Jump to content

Robimy zakwas do pieczenia chleba


samolocik
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

otwieram mały samouczek dla wszystkich, którzy chcą upiec swój pierwszy chleb.

Celem jest upieczenie chleba, który będzie stanowił bazę do własnych pomysłów. Czyli robimy najprościej jak się da.

 

"Kurs" będzie trwał 8 dni i wymaga poświęcenia 2 minut dziennie wieczorem przez pierwsze 6 dni, ok. 7 minut w siódmym dniu i z 15minut w dniu pieczenia chleba.

Instrukcje będą się pojawiać codziennie około 19:30 i rano w ostatni dzień, czyli w sobotę bo chleb chcemy zjeść na sobotnie śniadanie..

 

Zaczynamy jutro ok. 19:30, jak ktoś nie może to można później byleby przed zaśnięciem :-)

 

Zadanie 1.  Do jutrzejszego dnia należy zakupić mąkę żytnią zwykłą a nie razową choć jak będzie razowa to też powinno wyjść.  Należy się również zaopatrzyć w słoik litrowy lub podobne naczynie szklane, plastikowe lub drewniane. Ostatnim potrzebnym przedmiotem będzie coś do mieszania mąki z wodą, czyli trzepaczka metalowa lub świetny mikser ręczny zrobiony z czubka choinki Świątecznej lub łyżka.

 

 

Poniżej przykładowe zdjęcia mąki i przyrządów do mieszania: (oczywiście kupujemy 1 opakowanie mąki i szukamy w domu jednego mieszadełka i jednego słoika)

 

 

post-1402-0-29636300-1517427840_thumb.jpg

 

 

post-1402-0-03244100-1517427880_thumb.jpg

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Samolocik,  na śliski grunt wchodzisz... Większego fachowca od mojej Żony w pieczeniu chleba ja nie znam.

Żona moja zęby na tym zjadła. My nie kupujemy chleba od jakichś 15 lat. Więc uważaj, bo taryfy ulgowej nie będzie i już masz pierwszą recenzentkę :) ..

Żona mówi ,że mąka powinna być żytnia razowa, choć ze zwykłej żytniej tez powinno wyjść :D

Od razu nadmieniam, że na pieczeniu chleba kompletnie się nie znam, ale chleb upieczony przez moją Żonę mi osobiście smakuje najlepiej na świecie. Tak jak moją pasją są szybkie stateczki i inne zabaweczki szybkie, tak dla Niej jest Chleb

A.C.

Link to comment
Share on other sites

No to zgodnie z rozpisanym harmonogramem spotykamy się przy następnym zadaniu (dla czytających od końca - patrz post pierwszy)

 

Na początek zagotowujemy wodę i nalewamy do ok. 1/3 pojemności szklanki lub kubka w zależności co mamy pod ręką a następnie czekamy aby stygła do temperatury pokojowej. Spotykamy się za 5-15min w zależności jak komu szybko woda ostygnie :-)

 

post-1402-0-40481800-1517510064_thumb.jpg

 

 

 

Jak już woda nam ostygła czyli jest chodna a nie ciepła to bierzemy słoik i wsypujemy do niego powiedzmy 3 kopiaste łyżki mąki żytniej zwykłej lub jak Kolega wyżej napisał może być też żytnia razowa.

 

 

 

post-1402-0-42120300-1517510551_thumb.jpg

 

 

 

Po wsypaniu mąki wlewamy do niej wodę. Na początek wlejmy 7 płaskich łyżek chłodnej przegotowanej wody.

 

 

 

post-1402-0-09866600-1517510706_thumb.jpg

 

 

 

Po wlaniu wody mieszamy zawartość łyżką lub czymkolwiek. Jeżeli w trakcie mieszania widzicie, że jest za mało wody i robi się tzw. "glut" to dolejcie wody zanim zrobi się zbita masa którą później będzie ciężko rozcieńczyć. Zasada jest taka, że rozcieńczamy ciasto tak, aby było konsystencji gęstej śmietany. Gęstej ale ciągle na tyle płynnej aby bez pomocy ściekała po łyżce. Lepiej zrobić minimalnie rzadsze niż za gęste.

