

Mozna zacytowac klasyka ( Kononowicza ) : model nie bedzie mial NICZEGO ! :D:D:D

U Ciebie jakies postepy ???

Jestem na etapie tworzenia szkieletu kopyta maski silnika (ja będę miał...). Jak powycinam ze sklejki i posklejam, to puszczę foty.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja wlasnie dzisiaj dostalem WIELKA paczke od HAVEL COMPONENTS ( po konsultacji z Krzysiem KESTO ) . Zamowilem WSZYSTKO co potrzeba do "odlewnictwa" . Teraz tylko sie uczyc !!! Beda to owiewki silnikow do SKYROCKETA  . Mysle , ze 5-6 powinna wyjsc tak , ze bedzie wkrecona do modelu ! 

Opublikowano

Ja wlasnie dzisiaj dostalem WIELKA paczke od HAVEL COMPONENTS ( po konsultacji z Krzysiem KESTO ) . Zamowilem WSZYSTKO co potrzeba do "odlewnictwa" . Teraz tylko sie uczyc !!! Beda to owiewki silnikow do SKYROCKETA . Mysle , ze 5-6 powinna wyjsc tak , ze bedzie wkrecona do modelu !

Nie strasz... 5-6 powinny wyjść??? Też pierwszy raz będę to robił i chciałbym aby pierwsza wyszła...

Opublikowano

Nie strasz... 5-6 powinny wyjść??? Też pierwszy raz będę to robił i chciałbym aby pierwsza wyszła...

Wyjdzie i pierwszy , ale znajac siebie piaty bedzie tym ktory uznam za ODPOWIEDNI do montazu  ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.