 

 

 

post-1402-0-03067100-1517510957_thumb.jpg

 

 

 

Po wymieszaniu dostajemy lekko napowietrzone ciasto.

 

 

 

post-1402-0-01798000-1517511024_thumb.jpg

 

 

 

Teraz szukamy papierowego ręcznika kuchennego lub chusteczki higienicznej lub kawałka materiału/ścierki koniecznie o luźno tkanym materiale i przykrywamy słoik i mocujemy gumką/sznurkiem aby przykrycie nie spadło. Przykrycie musi przepuszczać powietrze a nie może przepuszczać muszek i innych owadów. Jeżeli papierowy ręcznik kuchenny jest zbyt zwarty to można go delikatnie ponakłuwać wykałaczką.

 

 

 

post-1402-0-16238600-1517511222_thumb.jpg

 

 

 

Ostatni etap to wstawienie słoika do szafki w temperaturze pokojowej. Spotykamy się jutro ok. 19:30 ;-)

 

 

 

post-1402-0-66713000-1517511349_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jak wiadomo piątek i weekend to zwykle czas zakupów i robienia wszystkiego na co w tygodniu brak czasu.

Dlatego polecam już w ten weekend zgromadzić potrzebne składniki i sprzęt do pieczenia chleba, które zacznie się od wstępnego przygotowania ciasta dokładnie za tydzień wieczorem.

 

Należy zakupić 1kg mąki pszennej, dowolnej, może być też razowa oraz paczkę otrębów również dowolnych może być opakowanie nawet 75% mniejsze niż to na zdjęciu.

 

Zakładam,że sól drobnoziarnistą wszyscy w domu posiadają. Jeżeli ktoś chce to może zakupić butelkę żurku na naturalnych składnikach aby "podrasować" smak chleba szczególnie jeżeli ktoś nie zamierza używać soli, która jak wiadomo podnosi ciśnienie i generalnie lepiej jest jej jeść mniej niż więcej.

 

 

post-1402-0-65108800-1517565845_thumb.jpg

 

 

 

DO mieszania i wyrastania ciasta należy zaopatrzyć się choćby pożyczając od kogoś w miskę plastikową lub szklaną lub drewnianą o pojemności dużego garnka.

 

 

 

post-1402-0-32123900-1517565878_thumb.jpg

 

 

I na koniec dwie typowe foremki do pieczenia ciasta. Nie ma znaczenia, czy są z metalu, czy ze szkła.

Zamiast 2 mniejszych można użyć jednej większej. Ale wiadomo, kształt chleba będzie inny.

 

 

 

post-1402-0-09834000-1517565910_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zadanie na dzisiaj, które będziemy powtarzać codziennie wieczorem do czwartku włącznie: wsyp do słoika ok. 1 kopiastą łyżkę mąki żytniej, dolej chłodnej przegotowanej wody i wymieszaj. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ale płynnej. Po wymieszaniu przykrywamy słoik jak wczoraj i wkładamy do szafki.

 

 

 

post-1402-0-92342200-1517606784_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Przypominam tym, którzy robią zakwas (może choć jedna osoba robi :-)

Zakwas powinien mieć już specyficzny zapach i bąbelki oraz powinno być go w słoiku na ok. 5cm. Jeżeli macie mniej to w czwartek dosypcie 2 kopiaste łyżki mąki zamiast jednej.

 

W piątek wieczorem robimy ciasto a w sobotę rano pieczemy.

 

 

post-1402-0-54391600-1518040412_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj nadszedł TEN dzień, robimy ciasto na chleb.

Na początek gotujemy 2,5-3 litrów wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli ktoś ma balkon to może wystawić i woda szybciej się schłodzi.

 

Woda ostygła.

 

Wsypujemy do miski 1kg mąki zwykłej pszennej lub razowej, 1-2 szklanek dowolnych otrębów i sól.

Ilość soli zależy od upodobań, ja wsypuję 3 płaskie łyżeczki, ale dla niektórych to może być za mało.

 

post-1402-0-09813100-1518192478_thumb.jpg

 

 

post-1402-0-73729700-1518192504_thumb.jpg

 

 

Całość dokładnie mieszamy.

 

 

post-1402-0-56418900-1518192539_thumb.jpg

 

 

Wlewamy 2-3 szklanki schłodzonej wody i wlewamy cały zakwas. Jeżeli ktoś ma i chce to może wlać zamiast wody naturalnie kiszony żurek.

 

 

post-1402-0-15474800-1518192604_thumb.jpg

 

 

Teraz zaczynamy pomału mieszać dolewając jak trzeba wody aby nie dopuścić żeby ciasto było za gęste.

 

 

post-1402-0-19939500-1518192676_thumb.jpg

 

 

post-1402-0-30504000-1518192701_thumb.jpg

 

 

Po wymieszaniu ciasto ma być jednorodne o gęstości takiej aby ciągle dało się je mieszać łyżką, choćby z lekkim trudem ale nie może być rzadkie jak np. ciasto naleśnikowe.

 

 

post-1402-0-15162100-1518192727_thumb.jpg

 

 

Ostatni etap na dzisiaj to przykrycie ciasta ściereczką i odstawienie w temp. pokojowej do jutrzejszego rana, czyli jak dla mnie do maksymalnie 7 rano ;-)

Oraz... wsypanie do resztek zakwasu w słoiku 2 łyżek mąki żytniej, dodanie wody, wymieszanie i odstawienie a następnie dokarmianie zakwasu codziennie aż do następnego tygodnia.

 

 

post-1402-0-63703700-1518192761_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj pieczemy chleb :-)

 

Kiedy my w nocy spaliśmy ciasto pracowało. Wyraźnie widać, że zwiększyło swoją objętość i zmieniło strukturę z jednolitej masy na mniej zwartą i napowietrzoną.

 

 

post-1402-0-56831800-1518242664_thumb.jpg

 

 

post-1402-0-18507300-1518242685_thumb.jpg

 

Włączamy piekarnik na 200 - 210 stopni.

Bierzemy 2 foremki lub jedną większą i smarujemy je masłem a następnie posypujemy mąką i strzepujemy jej nadmiar.

 

 

post-1402-0-84188600-1518242499_thumb.jpg

 

 

post-1402-0-08981200-1518242529_thumb.jpg

 

 

Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto pomagając sobie łyżką.

 

 

post-1402-0-47469300-1518242558_thumb.jpg

 

 

Wlane ciasto możemy rozprowadzić metalową łyżką często zwilżaną wodą jeżeli powierzchnia jest totalnie nierówna, ale z reguły nie robimy nic i chleb wyrasta różnie w zależności jak nam się nalało ciasto.

 

 

post-1402-0-05943600-1518242594_thumb.jpg

 

 

Foremki wsadzamy do piekarnika na 60-70 minut. Ja wsadzam na kratkę na najniższej półce ponieważ od dołu mam osłoniętą grzałkę a od góry nie.

Na zdjęciu poniżej po kilkunastu minutach.

 

post-1402-0-37555800-1518242620_thumb.jpg

 

 

Mój piekarnik grzeje dosyć mocno, więc po połowie godziny jak widzę, że ciasto jest ładnie przypieczone to zmniejszam temperaturę na 150 stopni.

 

 

post-1402-0-89897800-1518242641_thumb.jpg

 

 

Mój chleb piecze się od 6:20 więc zostało mi jeszcze kilkanaście minut i wyciągam :-)

 

 

 

Przed 5 minutami wyciągnięte na czysty ociekacz aby ostygły. Chleba zaraz po upieczeniu nie można kłaść na zwarte podłoże bo może się zaparzyć.

Teraz godzina cierpliwości aż ostygnie a jako, że dzisiaj kiepsko z czasem to chyba spróbuję go wieczorem ale może za to z jakimś boczkiem kupionym w ciągu dnia ;-)

 

 

post-1402-0-45977000-1518244395_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Chlebek bezglutenowy , to troche jak silnik elektryczny . Niby tez sie najesz ( polecisz ) , ale ........

HE HE ciekawe co na to E.Musk (czy jak mu tam) ten od Tesli.

W elektryku brakuje mi gangu silnika i ten czas lotu. Ale jak źle zamocuję śmigło to i gang mam :-)

I się nie brudzę. He he.

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.